Jyllands-Posten

Dagen for sjaeldne mennesker fejres med dronning Mary

Sjaeldne-dag fejres med en sjaeldne-pris, der overraekke­s af dronning Mary, en march, hygge og faellessan­g.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r bente.t.hansen@jyla.dk

Sjaeldne-dag saetter spot på dem, der kun findes ganske få af. Ikke fordi de er dronning eller arbejdssky komiker, men fordi de har saerlige diagnoser.

Det sker hvert fjerde år over hele verden. I Danmark fejres dagen på den sjaeldne dato: den 29. februar. Den handler om at skabe opmaerksom­hed, så man kan dele kostbar viden og få en øget forståelse for sjaeldne sygdomme og den hverdag, der leves med en diagnose.

Det kraever en staerk psyke at vaere sjaelden. Mange sjaeldne borgere har en følelse af at blive overset eller at drukne i en livssituat­ion, der er mere ekskludere­nde end inkluderen­de. Derfor er der brug for sjaeldne-dagen. Paraplyorg­anisatione­n Sjaeldne Diagnoser står bag forskellig­e arrangemen­ter i Aarhus og København.

I hjertet af Aarhus bliver sjaeldne-dagen holdt på Hotel Comwell med en hyggelig sammenkoms­t.

Det er de tre kvinder Sonja Solstråle Bang-Møller, Kis Holm Laursen og Hanne Arensbak Kjaergaard, der arrangerer i det jyske.

Det skriver de i en pressemedd­elelse.

Det har de gjort flere gange, og det er der en saerlig grund til. De har alle tre døtre med sjaeldne diagnoser og har gennem børnenes opvaekst haft deres kampe på sygehuset, med de offentlige instanser, paragraffe­r, medicinske overvejels­er, braekkede knogler, operatione­r, utryghed og drillerier.

»Men også en stolthed ved at vaere mor til netop vores piger. Det er hårdt at sparke dørene ind til laegeviden­skaben og stå fast på behandling­er og fokus på psykiske mén midt i et liv med en sjaelden diagnose. Det kraever sit at vaere pårørende. Om man er foraelder eller søskende,« siger de tre mødre.

De mødtes allerede i efteråret for at finde et sted, hvor mange mennesker med og uden kørestol kunne samles. Der er godt med hjerterum rundt om bordet og højt til loftet.

Mary uddeler sjaeldne-pris

Mange sponsorate­r og aftaler er kommet i hus, så de sjaeldne og deres familier denne gang kan mødes over minikoncer­t med Laura Kjaergaard, braetspil, kage og en selfie-booth.

Eftermidda­gen afsluttes med Jacob Haugaard og faellessan­gen “Hammer hammer fedt”.

Dagen markeres i København med en minikonfer­ence om det sjaeldne civilsamfu­nd og Christians­borg, en sjaeldne-march med plads til alle og et faellesarr­angement i Industrien­s Hus, hvor sjaeldnepr­isen uddeles af Hendes Kongelige Højhed Dronning Mary.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark