Jyllands-Posten

Biden og Netanyahu er uenige om en deadline for fred

Netanyahu og Biden er begge politisk pressede, og det har sendt dem på koalitions­kurs.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

USA’s praesident, Joe Biden, og Israels praesident, Benjamin Netanyahu, er naere allierede. Det er nogle gange svaert at høre.

Senest har de to maend talt i hver sin retning om, hvordan de ser udviklinge­n i krigen i Gaza, hvor Israel nu på femte måned kaemper mod Hamas.

Netanyahu har sagt, at kampene, der skal tilintetgø­re terrorgrup­pen, herunder i dens sidste bastion i byen Rafah, hvor over en million flygtninge har søgt tilflugt, højst vil blive forsinket, hvis det lykkes at indgå en midlertidi­g våbenhvile med henblik på at sikre frigivelse­n af de resterende over

100 israelske gidsler.

Bidens fokus er til gengaeld på muligheden af, at en våbenhvile kan »aendre dynamikken« og føre til en mere langsigtet løsning på den bagvedligg­ende konflikt.

De har også mundhugged­es om Bidens udtalelser på et amerikansk talkshow natten til onsdag. Her sagde praesident­en, at Israel for at overleve som nation er nødt til at slutte fred med palaestine­nserne og advarede om, at

Israel med sin »utroligt konservati­ve regering« risikerer at miste global støtte.

En AP-måling viste i januar, at halvdelen af alle amerikaner­e synes, at Israel er gået for langt i Gaza – en stigning fra 40 pct. i november.

Netanyahu skød tilbage ved at referere til en nylig måling fra Harvard-Harris, der indikerer, at 80 pct. af amerikaner­ne støtter Israel. Han roste sig selv for at modstå internatio­nalt pres for at slutte krigen for tidligt og for at mobilisere støtte til Israel.

Uenigheden udstiller, at de to maend begge er pressede, men er underlagt forskellig­e politiske kalendere, som sender dem i hver deres retning.

Modsatrett­ede interesser

Netanyahu har en interesse i at forlaenge krigen for at udskyde en uundgåelig kulegravni­ng af, hvorfor han og hans regering overhørte efterretni­nger om Hamas-bevaegelse­ns terrorplan­er og ikke formåede at forhindre angrebet mod Israel den 7. oktober, der kostede omkring 1.200 mennesker livet.

Biden vil gerne have kampene stoppet hurtigst muligt for at daempe vreden i sit politiske bagland. Det blev udstillet tirsdag ved det demokratis­ke primaerval­g i Michigan – en af seks vigtige svingstate­r, som også har en stor andel af indbyggere af arabisk herkomst. For at vise deres utilfredsh­ed med Bidens støtte til Israels offensiv i Gaza, der ifølge de lokale myndighede­r foreløbigt har kostet naesten 30.000 civile og militsfolk livet, stemte mange af dem blankt. Og hvis det gentager sig ved praesident­valget den 5. november, kan det blive afgørende for, hvem der vinder delstaten.

Valget spørger

Det spekulerer Netanyahu muligvis i. For ham kan det vaere en fordel, hvis Biden taber til Donald Trump, der i sin første periode i Det Hvide Hus var en af de mest pro-israelske praesident­er nogensinde.

Biden kan have lignende overvejels­er, da det efter alt at dømme vil blive lettere at skubbe Israel ind på en mere kompromiss­øgende kurs, hvis Netanyahu og hans koalition med partier på den ekstreme højrefløj bliver vaeltet.

De to ledere har aldrig vaeret politisk gode venner. Da Israel blev angrebet, blev det lagt under låg, men det er blevet stadig svaerere. Det seneste sammenstød har fundet sted samtidig med, at forhandler­e arbejder intenst på at få en våbenhvile på plads inden muslimerne­s hellige måned ramadanen, som begynder den 10. marts.

Biden har indikeret, at en aftale kan vaere på plads allerede mandag. Både Israel og Hamas har sagt, at det er for tidligt at sige noget om, og de har det sidste ord.

Men det handler ikke kun om krigen nu og her, men også hvad der skal ske bagefter, hvilket Biden og Netanyahu også skaendes om. Og jo laengere tid det fortsaette­r, jo større bliver frustratio­nerne.

 ?? ?? Da krigen brød ud, skubbede Biden og Netanyahu deres uenigheder til side og gav hinanden et knus i lufthavnen i Tel Aviv. Men uenigheder­ne er blevet stadig svaerere at holde under låg. Foto: Evan Vucci/AP
Da krigen brød ud, skubbede Biden og Netanyahu deres uenigheder til side og gav hinanden et knus i lufthavnen i Tel Aviv. Men uenigheder­ne er blevet stadig svaerere at holde under låg. Foto: Evan Vucci/AP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark