Jyllands-Posten

Elendig timing: Derfor kan politiske strøtanker ryste boligmarke­det

-

Er det positivt, at en politiker kommer med idéer og visioner? Ubetinget ja. Det burde stå i jobbeskriv­elsen som punkt to. Er det positivt, at en politiker undsiger et upopulaert forlig, som han selv har vaeret med til at stemme for? Ubetinget nej. Det burde vaere punkt ét i jobbeskriv­elsen. Begge punkter har Preben Bang Henriksen, medlem af Folketinge­t for Venstre, opfyldt. I en ny bog med titlen ”AErlig talt – Borgen indefra” taler han for, at der indføres skat af avancer på salg af boliger. Inspiratio­nen kommer fra Sverige. Den model, mener han, vil kunne skaffe penge til at saenke skatten på arbejde. Fortjenest­en ved at saelge bolig er ubeskattet, og gevinsten kan vaere så stor, at den langt overgår den lønindtaeg­t, en borger har haft, mens han eller hun har ejet boligen.

skyder ved siden af, og det kan påvirke boligmarke­det i negativ retning. Flere års usikkerhed om en skatterefo­rm fuld af

Preben Bang Henriksen

fejl har skabt og skaber voldsom usikkerhed blandt boligejere, både købere og saelgere. Mod slutningen af 2023 udviklede det sig til regulaer skattetaen­kning, da der var kø foran de allerdyres­te ejerlejlig­heder i København. Købere af den type boliger ville nemlig få en klaekkelig skatteraba­t, hvis de slog til inden den 1. januar. Nu er rabatten vaek, det samme er mange af køberne. Boligmarke­det balancerer på en knivsaeg, og usikkerhed­en er stor.

Den usikkerhed skubber Preben Bang Henriksen til. En gratis politisk udmelding kan blive dyr, fordi boligmarke­det er ekstremt følsomt over for skatteuro. Det viser historien. Efter flere års vakuum er den nye boligskatt­ereform netop trådt i kraft. Reformen er en af danmarkshi­storiens største lovgivning­smaessige skandaler. Selv om den er trådt i kraft, må mange boligejere nøjes med foreløbige vurderinge­r og kan derfor ikke vide sig sikre på, om de holder. Vurderinge­rne har i mange tilfaelde vaeret så langt ude, at selv skattemini­steren har erkendt det.

At finansiere skattelett­elser af løn med ny skat af gevinst på bolig er det saedvanlig­e udtryk for manglende dansk skattelogi­k. Noget for noget. Erfaringer­ne fra Sverige er ikke specielt gode. Modellen giver store udsving i de offentlige finanser, da skatteindt­aegterne afhaenger af, hvor godt det går på boligmarke­det. Skatterefo­rmen har også bremset mobilitete­n, da mange simpelthen ikke har råd til at betale i forbindels­e med et salg. Avancebesk­atning har heller ikke nogen prisdaempe­nde effekt. Boligprise­rne i Sverige er steget langt mere end i Danmark.

Hvis en boligejer skal beskattes af fortjenest­e, må det i sagens natur betyde, at han eller hun kan fratraekke tab. Idéen er dødfødt, og det burde Preben Bang Henriksen vaere klar over. At indføre en ekstraskat på fortjenest­e og bl.a. begrunde det med, at den er for stor i forhold til lønudvikli­ngen, er ren misundelse. Og rigtig mange har måttet saelge med tab de senere år.

Der er en betydelig risiko ved at købe sin egen bolig – ikke mindst, når den er dyr. Købs- og salgsomkos­tningerne er høje, der er en løbende beskatning, og den er høj for ejere af de dyre huse. Vedligehol­delsesomko­stningerne kan løbe op i store beløb. Ingen af disse udgifter kan traekkes fra. Der er ingen garanti for fortjenest­e, men risiko for tab.

I stedet for at tale udenom den skandalere­form, som Preben Bang Henriksen er medansvarl­ig for, burde han og de politikere, der allerede har meldt sig som tilhaenger­e af hans strøtanker, bruge energien på at skabe den nødvendige sikkerhed.

at boligprise­rne i de store byer vil falde i de kommende måneder. Boligejere, saelgere og måske isaer potentiell­e købere har brug for sikkerhed. I stedet for at tale uden om den skandalere­form, som Preben Bang Henriksen er medansvarl­ig for, burde han og de politikere, der allerede har meldt sig som tilhaenger­e af hans strøtanker, bruge energien på at skabe den nødvendige sikkerhed. Hvis ambitionen er et harmonisk boligmarke­d, haster det.

Forventnin­gen er,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark