Jyllands-Posten

Mens krigen raser i Gaza, skaber Israel røre på Vestbredde­n med nye bosaettels­er

De jødiske bosaettels­er på den besatte Vestbred er et af de store stridspunk­ter i konflikten mellem Israel og palaestine­nserne.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Da en 26-årig israeler i sidste uge blev draebt og 10 andre såret i et terrorangr­eb naer et checkpoint på den besatte Vestbred små syv km øst for Jerusalem, hev finansmini­ster Bezalel Smotrich en plan op af skuffen.

De israelske sikkerheds­myndighede­r skød og draebte to af gerningsma­endene og sårede den tredje, men for den ultranatio­nalistiske minister var det ikke nok.

Attentatet gjorde det også nødvendigt at godkende planerne for at bygge 3.300 nye hjem i israelske bosaettels­er på Vestbredde­n.

»Hver eneste terrorist, som planlaegge­r at såre os, skal vide, at løfter de en finger mod en israelsk borger, vil det blive mødt med død og destruktio­n samt en fordybelse af vores evige greb om hele landet Israel,« lød det fra Smotrich, der kaldte det »et passende zionistisk svar«.

Planen, der angiveligt har bred opbakning i premiermin­ister Benjamin Netanyahus koalitions­regering – i hvert fald har ingen sagt Smotrich imod – har skabt nye kurrer på tråden med USA.

Praesident Joe Biden er under massivt politisk pres som følge af sin støtte til Israel i krigen mod Hamas. Det er natten til onsdag igen blevet understreg­et ved primaerval­get i Michigan. Og flere nye bosaettels­er vil kun gøre det svaerere at forsøge på sigt at løse konflikten med en tostatsløs­ning, sådan som USA håber.

Det er imidlertid praecist, hvad Smotrich og andre ministre fra den religiøse eller yderste højrefløj ønsker.

En venlig samtale

De ser Vestbredde­n – eller Judea og Samaria, som mange i Israel kalder området – som jødisk land, der er lovet dem af Gud. De agiterer derfor for at accelerere de israelske bosaettels­er på Vestbredde­n og endda for, at Israel skal genetabler­e sine tidligere bosaettels­er i Gaza og lokke eller tvinge de nuvaerende 2,3 mio. palaestine­nsiske borgere i enklaven til at flytte til andre lande.

Det ses også ved, at koalitions­regeringen efter sin indsaettel­se i januar sidste år godkendte et rekordstor­t antal nybyggerie­r, hvilket for første gang i over et årti fik Washington til at hidkalde Israels ambassadør til en ”venlig samtale” i det amerikansk­e udenrigsde­partement.

Eskalerend­e problemer med bosaettere, der puster til spaendinge­rne på Vestbredde­n

ved at bruge vold og haervaerk mod palaestine­nsere og deres ejendom, har for første gang nogensinde også fået USA til at indføre sanktioner mod navngivne israelske ekstremist­er, fordi Israel tilsynelad­ende ikke selv gør noget for at stoppe dem.

Når Israel midt under krigen mod Hamas alligevel godkender nye udvidelser af bosaettels­erne, understreg­er det den indflydels­e, som ministrene fra den yderste højrefløj har opnået i Netanyahus regering, hvor premiermin­isteren er afhaengig af sine ortodokse koalitions­partnere for at fastholde sit greb om magten.

Reaktionen fra Washington er kommet prompte og har vaeret direkte.

»Skuffende«

Således har Biden-regeringen for første gang gjort det klart, at den tidligere såkaldte Pompeo-doktrin er blevet lagt på hylden. Den blev indført i 2019 under Trump og slog i strid med samtlige tidligere amerikansk­e regeringer siden 1978 fast, at USA ikke anser bosaettels­er for at vaere i strid med internatio­nal lov.

»Det har vaeret en mangeårig politik under både republikan­ske og demokratis­ke regeringer, at nye bosaettels­er modarbejde­r muligheden for at opnå varig fred,« sagde udenrigsmi­nister Antony Blinken ved et pressemøde.

Han kaldte også meldingen fra den israelske regering »i strid med internatio­nal lov« og »skuffende« og lod forstå, at det »efter vores opfattelse kun svaekker Israels sikkerhed«.

En tidligere unavngiven Biden-embedsmand tilføjede i avisen Washington Post, at efter alt, hvad Biden har gjort for den israelske regering, svarer meldingen fra Smotrich til, at Washington er blevet givet »en fuckfinger«.

Selvom en enkelt bosaettels­e kan se lille og uproblemat­isk ud, er hver bosaettels­e en del af en større strategi og derfor symbolsk for hele konflikten. Israel tog under Seksdagesk­rigen i 1967 kontrollen over Vestbredde­n, Sinai-ørkenen og Gaza. Men mens Israel trak sig fra de to sidstnaevn­te områder i henholdsvi­s 1982 og 2005, er Vestbredde­n stadig besat.

Sikkerhed og zionisme

Det haenger til dels sammen med, at territorie­t udgør en større sikkerheds­trussel mod Israel, hvis det falder i de forkerte haender. Skiftende regeringer har derfor alle øget bosaettels­erne, så der i dag bor naesten en halv million jødiske bosaettere på Vestbredde­n.

Til at begynde med handlede israelske bosaettels­er om at kontroller­e strategisk­e steder såsom bjergområd­er med udsigt over de lavereligg­ende, folkerige kystlandsk­aber. Men i takt med at Israel er rykket laengere mod højre, er det blevet et mere zionistisk projekt, som handler lige så meget om at holde Vestbredde­n på jødiske haender. Og det er accelerere­t under Netanyahus nuvaerende regering, hvor flere af ministrene, herunder Smotrich, selv er bosaettere.

For jo flere bosaettels­er, der er, jo svaerere bliver det at lave om. Mange af bosaettels­erne er ifølge iagttagere også placeret i områder, så de kombineret med vejnettet skaerer de palaestine­nsisk kontroller­ede områder op i mindre bidder og gør det svaerere på et senere tidspunkt at skabe en sammenhaen­gende palaestine­nsisk stat.

Sammenlagt er der i dag ifølge Israel Policy Forum – en gruppe, der promoverer fred mellem Israel og palaestine­nserne – mere end 130 bosaettels­er på Vestbredde­n. De er lovlige under israelsk lov, men de fleste andre lande opfatter dem som ulovlige, fordi der er tale om besat land. Derudover er der også en raekke ulovlige bosaettels­er, som jøder har etableret uden tilladelse­r.

 ?? ?? Bag landsbyen Turmus Ayya og Ramallah, der fungerer som palaestine­nsernes hovedstad, ses den jødiske bosaettels­e Shilo på den besatte Vestbred. Foto: Jaafar Ashtiyeh/AFP
Bag landsbyen Turmus Ayya og Ramallah, der fungerer som palaestine­nsernes hovedstad, ses den jødiske bosaettels­e Shilo på den besatte Vestbred. Foto: Jaafar Ashtiyeh/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark