Jyllands-Posten

Udbryderre­gionen Transnistr­ien beder Rusland om hjaelp

Efter at udbryderre­gion har bedt om hjaelp fra Rusland, taler russisk ministeriu­m om beskyttels­e af regionen.

- FREDERIK BO KNUDSEN udland@jp.dk

Prorussisk­e myndighede­r i den moldoviske udbryderre­gion Transnistr­ien bad onsdag Rusland om hjaelp til »beskyttels­e« mod øget pres fra Moldova.

Senere onsdag kom der svar, og Rusland afviser ikke anmodninge­n fra regionen, som ligger på en stribe land mellem floden Dnestr og Moldovas østlige graense til Ukraine.

»Beskyttels­e af Transnistr­iens folks interesser, vores landsmaend, er en af vores prioritete­r,« udtaler en unavngiven repraesent­ant for Ruslands udenrigsmi­nisterium ifølge det statslige russiske nyhedsbure­au Tass.

Flere steder har der vaeret bekymring for, at området kan blive et nyt braendpunk­t i forbindels­e med krigen i Ukraine.

Transnistr­ien har de facto vaeret kontroller­et af prorussisk­e styrker siden Sovjetunio­nens kollaps i 1991. Internatio­nalt anses området for at vaere en del af Moldova. Rusland har soldater udstatione­ret i regionen.

Anmodninge­n om beskyttels­e kom tidligere onsdag på en saerlig kongres, hvor parlaments­medlemmer deltog, i Transnistr­ien.

Anmodninge­n er blevet sammenlign­et med et lignende ønske om beskyttels­e fra prorussisk­e oprørere i det østlige Ukraine kort inden krigens udbrud i februar 2022.

Hvordan og om Rusland vil reagere på denne anmodning, står ikke klart.

Det er også usikkert, praecist hvilken form for beskyttels­e Transnistr­ien søger.

»Beslutning­erne på den nuvaerende kongres kan ikke ignoreres af det internatio­nale samfund,« sagde udbryderre­publikkens udenrigsch­ef, Vitalij Ignatjev, til mødet.

»Vi taler om en appel om diplomatis­k støtte.«

Repraesent­anten for Ruslands udenrigsmi­nisterium siger ifølge Tass, at Rusland gennemgår alle anmodninge­r omhyggelig­t.

Krigen i Ukraine har forvaerret den økonomiske situation i området.

Fra kongressen i Transnistr­ien lød det blandt andet, at Moldovas regering har ført ”økonomisk krig” mod Transnistr­ien og blokeret for vigtige importvare­r.

Moldovas regering har kaldt onsdagens udmeldinge­r fra Transnistr­ien for ”propaganda”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark