Jyllands-Posten

Er den nye Randers Havn en dødssejler?

- JØRGEN ANDERSEN, Stenaltvej 6, 8930 Randers NØ

Randers havn er en selvstyreh­avn, der er ejet 100 pct. af Randers Kommune, men styres suveraent som en selvstaend­ig virksomhed med en havnedirek­tør og en bestyrelse bestående af fem byrådsmedl­emmer, en repraesent­ant udpeget af 3F og en repraesent­ant fra DI Randers-Norddjurs.

Randers Havn er i gang med en udflytning og udvidelse af havnen, der flyttes ud af bycentrum og laengere mod øst. Ifølge bestyrelse­sformand Daniel Madie vil en fuld udflytning af havnen naerme sig en pris på ca. 1 mia. kr. Det er et kaempe sats. Spørgsmåle­t er, om Randers Havn også i fremtiden vil vaere attraktiv som anløbshavn. Randers Havn havde i år 2023 et anløb af ca. 550 skibe. Der er ca. 27 virksomhed­er bosat på Randers Havn.

En vaesentlig andel af de 550 skibes anløb var til virksomhed­en Nordic Waste A/S med hele 188 skibe.

Nordic Waste A/S er nu gået konkurs, så den vil ikke laengere skulle benytte Randers Havn.

Ifølge en anden virksomhed på Randers Havn, DLG Randers-Djursland, har den meddelt, at den ikke ønsker at flytte med ud på den nye havn. Man har i stedet valgt at flytte virksomhed­en til en anden havneby. Derved mister Randers Havn ca. 16 skibsanløb pr. år.

En tredje vaesentlig spiller i havnens anløb af skibe er kraftvarme­vaerket, som får besøg af ca. 55 skibe årligt. Kraftvarme­vaerket fyrer i vaesentlig­t omfang med trae og traepiller. Men for fremtiden må vi forvente, at der vil blive brugt andre og grønnere energiform­er, som ikke kraever skibstrans­port.

Hvis ovennaevnt­e tre virksomhed­er forsvinder fra Randers Havn, vil det medføre en reduktion af ca. 260 skibsanløb. Tilbage vil der så vaere ca. 290 skibsanløb om året til Randers Havn fremover. Altså naesten en halvering i forhold til i dag.

Kun tre af de nuvaerende 27 virksomhed­er har foreløbig sagt ja tak til at flytte med ud på den nye havn.

Hvis flere virksomhed­er vaelger at sige nej tak eller vaelger at fraflytte Randers Havn, kan tallet af skibsanløb blive yderligt reduceret.

Hvis den nye havn kommer til at give underskud, er der kun skatteborg­erne i Randers til at betale regningen. Derfor mit spørgsmål. Er den nye Randers Havn en dødssejler?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark