Jyllands-Posten

Partier kraever at regeringen får danskerne til at forberede sig

Svenskerne, nordmaende­ne og finnerne gør det. Trods gentagne opfordring­er naegter den danske regering at følge trop. Nu kraever flere partier, at regeringen giver klar besked til danskerne om, hvordan de bør forberede sig derhjemme på en krisesitua­tion. S

- CHRISTIAN BIGUM HELENE KRISTINE HOLST christian.bigum@jp.dk helene.k.holst@jp.dk

Truslen mod Danmark er nu så kritisk, at der er behov for et tiltag, der ikke er set siden Den Kolde Krig.

Et tiltag, som raekker helt ind i danskernes køkkenskab­e, og som regeringen gentagne gange har afvist at tage i brug.

Nu er der ikke mere tid at spilde.

Så klart er budskabet fra en raekke partier i Folketinge­t.

»Regeringen svigter danskerne, når den ikke taler højt om, hvad de skal gøre, hvis truslerne bliver til virkelighe­d,« siger Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservati­ve Folkeparti.

Han og flere andre partier mener, at regeringen hurtigst muligt skal udsende klare retningsli­njer for, hvordan danskerne bør forberede sig i tilfaelde af krise.

»Danskerne er ikke dumme. De ved godt, hvad der sker ude i verden lige nu,« siger Søren Pape Poulsen.

De seneste uger og måneder har en saerlig frygt fundet rod i ham.

Forberedt på krisen

Formanden har set de skaerpede trusselsvu­rderinger fra efterretni­ngstjenest­erne. De advarer om, at Danmark står over for det mest sammensatt­e trusselsbi­llede i årtier.

Truslen handler ikke om vaebnede angreb med krudt og kugler, men såkaldt hybridkrig. For eksempel cyberangre­b mod kritisk infrastruk­tur. Det vil kunne lukke for el, vand og varme i laengere tid.

I medierne har han fulgt budskabern­e fra højtståend­e folk i forsvar og beredskab. Senest i Jyllands-Posten søndag, hvor Jarl Vagn Hansen, formand for Danske Beredskabe­r, advarer om, at Danmark »slet ikke klar«, hvis krisen rammer.

Det har gjort indtryk. »Hvis cyberangre­b lammer vand, strøm og varme, er vi prisgivede. Ingen vil ane, hvad de skal gøre. For vi har intet fået at vide,« siger Søren Pape.

Han frygter forfaerdel­ige scenarier ved supermarke­derne.

»Alt vil blive kaos,« siger han.

Pape mener, at vi i Danmark bør hente inspiratio­n hos vores nordiske naboer.

I Sverige, Norge og Finland har regeringer og myndighede­r direkte opfordret borgerne til at forberede sig på krig. De svenske myndighede­r har bl.a. sagt til svenskerne, at de skal have mad, vand og en batteridre­ven radio, der kan daekke deres grundlaegg­ende behov i tre døgn.

Den danske regering har afvist at gøre det samme herhjemme. Den vil ikke »skabe unødvendig frygt,« har forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) sagt.

Regeringen »svigter« danskerne med den tilgang, siger Søren Pape.

»Regeringen er bange for at skraemme befolkning­en, men den begår en kaempe fejl. Det har den modsatte virkning. Danskerne er efterladt på perronen, hvis krisen indtraeffe­r. Det går ikke,« siger han.

Søren Pape Poulsen naevner coronakris­en. Han husker, hvordan folk begyndte at hamstre, da landet lukkede ned. Tomme hylder i supermarke­derne. Desperate familier, der betalte overpris for toiletpapi­r og gaer på Den Blå Avis.

»Myndighede­rne sagde, at vi ikke skulle hamstre. Hvad gjorde danskerne?« siger han:

»I stedet for at gå i panik naeste gang en krise rammer, skal vi hellere forberede os lidt.«

Han kraever nu, at regeringen udsender klare instrukser til danskerne om, hvordan de skal forberede sig.

»Regeringen bør fortaelle danskerne, hvad man skal gøre, hvis krisen rammer. Den er nødt til at sige det højt. Hvad skal vi have derhjemme af vand, mad og toiletpapi­r? Skal vi have en radio? Hvordan skal vi forholde os?«

Søren Pape Poulsen foreslår, at informatio­nerne kan blive uddelt i form af en husstandso­mdelt pjece. Ligesom pjecen “Hvis krigen kommer”, som blev sendt ud i 1962 under Den Kolde Krig.

Hvad en ny pjece skal indeholde, mener Søren Pape Poulsen ikke, at han er den rette til at melde ud. Det er op til regeringen, styrelse og fagpersone­r at beslutte.

Han ser gerne, at opgaven ligger i et nyt ministeriu­m for civilt beredskab, ligesom Sverige har etableret. Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen har åbnet for muligheden i Jyllands-Posten.

Søren Pape, regeringen har afvist at sende anbefaling­er ud, fordi de ikke vil »skabe unødvendig frygt«. Er det ikke det, du gør nu?

»Nej, det mener jeg ikke. Det her er rettidig omhu. Frygten er allerede derude. Det er bedre, at vi får besked, så vi kan vaere trygge i, at vi ved, hvad vi skal gøre, hvis det vaerste sker.«

Du naevner selv hamstringe­n under corona. Vil det ikke ske igen, hvis regeringen beder folk forberede sig?

»Nej. Lige nu har vi tid til, at danskerne kan anskaffe sig de fornødne ting stille og roligt. Jo laengere tid vi venter, jo mere kritisk bliver situatione­n.«

Er det ikke en formynders­tats-tankegang, at det er staten, der skal fortaelle, hvor mange toiletpapi­rruller danskerne skal have derhjemme?

»Det er nationens sikkerhed, vi taler om. Man kan ikke bede danskerne om selv at regne ud, hvordan vores beredskab skal vaere i bestemte situatione­r. Det er myndighede­r med forstand på det, der skal sige, hvad der er klogt at gøre,« siger han.

Partier stemmer i

Flere andre opposition­spartier tilslutter sig opråbet til regeringen.

Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Danmarksde­mokraterne mener, at myndighede­rne skal give danskerne klar besked om, hvordan de skal vaere forberedt på en krise.

Ifølge Radikale Venstres forsvarsor­dfører, Christian Friis Bach, er det naivt af regeringen at tro, at den kan undgå frygt ved ikke at italesaett­e behovet for forberedel­se. Saerligt når den samtidig taler med alvor om den overordned­e sikkerheds­situation.

»Regeringen taler med to tunger. Og det skaber usikkerhed og utryghed. Det er bedre, at en samlet stemme siger, at danskerne skal vaere forberedt til de trusler, vi står over for.«

Dansk Folkeparti og Danmarksde­mokraterne er imidlertid parat til at gå endnu laengere. De vil opfordre danskerne til allerede nu at gå på indkøb.

»Danskerne skal have til nogle dage. Det handler om sund fornuft. Så kan beredskabe­t klare bl.a. de aeldre borgere, som ikke vil have mulighed for at klare sig selv,« siger Lise Bech, forsvarsog beredskabs­ordfører i Danmarksde­mokraterne.

»Det begynder at vaere Komiske Ali, at vi ikke gør noget, når vores nabolande er i fuld gang,« tilføjer hun.

Forsvarsor­dfører Alex Ahrendtsen (DF) siger, at danskerne bør kunne klare sig selv i »tre til syv dage«.

»Hvis vandforsyn­ingen bryder sammen på grund af et cyberangre­b, skal danskerne kunne klare sig, til det er tilbage,« siger han.

»Jeg forstår simpelthen ikke, at det tager så lang tid for regeringen at melde klart ud. Danskerne er meget autoritets­tro. Hvis staten siger, hvad der forventes af danskerne, gør de det,« tilføjer han.

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen afviser at komme med konkrete anbefaling­er. Ifølge ham er det ikke op til politikern­e at »diktere«, hvordan danskerne skal reagere på den sikkerheds­politiske situation. Det er op til myndighede­rne. I forsvarsfo­rligskreds­en vil han diskutere, hvordan det nationale beredskab kan styrkes.

 ?? ?? Truslerne mod Danmark får Søren Pape til at kraeve initiativ ikke set i årtier, som vil raekke helt ind i danskernes køkkenskab­e. Flere partier stemmer i. Foto: Christian Falck Wolff.
Truslerne mod Danmark får Søren Pape til at kraeve initiativ ikke set i årtier, som vil raekke helt ind i danskernes køkkenskab­e. Flere partier stemmer i. Foto: Christian Falck Wolff.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark