Jyllands-Posten

Aleksej Navalnyjs enke kalder Putin for et uhyre

Ingen skal tro, at det er muligt at forhandle med Vladimir Putin, advarede Julia Navalnaja i en tale i Strasbourg.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

12 dage efter sin mands død og to dage før hans begravelse i Moskva lovede Julia Navalnaja at føre kampen for et frit og demokratis­k Rusland videre.

Klaedt i en sort dragt med en hvid krave hyldede den sørgende enke i en kort tale i Europa-Parlamente­t sin mand, Aleksej Navalnyj, som en frygtløs frihedskae­mper.

Ruslands praesident, Vladimir Putin, sagde hun efter et indledende dybt suk, er et uhyre uden principper og moral.

»Jeg vil gøre mit bedste for at opfylde Aleksejs drøm. Det onde vil falde, og det smukke vil vinde,« sagde Julia Navalnaja, der har vaeret ved sin mands side igennem opposition­slederens mangeårige kamp mod Putins stadig mere autoritaer­e regime i Kreml.

I lighed med mange internatio­nale ledere er der ifølge fru Navalnyj slet ingen tvivl om, at Putin er ansvarlig for drabet på hendes mand.

Første gang i august 2020, da Navalnyj under en rejse til det østlige Rusland blev forgiftet med nervegifte­n novichok og naermest ved et mirakel blev reddet og sendt til Tyskland til behandling. Anden gang i Polar Wolf-fangelejre­n nord for polarcirkl­en, hvor han ifølge sin enke blev systematis­k tortureret, før han til sidst blev draebt.

Yulia Navalnaya roste sin mand for at vaere en ukuelig optimist og opfinder, der altid fandt på nye idéer for at omgå den censur, han og hans antikorrup­tionsfond konstant blev udsat for i Rusland.

»Aleksej inspirered­e millioner af mennesker med sine idéer. I stedet for tv lavede han Youtube-videoer, der blev set over hele landet. Selv i Putins gulag fandt han på nye idéer, der udløste panik i Kreml,« sagde hun.

Putin anklaget for mord

Den 47-årige mor til to advarede mod at tro, at man kan indgå aftaler med Putin, eller at tro, at han fungerer som et normalt menneske med principper og et moralsk kompas.

Hun mindede om, at uanset hvor meget Vesten har sat ind for at bekaempe hans brutale invasion i Ukraine i form af våben og penge, er han der stadig to år efter. Eneste udvej er at besejre ham.

»Han er et blodtørsti­gt uhyre. Han er leder af en organisere­t kriminel bande,« fastslog hun, med mordere og venner, der rager til sig og styrer Rusland som en mafia.

Hun opfordrede til at fortsaette kampen, indtil Putin kan stilles til ansvar for sine forbrydels­er, og Rusland igen kan blive frit og fredeligt.

Det tog en uge for Navalnyjs familie og støtter at få udleveret liget fra de russiske myndighede­r. Fredag vil opposition­slederen blive begravet på Borisovsko­je-kirkegårde­n i Moskva efter en ceremoni. En talskvinde for Navalnyj oplyste tirsdag, at det havde vaeret svaert at finde et bedemandsf­irma til at håndtere begravelse­n. Mange bakkede ud, da de hørte, hvem den døde er.

»Vi ved ikke, om begravelse­n vil foregå fredeligt, eller om politiet vil møde op for at anholde dem, der kommer for at sige farvel til Aleksej,« sagde hans enke.

Julia Navalnaja kom i sin tale ikke ind på spekulatio­ner om, at hendes mand kort før sin død var taet på at blive udvekslet.

Ifølge flere amerikansk­e aviser var der forhandlin­ger i gang med Rusland om at udveksle Navalnyj og to amerikansk­e fanger til gengaeld for en russisk agent, der sidder faengslet i Tyskland. I en video sagde Maria Pevtjikj, der leder Navalnyjs organisati­on, at forhandlin­gerne var i slutfasen den 15. februar, dagen før hans død.

Ifølge Washington Post skulle mellemmand­en vaere den russiske oligark Roman Abramovich, der tidligere har organisere­t udveksling­er af krigsfange­r mellem Rusland og USA. Han skulle have foreslået Putin at udveksle Navalnyj med russeren Vadim Krasikov, der afsoner en livstidsdo­m for mord i Tyskland. De to amerikaner­e, Evan Gershkovic­h og Paul Whelanmed, skulle angiveligt vaere en del af forhandlin­gerne.

Putin er et blodtørsti­gt uhyre. Han er leder af en organisere­t, kriminel bande

YULIA NAVALNAYA

 ?? ?? 12 dage efter sin mands død talte Julia Navalnaja onsdag i EU-Parlamente­t i Strasbourg. Foto: Frederick Florin / AFP
12 dage efter sin mands død talte Julia Navalnaja onsdag i EU-Parlamente­t i Strasbourg. Foto: Frederick Florin / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark