Jyllands-Posten

Giv os Uber tilbage

-

SIMON ANDERSEN

Formand for politik- og kampagneud­valget i Venstres Ungdom Aarhus

MATHILDE HJORT BRESSUM Politisk ordfører for Venstre i Aarhus og FTkandidat for Venstre

LAURITS NYHOLM ANDERSEN

Formand for Venstres Ungdom i Aarhus

AMALIE ANDREA LUNDBERG

Naestforma­nd for Venstres Ungdom i Aarhus CARL GRAUBALLE

Strategisk leder for Venstres Ungdom i Aarhus

Danmark har traditione­lt vaeret kendt som et land med en staerk tradition for innovation, nyskabelse og konkurrenc­e. Desvaerre har taxaloven fra 2017 kvalt mange af disse kendetegn ved at gøre Uber ulovlig i Danmark. Syv år senere står vi stadig med konsekvens­erne af denne beslutning, og spørgsmåle­t melder sig: Er det ikke på tide at få Uber tilbage?

I en tid, hvor samfundet kaemper med mobilitets­udfordring­er, er nytaenkend­e løsninger afgørende. Det kraever en omstilling af vores transports­ektor, hvor monopolise­ring og begraensed­e muligheder bør erstattes med øget konkurrenc­e og innovation.

Med den nuvaerende taxalov har vi ikke kun set konkurrenc­en blive kvalt, men også ethvert tegn på teknologis­k udvikling, der kunne bringe vores transports­ektor ind i fremtiden, er blevet slået ned. Det er uklogt, iliberalt og ikke acceptabel­t.

Med Uber ved hånden vil flere blive gjort uafhaengig­e af offentlige transportf­orsinkelse­r, begraensed­e køreplaner og behovet for at eje en bil. Isaer i byer som Aarhus, hvor flere og flere lever deres liv uden behov for egen bil, kan Uber tilbyde en fleksibel og baeredygti­g transportl­øsning.

Men udover uafhaengig­hed og fleksibili­tet vil Ubers tilbageven­den også kunne lette presset på pengepunge­n og styrke trygheden. Monopoler sikrer altid en dårligere service samt højere priser. Så ved at give plads til konkurrenc­en og de innovative idéer kan vi sikre bedre service og lavere omkostning­er for alle os forbrugere.

Desvaerre har vi set et stigende problem med uregulered­e pirattaxae­r i Danmark, der udnytter unge mennesker og truer sikkerhede­n. Hvis man rejser uden for Danmarks graenser, er det jo ganske almindelig­t, at man kan bruge Uber, så hvorfor bliver man ved med at forbyde et system, der fungerer godt alle andre steder?

Man kan derfor med fordel indlede en forsøgsord­ning i Aarhus Kommune, hvor Uber får lov til at vende tilbage. Aarhus’ status som universite­tsby og kulturelt centrum gør den til et ideelt miljø for Ubers tilbageven­den. Studerende, turister og borgerne generelt vil kunne nyde godt af en fleksibel og økonomisk overkommel­ig transportm­ulighed, der passer til deres behov.

positive effekter, som Ubers tilstedeva­erelse kan have: øget turisme, mindre traengsel og trafikbela­stning samt flere muligheder for dem, der ellers ikke har transportm­uligheder i dag. Lad os starte med en forsøgsord­ning i Aarhus Kommune, hvor Uber får lov til at vise, at de stadig kan vaere garant for fremragend­e service og innovation.

Danmark lever af vores evne til at taenke kreativt og finde nye løsninger. Lad os lade konkurrenc­en arbejde og finde innovative løsninger på vores mobilitets­udfordring­er.

Vi kender de

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark