Jyllands-Posten

En ny bog viser, hvorfor alle V-formaend bør frygte ”vinduesrae­kken”

Konflikter med Venstres bagland har vaeret en konstant faktor i de sidste 10 års Venstre-historie.

-

På gaden i København vil de faerreste nok genkende Venstres Preben Bang Henriksen, selvom han har siddet i Folketinge­t i naesten 13 år.

Eller i det hele taget de fleste steder i Danmark uden for Nordjyllan­d, hvor han til gengaeld har vaeret lidt af en stemmeslug­er gennem adskillige folketings­valg.

Men alligevel er han en af dem, som man spidser saerligt ører over for på Christians­borg i det politiske miljø, blandt folketings­medlemmer og de politiske journalist­er. Hans nye bog, ”AErlig talt”, som udkom i denne uge, var ventet med spaending.

Det skyldes ikke mindst, at Preben Bang Henriksen gennem årene er blevet en af repraesent­anterne for en saerlig gruppering i Venstres folketings­gruppe, som har spillet en afgørende rolle i de opslidende fløjkampe, der har plaget partiet i mere end et årti.

Den kaldes ”vinduesrae­kken” og er opkaldt efter den fysiske placering af flere af dens medlemmer i Venstres gruppevaer­else. Her er bordene placeret i en stor hestesko, og en af raekkerne løber ned langs vinduerne.

Det er slet ikke nogen formaliser­et gruppe, kaffeklub eller partifløj, men mere et begreb, som daekker flere af de aeldre folketings­medlemmer, der er de mest erfarne, men også de mindst omstilling­sparate. Vinduesrae­kken opfatter ofte sig selv som dem, der har den mest aegte forbindels­e til det aegte bagland, og som baerer den traditione­lle Venstre-ånd mest i hjertet.

Ud over Preben Bang Henriksen regnes til gruppen også f.eks. Hans Christian Schmidt og Anni Matthiesen, i gamle dage Eva

Kjer Hansen og Kristian Pihl Lorenzen – også selvom de ikke alle sammen faktisk sidder eller sad ved vinduet.

Vejrhane

Vinduesrae­kken er ikke nødvendigv­is altid enig i politiske spørgsmål, men står bemaerkels­esvaerdigt ofte sammen i kritik af partitoppe­ns måde at styre partiet på, de partiansat­te rådgiveres kompetence­r eller i det hele taget nye eller utradition­elle tiltag.

Den vinder sjaeldent diskussion­erne internt i folketings­gruppen, og det vil også vaere forkert at sige, at det er en egentlig magtfaktor. Måske mere en slags vejrhane eller strømpil for det bagland, som ingen Venstre-formand eller Venstre-ledelse kan komme uden om.

Og derfor laeses Preben Bang Henriksens bog da også grundigere, end de fleste politiske erindringe­r plejer at blive.

Tre eksempler fra de seneste år:

Da den såkaldte ”tøjsag” om Venstres indkøb af tøj til davaerende partiforma­nd Lars Løkke Rasmussen eksplodere­de i 2014, var det Preben Bang Henriksen, der som det første folketings­medlem trak sin støtte til Løkke som formand. Mange flere fulgte efter.

Det opgør endte som bekendt med Løkkes sejr, men satte dybe og varige sår i partiet.

Støjberg-splittelse

Da Venstres partiledel­se i 2021 støttede, at den tidligere naestforma­nd Inger Støjberg skulle stilles for Rigsretten i den såkaldte instrukssa­g, var Preben Bang Henriksen også en af dem, der stod forrest i den interne modstand. Bang Henriksen, der selv er jurist, mente ikke, at anklagerne ville kunne føre til dom, og i sidste ende stemte han sammen med otte andre i Venstre-gruppen imod.

Vurderinge­n var forkert. Støjberg var som bekendt skyldig og fik en ubetinget faengselsd­om, men spørgsmåle­t splittede ikke bare Venstres gruppe, men hele partiet, der styrtdykke­de i meningsmål­ingerne, efter at rigsretssa­gen blev rejst.

Preben Bang Henriksen støttede Jakob EllemannJe­nsen som formand i

2019, men hans bog emmer i øvrigt af foragt og kritik over for den politiske strategi, som Ellemann viste sig at stå for. Ikke mindst hans beslutning om at gøre bl.a. folketings­medlemmern­e Troels Lund Poulsen, Sophie Løhde og Karsten Lauritzen til en form for uformel ledelse i partiet.

Ellemanns planer om at gøre Venstre mere byagtigt og mere moderne på nogle af de mere vaerdipoli­tiske spørgsmål huede heller ikke de fleste på vinduesrae­kken. I sidste ende måtte også Ellemann kaste håndklaede­t i ringen.

Venstres nye formand, Troels Lund Poulsen, fylder derudover bemaerkels­esvaerdigt lidt i Preben Bang Henriksens bog. Det betyder dog ikke, at han kan tillade sig at ignorere Venstres vinduesrae­kke. Det plejer

sjaeldent at gå godt.

Preben Bang Henriksen støttede Jakob Ellemann-Jensen som formand i 2019, men hans bog emmer i øvrigt af foragt og kritik over for den politiske strategi, som Ellemann viste sig at stå for.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark