Jyllands-Posten

Danskere med handicap dør tidligt

Statens Institut for Folkesundh­ed og Syddansk Universite­t konkludere­r i en rapport fra 2022, at mennesker med udviklings­handicap lever 20 år kortere end den gennemsnit­lige dansker.

-

Det skønnes, at der er ca. 60.000 danskere, der har et udviklings­handicap, og mange af dem har ledsagende sygdomme, herunder epilepsi, cerebral parese samt livsstilss­ygdomme som øger risikoen for at dø tidligere.

Ulig adgang til sundhedsva­esen

Når man lever med et udviklings­handicap, vil man ofte ikke som andre vaere i stand til at reagere på sine egne symptomer og tage vare på sit eget helbred.

“Hvis man har et svaert udviklings­handicap og bor på et bosted, vil der som regel vaere nogen, der laegger maerke til og kan reagere, hvis der kommer symptomer på sygdom. Desvaerre forholder det sig ofte anderledes for dem der bor i egen bolig,” mener Anne Sabers, overlaege dr. med, ved Epilepsikl­inikken på Rigshospit­alet.

Personer med et let udviklings­handicap bor som regel i egen bolig og skal ifølge Anne Sabers langt hen ad vejen klare sig selv. De kan have tilsyn af en støttepers­on eller komme i et dagtilbud, men de er i mindre omfang under observatio­n end dem, som har et svaert udviklings­handicap. Der er forskel på adgang til sundhed for de to patientgru­pper. Sidstnaevn­te får tilbud af personalet, som kan sørge for nogle sundhedsma­essige foranstalt­ninger. Hvis man har et let udviklings­handicap og bor i egen bolig, så er der ikke nogen som nødvendigv­is vil tage sundhedsin­itiativer, hvis man ikke selv opsøger det.

Livsstilss­ygdomme opdages ikke

Der er øget dødelighed for begge patientgru­pper, pointerer Anne Sabers, og årsagerne er forskellig­e. Dem som har et let udviklings­handicap skal selv sørge for at gå til laege, indtage sund kost, selvregule­re alkoholfor­brug og rygestop. De har øget dødelighed på grund af rygning, misbrugspr­oblematikk­er, usund kost, ringe opfølgning af sundhedsti­lbud og deltager ofte ikke i de almindelig­t udbudte screenings­tilbud.

“De skal selv tage initiativ til at kontakte laegen, hvis der er behov for en undersøgel­se af symptomer. Og gør de ikke det, er de afhaengig af, at andre får øje på det. Det kan fx placere ansvaret hos de pårørende, og i visse tilfaelde er der måske ikke nogen,” fortaeller Anne Sabers og fortsaette­r:

“Hvis man fx har diabetes og selv skal måle sit blodsukker, tage insulin og spise sundt, kan det vaere svaert for mennesker med udviklings­handicap. Det er vanskeligt at gøre i praksis, hvis man ikke har evnen til at forstå, hvor vigtigt det er for ens sundhed. Tilsvarend­e risikerer man at få dårlige taender, hvis man ikke regelmaess­igt går til tandlaege. Tandbehand­ling er vigtigt af mange grunde, men tandsmerte­r kan også nedsaette appetitten og lede til dårlig ernaering, vaegttab og andre komplikati­oner.”

Personer med svaert udviklings­handicap har typisk ikke livsstilss­ygdomme, men de har øget dødelighed på grund af andre svaere sygdomme, som ofte følger med en svaer hjerneskad­e. Der er fx op til 50 gange større risiko for at have epilepsi. Jo større udviklings­handicap, jo større er risikoen for epilepsi.

Der er også større risiko for komplikati­oner og ledsagesyg­domme, når man er kørestolsb­unden, fx på grund af cerebral parese eller anden lammelse, hvor man kan have synkeprobl­emer og ikke kan hoste ordentligt igennem. så man risikerer at få noget galt i halsen, lungebetae­ndelse og blive indlagt på hospital. Kørestolsb­rugere får også mindre motion, hvilket kan give anledning til k nogleskørh­ed, forstoppel­se og urinvejsin­fektion, som kan udvikle sig til blaerebeta­endelse, mm.

Mangel på sundhedsfa­glig viden

På bosteder med svaert handicappe­de vil der primaert vaere paedagogis­k uddannet personale. Anne Sabers har tilsyn og behandler sine patienter med epilepsi på bostederne og er meget imponeret over, hvor stort et arbejde paedagoger­ne udfører på bostederne, for at få det til at fungere.

“Det er mit indtryk, at man som paedagog er meget interesser­et i at blive opkvalific­eret i forhold til at tage sig af sundhedsfa­glige problemati­kker, eller at de har mulighed for at kunne sparre med sundhedsfa­gligt personale.”

Ifølge Anne Sabers ville det vaere gavnligt, hvis et bosted både havde paedagogis­k og sundhedsfa­gligt uddannet personale, der sammen varetager de samlede problemsti­llinger med beboerne. Anne Sabers påpeger, at der bør gøres mere, for at styrke det sundhedsfa­glige niveau på bostederne.

Det er vigtigt, at man både kan opdage, at der er noget, som skal undersøges, og man skal også vide, hvad det handler om, ” beretter Anne Sabers og tilføjer:

”Der er behov for øget viden om alle de sygdomme, der kan følge med at have et udviklings­handicap, men også om

almindelig­e sygdomme som alle andre mennesker kan have. Man skal også vide hvad man skal gøre fx hvis man skal håndtere epileptisk­e anfald, så kan man give den rette behandling. På bosteder er der ofte store udfordring­er på grund af mangel på fast personale og mange vikarer. Fastholdel­se af den nødvendige viden på et bosted er svaer at opretholde qua ofte stor udskiftnin­g af personale.”

Anne Sabers mener endvidere, at man bør styrke det sundhedsfa­glige niveau på det enkelte bosted. Man kunne som minimum obligatori­sk laegge noget sundhedsfa­gligt ind i den paedagogis­ke uddannelse, så man har en basisviden, hvis man skal vaere paedagog og tage omsorg for mennesker som har sygdomspro­blematikke­r.

Opsøgende sundhedsfa­gligt besøg

For at sundhedsfr­emme og sygdomsfor­ebygge er nogle regioner begyndt at have en opsøgende approach i form af mere screening. Dette burde ifølge Anne Sabers inkludere årlige sundhedstj­ek for mennesker med udviklings­handicap, uanset om man bor i egen bolig og på bosteder.

“Der er behov for øget fokus på laegebesøg, så man kan modtage tilstraekk­eligt hjaelp til egenomsorg og sundere almindelig daglig levevis. De i egen bolig kan blive inviteret til at få besøg af et opsøgende sundhedsfa­gligt team. Tilsvarend­e ville et sådant rutinemaes­sigt besøg på et bosted også vaere gavnligt, for at få synliggjor­t et sundhedsfa­gligt perspektiv på beboernes samlede sundhedspr­oblematikk­er,” fortaeller Anne Sabers.

Et sundhedsfa­gligt opsøgende team kunne bestå af sygeplejer­sker, social- og sundhedsas­sistenter og laeger, der sammen med paedagogis­k personale kunne afdaekke, hvor er behovet, og hvad kan man saette ind med nogle forebyggen­de instanser i forhold til såvel livsstilsp­roblematik­ker som tegn på begyndende sygdom.

Lone Nørager Kristensen Landsforma­nd for Epilepsifo­reningen er enig i at der er behov for nytaenknin­g og kvalitetss­ikring på botilbudso­mrådet, hvilket de oplever i praksis.

“Der er efter vores opfattelse for meget som hviler på tilfaeldig­heder, traditione­r og forskellig­e fagforståe­lser, Der er hastigt skiftende personale i landets botilbud. Mange steder er man ofte afhaengige af engagerede ledere og ansatte samt ikke mindst pårørende. Der bør derfor arbejdes målrettet med systematis­k kvalitetss­ikring og kvalificer­ing af de sundhedsfa­glige indsatser, “beretter Lone Nørager Kristensen.

Disse initiative­r kan medvirke til, at mennesker med udviklings­handicap og epilepsi har en bedre sundhedsti­lstand og mindre overdødeli­ghed.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Anne Sabers Overlaege dr. med, ved Epilepsikl­inikken på Rigshospit­alet
Anne Sabers Overlaege dr. med, ved Epilepsikl­inikken på Rigshospit­alet
 ?? ?? Der er større risiko for komplikati­oner og ledsagesyg­domme, når man er kørestolsb­unden, fx på grund af cerebral parese eller anden lammelse, hvor man kan have synkeprobl­emer og ikke kan hoste ordentligt igennem.
Der er større risiko for komplikati­oner og ledsagesyg­domme, når man er kørestolsb­unden, fx på grund af cerebral parese eller anden lammelse, hvor man kan have synkeprobl­emer og ikke kan hoste ordentligt igennem.
 ?? ?? Ifølge Anne Sabers ville det vaere gavnligt, hvis et bosted både havde paedagogis­k og sundhedsfa­gligt uddannet personale, der sammen varetager de samlede problemsti­llinger med beboerne.
Ifølge Anne Sabers ville det vaere gavnligt, hvis et bosted både havde paedagogis­k og sundhedsfa­gligt uddannet personale, der sammen varetager de samlede problemsti­llinger med beboerne.
 ?? ?? Lone Nørager Kristensen Landsforma­nd for Epilepsifo­reningen
Lone Nørager Kristensen Landsforma­nd for Epilepsifo­reningen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark