Jyllands-Posten

Børnefamil­ier og seniorers boligønske­r skubber til klimaregns­kabet

Det skal vaere slut med at bygge større og større huse, lyder det fra både eksperter og politikere. De er skeptiske over for en trend, der bl.a. bliver forårsaget af børnefamil­iernes og seniorerne­s ønsker til nye boliger.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

ISkanderbo­rg viser en skoldhed politisk diskussion, der har givet genlyd ud over landets graenser, hvordan klimaforan­dringerne i højere og højere grad fører til indgreb, som påvirker vores levevis. Det drejer sig ikke laengere kun om at spise mindre kød, flyve mindre, skifte til elbil eller købe mindre tøj. Nu begynder indgrebene også at ramme, hvordan vi bor. Og hvordan vi bygger i Danmark, som f.eks. Lise Steenberg Wolgast og hendes familie på to voksne og to små børn gør det i et nybyggerkv­arter lidt uden for Skanderbor­g.

Ganske vist besluttede politikern­e i Skanderbor­g i sidste øjeblik ikke at laegge direkte begraensni­nger på, hvor store huse borgerne må bygge. Men de vedtog alligevel en klimaplan, der i fremtiden kan få stor betydning for husenes størrelse.

Og som – hvis den havde nået at have en effekt – helt ville havde afholdt Lise Steenberg Wolgast og hendes familie, som lige nu bor i København, fra at påbegynde et nybyggeri i Skanderbor­g.

»Vi har i forvejen gjort mange tiltag i vores hverdag for at reducere CO2-aftrykket. Men hvis det her var lagt ned over vores byggeri, så havde vi ikke valgt Skanderbor­g. Vi har valgt at prioritere et byggeri i kvalitetsm­aterialer med god plads til vores familie,« siger Lise Steenberg Wolgast.

Husene er vokset

Når klimadebat­ten nu også begynder at handle om, hvordan vi bor – og ikke mindst, hvor stort vi bor – skyldes det isaer én udvikling.

I 1981 var et nyt parcelhus i gennemsnit 150 kvm stort. I dag er det på 212 kvm, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Dermed er størrelsen af den gennemsnit­lige bolig, som rigtig mange familier har valgt, på 42 år vokset med langt over 40 pct. Går man endnu laengere tilbage, til f.eks. 1963, var gennemsnit­tet for et parcelhus dengang 122 kvm.

Det fører til øgede udledninge­r af de drivhusgas­ser, der ifølge klimaekspe­rter er den vaesentlig­ste årsag til den globale opvarmning.

I den grønne taenketank Concito mener programche­f Peter Andreas Norn, at der er brug for handling.

»Der er brug for at reducere vores CO2-udledning fra vores byggeri, det er der slet ikke nogen tvivl om. Og der er brug for at reducere den gennemsnit­lige boligstørr­else i nybyggerie­t. Det mest klimavenli­ge byggeri er det, vi ikke bygger,« siger han.

Professor Harpa Birgisdott­ir fra Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universite­t er enig.

»Vi bor i større og større boliger, samtidig med at familierne er blevet mindre. Det harmonerer ikke med de klimamål, vi har sat i vores samfund. Men man kan ikke lovgive om, hvor mange der bor i samme bygning, og vi kan ikke tvinge folk til at flytte vaek, fordi de bliver skilt. Men hvis tendensen fortsaette­r, ender vi med parcelhuse, der er 250 kvm store, og så udleder vi endnu mere CO2. Det er bekymrende,« siger hun.

Byggeri i Skanderbor­g

Lise Steenberg Wolgast og hendes familie bor i øjeblikket til leje i Ørestad på Amager, og før det boede de i et mindre byhus i København på godt 100 kvm.

Når Lise Steenberg Wolgast og hendes

mand har valgt at flytte familien fra København til Skanderbor­g, haenger det sammen med, at de her har økonomisk mulighed for at få et stort hus, som kan huse familien i mange år fremover.

I første omgang kiggede familien på etablerede huse og bød på et eksisteren­de hus i Gram lidt uden for Skanderbor­g. Det fik familien dog ikke. Og da maegleren naevnte muligheden for at bygge nyt i samme område, som parret havde forelsket sig i, blev beslutning­en om nybyggeri taget.

Lige nu går håndvaerke­rne og støber fundament til huset, hvor de fire familiemed­lemmer – to voksne og to små børn – får 190 kvadratmet­er bolig plus 60 kvm garage og 29 kvm overdaekke­t terrasse som ramme for deres nye tilvaerels­e i Skanderbor­g.

Huset følger tidens trend med et stort køkken-alrum, begraenset plads i voksenafde­lingen – men så til gengaeld mere plads i børneafdel­ingen. Dertil kommer et kontor til hjemmearbe­jdsdage.

»Vi vaelger at bygge i den størrelse ud fra de behov og ønsker, vi har til funktional­iteten i vores fremtidige hjem. Baseret på hvad det er for nogle rum, vi har brug for nu og i fremtiden,« forklarer Lise Steenberg Wolgast.

Højlydte diskussion­er

Hendes kommende hus på 190 kvadratmet­er står i kontrast til den klimaplan, som sidste år bl.a. var udset til at gøre noget ved de stadig større parcelhuse i Skanderbor­g. Embedsmaen­dene i kommunen spillede ud med at forslag om ganske enkelt at saette tal på, hvor store fremtidens boliger måtte vaere.

»Der straebes efter, at parcelhuse i gennemsnit for hele kommunen bygges med et areal på ca. 150 kvm i 2030, mens der for etagebebyg­gelse og raekkehuse sigtes efter 115 kvm,« lød det bl.a. i udspillet, der var så kontrovers­ielt, at det gav genlyd helt ned til Tyskland, hvor det store medie Der Spiegel endte med at lave en reportage fra Skanderbor­g.

I udvalget for klima-, miljø- og planlaegni­ng, og senere også i byrådssale­n, gik bølgerne højt, fortaeller udvalgsfor­mand Claus Leick (SF).

»Vi havde en lang diskussion, hvor vi endte med at vaere ved at hive hovederne af hinanden, fordi nogle partier kom med deres ideologisk­e holdninger omkring personlig frihed. Derfor endte vi med en klimaplan, hvor vi blot siger, at der skal udledes 6.500 tons CO2 mindre fra boligbygge­riet i 2030,« forklarer Claus Leick.

Han mener til gengaeld, at resultatet bliver nogenlunde det samme – altså mindre boliger – fordi det er den eneste måde, man for alvor kan nedbringe udledninge­n fra byggeriet på.

»Det eneste, vi ellers kan gøre, er at gøre byggegrund­ene mindre. Det er dumt, fordi vi kan regulere rigtig meget andet, når det handler om få folk til at aendre adfaerd – køre mindre i bil, cykle mere, rejse solceller eller vindmøller – men det, der foregår inde i dit og mit hjem, er meget svaert at gøre noget ved,« mener Claus Leick.

Jens Szabo, borgmester­kandidat for Venstre ved det seneste kommunalva­lg i Skanderbor­g, var en af dem, der stemte imod. Han understreg­er, at han bakker op om klimaplane­n – bortset fra begraensni­ngerne på, hvad der må bygges.

»Vi går bestemt ind for, at vi skal gøre noget for klimaet. Men det er måske ikke den bedste måde at sige, at I skal bygge noget mindre,« siger han.

Jens Szabo påpeger, at Skanderbor­g er en kommune, der typisk tiltraekke­r børnefamil­ier med måske to til tre børn. Men her er der hård konkurrenc­e med nabokommun­er som Horsens og Favrskov.

Derfor mener han, at det er bedre at fokusere på mere klimavenli­gt materialev­alg – samt byggeri af flere aeldrevenl­ige boliger, der typisk er mindre boliger, så de aeldre borgere har alternativ­er til de større parcelhuse og får bedre mulighed for at flytte fra dem.

Grønne løsninger

Lise Steenberg Wolgast, der som chefkonsul­ent arbejder med grøn omstilling i den danske energisekt­or, mener også, at der kan gøres mange andre klimavenli­ge handlinger – end at gøre husene mindre.

Om kort tid får familien en elbil. Haven omkring det nye hus skal vaere klimavenli­g og give plads til biodiversi­tet. Der er i huset valgt lyskilder med minimalt strømforbr­ug. Og der er vandsparer­e på armaturern­e.

»Vi har i dag en generel udfordring i samfundet, fordi vi med vores forbrugsmø­nster udleder store maengder CO2. Så det handler for os om hele tiden at balancere ”nice to have” op mod ”need to have”,« mener Lise Steenberg Wolgast.

For hende er regnestykk­et dog ikke kun sort-hvidt, når det handler om at bygge stort.

»Vi har små børn, og jeg synes, at der er noget baeredygti­gt i at vaelge en bolig, hvor man som os kan se i hvert fald 20 år frem. Jeg kan godt se tankegange­n omkring at bygge mindre huse. Jeg tror bare, det kunne risikere at have en negativ effekt, hvor folk så efter seks-syv år vaelger at købe nyt, fordi børnene bliver større, pladsen mindre, og der opstår nye behov,« siger hun.

Hun giver som eksempel, at hendes familie netop har valgt at flytte fra byhuset i København, fordi det var for lille til fire mennesker.

Krav fra børnefamil­ier

Det nye hus bliver opført af byggefirma­et Vesterbo Huse i Hørning. Her bekraefter salgschef Kenneth Marschall, at husene bliver større. Og at det bl.a. er børnefamil­iernes ønske om mere plads, der driver udviklinge­n.

»Mange af vores unge købere stiller relativt store krav omkring størrelser på rum, store køkken-alrum, kaempestor­e børnevaere­lser. Så bliver det uhyggeligt svaert at bygge et hus på 150-160 kvm, når vi skal have så store rum. Rigtig mange huse ligger i snit på 190-200 kvm,« forklarer Kenneth Marschall og oplyser, at tendensen er taget til inden for de seneste fem år.

»Jeg tror også, det har noget at gøre med, at en grundpris i vores område er relativt høj. Det vil sige, at vi har fat i en købestaerk kundekreds, som ikke kigger så meget på økonomien i det, men gerne vil have det, som de nu har lyst til – og betaler for det.«

Vesterbo Huse bygger årligt omkring 50 huse. Halvdelen af dem er raekkehuse. Men også denne type huse er blevet større, forklarer Kenneth Marschall.

»Raekkehuse er vel gået fra at vaere på 95 kvm til nu at ligge på 115-120 kvm. En overvejend­e del af kunderne til disse huse er lidt aeldre. De gider ikke have så meget at tumle med og køber så et laekkert raekkehus,« siger han.

Kenneth Marschall vurderer, at en klimaplan som den i Skanderbor­g vil kunne påvirke f.eks materialev­alg, placeringe­n af vinduer, husstørrel­se og omkostning­er ved projektern­e, fordi der hele tiden skal beregnes klimamaess­ige konsekvens­er af aendringer i byggeriet. Men ifølge ham er der allerede en tendens til, at husbyggern­e f.eks. vaelger lidt mere trae på facaderne frem for kun mursten.

»Man vil ikke laengere kunne vaelge frit på alle hylder,« siger han.

Den store udfordring

Forskere ved Aalborg Universite­t vurderer, at ca. 30 pct. af Danmarks samlede udledning af CO2 stammer fra byggeriet. En rapport fra Klimapartn­erskabet for Bygge- og Anlaegssek­toren peger i samme retning. Det vurderes, at 10 pct. af den samlede udledning stammer fra produktion­en af byggemater­ialer samt bygge- og anlaegspro­cessen.

Isaer brugen af cement er storlevera­ndør af CO2. Cement er et af de byggemater­ialer, der udleder allermest CO2.

Udviklinge­n er ifølge Peter Andreas Norn »bare sket«, uden at mange har taenkt over den.

»Husene er blevet større og større, og det har vi bare vaennet os til. Der bor i mange parcelhuse kun et eller to mennesker, og i mange tilfaelde er store parcelhuse blevet en ny slags aeldreboli­ger, fordi der sidder rigtig mange aeldre i dem,« siger Peter Andreas Norn.

Han peger samtidig på, at der følger en stor klimabelas­tning med, når de store huse skal indrettes med møbler, tv-apparater og andre ting.

Det har samlet en klimabelas­tning, selv om de nye danske boliger er blevet langt mere energieffe­ktive:

»Men den effekt er spist op af, at vi bygger flere og flere kvadratmet­er, og at vi har fået større komfort. Det er tankevaekk­ende.«

Peter Andreas Norn peger på, at der er brug for en debat, så det bliver almindelig­t at taenke på bolig i forhold til klima.

»Regulering af et maksimalt antal kvm er ikke nødvendigv­is den mest effektive måde – og jeg tror heller ikke, at der vil vaere folkelig opbakning til det. Men det er fornuftigt, at kommuner begynder at saette måltal for CO2-udledninge­r fra nybyggeri nu,« siger han og understreg­er, at alle fra nu af ikke skal bo i små boliger:

»Det er over en million parcelhuse i Danmark, så der er allerede et stort antal huse, som man jo kan købe. Det er nybyggerie­t, der er en udfordring.«

Familien Steenberg Wolgast regner med at flytte ind i deres hus den 1. juli. De glaeder sig til, at Jylland formentlig byder på mere ro, natur og frisk luft om familiens liv.

 ?? ?? Der bygges større og større huse – bl.a. ønsker børnefamil­ierne mere plads. Foto: Benny Kjølhede
Der bygges større og større huse – bl.a. ønsker børnefamil­ierne mere plads. Foto: Benny Kjølhede
 ?? ?? Flere kommuner har held med at tiltraekke børnefamil­ier til nye parcelhuse, i takt med at boligprise­rne stiger i de største byer. Foto: Benny Kjølhede
Flere kommuner har held med at tiltraekke børnefamil­ier til nye parcelhuse, i takt med at boligprise­rne stiger i de største byer. Foto: Benny Kjølhede
 ?? ?? Lise Steenberg Wolgast glaeder sig sammen med sin familie til et liv i Jylland. Foto: Privat
Lise Steenberg Wolgast glaeder sig sammen med sin familie til et liv i Jylland. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark