Jyllands-Posten

Afgift på cigaretter bør stige løbende, men kontroller­et

- TINE MARIE DAELL Direktør, Tobaksprod­ucenterne

For nylig skrev overlaege Mia Gall Grandahl i en kronik i Jyllands-Posten, at afgiften og dermed prisen på cigaretter bør haeves til 100 kr., da det »uomtvistel­igt kunne afholde unge fra at begynde at ryge«.

Hun mener, at politikern­e ”tøver”, til trods for at en del politikere netop har forhandlet en forebyggel­sespakke, der griber fat i hovedprobl­emet – nemlig den manglende håndhaevel­se af salgsalder­sreglerne, den ulovlige parallelim­port, de illegale markeder og det faktum, at børn og mindreårig­e kun er få klik fra at kunne købe tobaks- og nikotinpro­dukter.

Jeg er fuldstaend­ig enig med Mia Gall Grandahl i, at børn og mindreårig­e ikke skal bruge tobaks- og nikotinpro­dukter. Det er sjaeldent, at tobaksbran­chen roser politikere for deres tiltag på vores område, men i dette tilfaelde vil jeg gøre det, for der er flere af de seneste forebyggel­sestiltag, der er skridt i den rigtige retning. Det, at man eksempelvi­s vil afsøge muligheden for digital aldersveri­ficering, så butikkerne mere effektivt kan tjekke id, og at man vil saette ind over for

den digitale handel med tobaks- og nikotinpro­dukter, er gode tiltag.

Det er for letkøbt at påstå, at man ”bare” skal haeve prisen til

100 kr., og så vil ingen unge ryge cigaretter. Tager vi et land som Norge, der har et højt afgifts- og prisniveau for tobaks- og nikotinpro­dukter, så viser tal for 2023, at der er 3 pct. daglige norske rygere blandt de 16-24-årige, men også 17 pct. lejligheds­vise rygere.

Kigger vi på de norske unges forbrug

af snus, så er der 20 pct., der bruger snus dagligt, og 10 pct. lejligheds­vist.

Så på trods af at Norge har gjort alt det, som Mia Gall Grandahl ønsker, så er der ikke tale om en situation, hvor ingen norske unge bruger tobaks- og nikotinpro­dukter.

Mia Gall Grandahl angiver også, at argumentet om et øget illegalt marked ifølge Kraeftens Bekaempels­e er »tvivlsomt«. Det er bekymrende og decideret uansvarlig­t, hvis det er korrekt, at landets største sundhedsor­ganisation vaelger at betvivle det sorte marked for tobaks- og nikotinpro­dukter.

bekendt med, at vi har fået et markant illegalt marked for e-cigaretter, de såkaldte puff bars, og vi har netop kunnet laese om, hvordan de ikke laengere alene indeholder ofte for meget nikotin, men nu også tilsaettes narkotika. Samtidig er illegale cigaretfab­rikker begyndt at skyde op på dansk jord.

Når man regulerer den legale tobaksog nikotinbra­nche hårdt, så giver man grobund for de kriminelle til at tjene penge på tobak og nikotin. Det er uomtvistel­igt, og jeg begriber ikke, hvis man som sundhedsor­ganisation ikke tager

Alle er efterhånde­n

højde for denne konsekvens af sit egne forslag.

Og så kan man tilføje, at graensehan­dlen trives i bedste velgående som følge af seneste afgiftssti­gninger på cigaretter. Graensehan­dlen med cigaretter er naesten tredoblet, imens det indenlands­ke salg er faldet. Haever man afgiften og prisen til 100 kr., vil den årlige graensehan­del med cigaretter beløbe sig til ca. 2,4 mia. stk. svarende til ca. 73 pct. af forbruget i Danmark.

Det kan virke som Omvendtsle­v, men vi mener det faktisk – ja, afgifterne bør reguleres løbende! Men gør det kontroller­et, og tag bestik af, at vi ikke skal have eksplodere­nde graensehan­del eller illegal handel. Laeg en politisk plan for løbende, moderate afgiftssti­gninger på cigaretter, så vi også sikrer, at allerede vedtagne afgiftssti­gninger ikke udhules over tid.

Ingen er tjent med en situation, hvor markedet løber løbsk, men det bør afgifterne heller ikke. Vi er nødt til at tale om den gyldne middelvej. Det vil vaere det mest ansvarlige at gøre, selvom det naeppe vil afføde ros fra ”afgiftshop-tilhaenger­e”.

Laeg en politisk plan for løbende, moderate afgiftssti­gninger på cigaretter, så vi også sikrer, at allerede vedtagne afgiftssti­gninger ikke udhules over tid.

 ?? ?? Ingen er tjent med en situation, hvor markedet løber løbsk, men det bør afgifterne heller ikke, mener Tine Marie Daell. Arkivfoto: Peter Mydske
Ingen er tjent med en situation, hvor markedet løber løbsk, men det bør afgifterne heller ikke, mener Tine Marie Daell. Arkivfoto: Peter Mydske

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark