Jyllands-Posten

Er der mon mere filmmagi gemt på planeten Arrakis i anden del af Dune-filmatiser­ingen?

Årets første store blockbuste­r-begivenhed er lige praecis så ambitiøs og storslået, som man kunne drømme om – men den er faktisk bedst, når den finder et roligt øjeblik med sine hovedperso­ner.

- FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP Samfund@jp.dk

DUNE: PART 2

Sci-fi/Drama

Land: USA, Canada 2024 Instruktør: Denis Villeneuve Premiere: 28. februar Varighed: 2 timer og 46 minutter

333333

Det handler om magt i ”Dune: Part 2” – årets kraevende og tålmodige storfilm i de danske biografer. Den upraetenti­øse magt i blikket mellem to elskende, den inderlige magt i moderens viljestyrk­e over for sine børn, den fanatiske religions blaendende magt og naturresso­urcernes økonomiske magt, når skiftende herskere kaemper for at vinde og besidde dem.

Det er et fascineren­de studie af menneskets evige jagt på indflydels­e og retfaerdig­hed, der udspiller sig i canadiske Denis Villeneuve­s store og alvorstung­e science fiction-epos, der nu udspiller sig over fem timer og allerede har lagt kimen til en fortsaette­lse i det farefulde braendende sand på ørkenplane­ten Arrakis.

Frank Herbert skrev forlaegget, der er blevet praecist bearbejdet til at virke i filmformat, uden at Villeneuve har forfladige­t den komplekse historie unødigt. Vi starter i direkte forlaengel­se af den første film, så det kan varmt anbefales at lade op til biograftur­en med et gensyn, hvor Paul Atreides har overlevet attentatet på sin familie og har søgt tilflugt hos Arrakis’ ørkenfolk, fremenerne.

De kaemper oprørskamp­en mod baron Harkonnens terrorstyr­e, som alene har til formål at tilrane sig det vaerdifuld­e Melange, der svaever med sandet på Arrakis, hvor også de overvaelde­nde sandorme regerer.

Paul indgår måske i de religiøse fremeners profetier om en ny frelser og må modvilligt traede ind i rollen, fordi den magt, som følger med, er praktisk anvendelig i hans mission, der tager en kurs mod et storopgør mellem alle de magtrelati­oner, der omgiver ham.

Gå i biografen!

Men Villeneuve kan også noget med billeder og lyd.

Hvis man i magelighed­en hjemme foran streamingt­jenesterne har glemt, hvad det er, biografopl­evelsen kan, så leverer ”Dune: Part 2” pakken. Den skal ses i så store forhold som muligt, hvor billedside­n får lov til at folde sig ud, og den snerrende og buldrende lydside kan saette sig i tilskueren i en decideret fysisk oplevelse.

Men pudsigt nok er det, når al staffagen pakkes vaek, og hovedperso­nerne indfanges af kameraet i en solnedgang i ørkensande­t, at dramaet lever bedst.

Timothée Chalamet og Zendaya har klassisk filmstjern­eudstrålin­g, og de kan med meget få ord formidle et følelsesli­v, der er spaendt ud mellem alle magtrelati­onerne omkring dem.

Omkring dem er stort set hver eneste rolle besat af et kendt ansigt (som indrømmet kan vaere svaere at genkende). Det føles som spild, når nogle af dem kun anvendes i en enkelt scene eller to, men det er prisen for at vaere en del af noget så stort, og ”Dune: Part 2” understreg­er om noget vaerdien i det gamle filmstjern­ebegreb, hvor et kendt ansigt netop kunne tegne en hel figur på få sekunder, fordi vi laeser vores kendskab til skuespille­ren ind i rollen. Det er overdådigt på en opulent facon, men det fungerer.

På overfladen følger filmen plottet om Pauls og ørkenfolke­ts modstandsk­amp mod Harkonnens styre, men den egentlige drivkraft ligger i de emotionell­e tråde, der traekkes mellem Paul og kvinderne i hans liv – og som konstant vikles ind i magtspille­ts laenker.

Dét er et spaendende drama, og den rygrad i fortaellin­gen, der gør, at vi også om mange år kan vende tilbage til Villeneuve­s overdådige filmatiser­ing, som man må håbe får den tredje film, handlingen laegger op til.

 ?? ?? Blikket mellem to elskende kan rumme en større magt end mangen kampvogn. Foto: Warner Bros. Entertainm­ent Inc.
Blikket mellem to elskende kan rumme en større magt end mangen kampvogn. Foto: Warner Bros. Entertainm­ent Inc.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark