Jyllands-Posten

Få kender til den sjaeldne sygdom arginasema­ngel

-

Få kender til den sjaeldne sygdom arginasema­ngel (ARG1-D) - som fører til gradvis forringet livskvalit­et og ofte en tidlig død. Det er vigtigt at øge kendskabet til sygdommen, som let kan forveksles med f.eks. cerebral parese. “Problemet er, at sygdomssym­ptomerne ikke er så tydelige, og desuden kommer de gradvist,” siger Mattias Rudebeck, global medicinsk chef for medfødte stofskifte­sygdomme hos laegemidde­lfirmaet Immedica Pharma.

Arginasema­ngel er en arvelig sygdom, der skyldes en medfødt defekt på genet, der koder for enzymet arginase. Hos personer med mangel på dette enzym ophobes arginin i kroppen, som normalt skal nedbrydes, og udskilles i urinen. Ophobninge­n fører til symptomer som spasticite­t, kramper, manglende evne til at kontroller­e sine bevaegelse­r og nedsat intellektu­el evne. Børn med sygdommen har ofte forsinket udvikling og forsinket vaekst.

“I Norden er der meget få patienter, men studier viser, at der burde vaere flere”, siger Mattias Rudebeck.

Symptombil­ledet kan forveksles

Globalt har man set at sygdommen ofte forveksles med andre diagnoser. Årsagerne til det kan vaere, at sygdommen overses ved nyfødtscre­ening, eller at den endnu ikke er inkluderet i landet, hvilket er almindelig­t i Europa. En anden årsag kan vaere at personer med arginasema­ngel, ofte får en forkert diagnose i starten. På grund af faellestra­ek i symptombil­leder kan den første diagnose vaere cerebral parese eller arvelig spastisk paraparese. Noget der dog adskiller arginasema­ngel er, at det er en progressiv sygdom, og personerne bliver gradvis dårligere med tiden.

“Det er selvfølgel­ig vigtigt at forsøge at få den rette behandling så hurtigt som muligt for at forhindre skader, der ikke kan helbredes. Tiden til den rette diagnose er derfor vigtig,” siger Mattias Rudebeck.

“For personer med ikke-typisk cerebral parese eller anden diagnose, der desuden gradvist bliver dårligere i deres sygdomsfor­løb og ikke udvikler sig, bør man overveje, om det kan vaere arginasema­ngel,“ siger Mattias Rudebeck.

En almindelig blodprøve, hvor man måler niveauet af arginin, kan nemt give svaret. Selv helgenomse­kventering, hvor individets DNA analyseres, er blevet en stadig mere almindelig metode for tidligt stille den rigtige diagnose.

 ?? ??
 ?? ?? Mattias Rudebeck Global medicinsk chef for medfødte stofskifte­sygdomme hos laegemidde­lfirmaet Immedica
Mattias Rudebeck Global medicinsk chef for medfødte stofskifte­sygdomme hos laegemidde­lfirmaet Immedica
 ?? ?? Scan QR-koden for mere informatio­n om arginasema­ngel.
arg1dinfo.com
Scan QR-koden for mere informatio­n om arginasema­ngel. arg1dinfo.com

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark