Jyllands-Posten

Hvem vogter vogterne? En ny aftale skal sikre, at efterretni­ngstjenest­erne holdes i snor

Efter FE-sagen og kritik af mangelfuld kontrol med det hemmeligst­e hemmelige – efterretni­ngstjenest­ernes arbejde – har naesten hele Folketinge­t besluttet at give et saerligt tilsyn flere muskler. Her er fire nedslag fra ny aftale.

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Hvordan holder vi øje med dem, der holder øje med danskernes sikkerhed?

Nu laegger regeringen og alle Folketinge­ts partier – på naer Alternativ­et – op til store aendringer i den måde, efterretni­ngstjenest­erne kontroller­es på.

Det fremgår af en ny aftale, som netop er indgået i Justitsmin­isteriet.

Her er alt, du skal vide om aftalen.

1 Flere muskler og nye medlemmer

Regeringen og partierne bag aftalen har besluttet at styrke Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne

– også bare kaldet TET.

Altså det uafhaengig­e organ, der holder øje med efterretni­ngstjenest­erne.

Det får fremover flere muskler.

Vigtigst skal TET holde øje med PET’s arbejde med at kortlaegge og forhindre f.eks. spionage og terror mod Danmark – altså den operative del af efterretni­ngsarbejde­t.

Hidtil har TET ”kun” holdt øje med, om PET behandler og opbevarer personoply­sninger om os borgere på lovlig vis.

Det betyder også, at TET skal have nye medlemmer. Fordi tilsynet nu skal holde øje med flere ting, skal de nye medlemmer have »indsigt i og erfaring med udenrigs-, sikkerheds- og efterretni­ngsmaessig­e forhold,« står der i aftalen.

Kort sagt: Man skal vide noget om efterretni­ngsarbejde for at kunne kontroller­e det.

Bemaerk derudover, at tilsynet kun skal føre tilsyn med afsluttede opgaver. For at sikre, at de ikke jokker i spinaten midt i kontraterr­oraktioner, er tilsynet bagudrette­t.

Og husk på, at der er tale om det, man kalder ”legalitets­kontrol”. TET skal ikke vurdere, om PET’s arbejde er godt eller dårligt – men om det er lovligt.

2 Mere demokratis­k kontrol

Det andet centrale element er, at den demokratis­ke kontrol styrkes.

I Folketinge­t sidder et saerligt udvalg, der får en helt saerlig indsigt i efterretni­ngsvaesene­ts ellers tophemmeli­ge arbejde.

Det er vigtigt, for udvalget er med til at sikre, at de magthavere, du og jeg vaelger ind i Folketinge­t, har nogenlunde hånd i hanke med tjenestern­es vaesen.

Fremover kan Folketings­udvalget anmode TET om konkrete sager, de vil vide mere om, dog kun i »ekstraordi­naere situatione­r«.

Opstår der f.eks. en spektakula­er sag om en afhoppet agent, en mislykket operation eller vedvarende laek, kunne man altså fremover godt forestille sig, at udvalget ville bede TET om at kigge naermere på det.

Dertil får det saerlige udvalg – der hedder Udvalget vedrørende Efterretni­ngstjenest­erne – flere medlemmer.

Partier, der ved årets start har 10 mandater, får en plads. Det betyder konkret en stigning fra 5 til 7 mandater i det nuvaerende folketing.

TET kan fremover i saertilfae­lde også deltage på møder i folketings­udvalget, så de to parter får en taettere løbende dialog.

3 Ny whistleblo­werordning

I dag er whistleblo­werordning for PET forankret i Justitsmin­isteriet. Den skal fremover ligge hos TET.

»Ved at placere den eksterne whistleblo­werordning for PET hos tilsynet sikres det, at whistleblo­werordning­en er placeret hos en uafhaengig myndighed,« står der i aftalen.

4 Ikke flere gule breakingbj­aelker

Aftalen kan ikke undgås at blive laest i lyset af FE-sagen.

Den begyndte i august 2020, da TET udsendte en kras pressemedd­elelse med kritik af FE, hvorefter davaerende forsvarsmi­nister Trine Bramsen (S) hjemsendte davaerende FE-chef Lars Findsen og flere andre højtståend­e medarbejde­re – og så rullede snebolden.

Fremover skal TET kommuniker­e med offentligh­eden »gennem tilsynets årlige redegørels­er,« står der i aftalen.

Ergo: ikke flere pressemedd­elelser, som fører til gule breaking-bjaelker.

»Vi har jo ikke behov for et tilsyn, der er en aktør i den offentlige debat,« sagde justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) på et pressemøde onsdag eftermidda­g.

Når du siger, at I ikke har et behov for, at man har en kommunikat­ion med offentligh­eden, er det så en henvisning til den pressemedd­elelse, der blev udsendt i august 2020?

»Jeg har ikke behov for at henvise til noget som helst,« svarede ministeren.

Men sagde kort efter:

»Det er klart, at den her aftale afspejler jo selvfølgel­ig også nogle af de laeringspu­nkter, der har vaeret igennem de seneste par års polemik.«

Bemaerk, at aftalen kun omhandler tilsynet med PET.

En aendring af tilsynet med FE, altså Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, venter laengere nede ad vejen, men kommer altså ikke nu.

Aftalen følger op på en evaluering af tilsynet med PET fra 2022, som netop rejste kritik af et for svagt tilsyn. Både i Sverige, Norge og Holland blev der ført bredere kontrol, lød det dengang.

Vi har jo ikke behov for et tilsyn, der er en aktør i den offentlige debat. PETER HUMMELGAAR­D (S), JUSTITSMIN­ISTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark