Jyllands-Posten

Udvalg haeldes ned ad braettet for regeringen­s skandale

- HANS JØRGEN BONNICHSEN Tidl. operativ chef, PET

Fyresedler­ne er parat til underskrif­t. Regeringen fralaegger sig nu ethvert ansvar i initiering­en af FEskandale­n, da den ifølge Berlingske vil udskifte samtlige medlemmer af Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne.

Når man laeser citaterne fra udkastet til de ny regler, kan det kun tolkes som en iskold, sønderlemm­ende kritik af TET med landsretsd­ommer Michael Kistrup i spidsen og dennes udsendelse af en pressemedd­elelse i august 2020 med en kritik af FE-ledelsen, som krigsminis­teren Trine Bramsen trods frist til indsigelse lod passere, så hun handlekraf­tigt kunne hjemsende fem topchefer i FE.

Citaterne fra udkastet efterlader det klare indtryk, at det er TET, der spillede den helt afgørende rolle i FE-skandalen, der som bekendt førte til sigtelser mod spionchef Lars Findsen og tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n og en raekke andre personer.

Sager, der udløste en af de største efterretni­ngsskandal­er nogensinde, men som tre år senere endte i et eklatant, skammeligt nederlag for anklagemyn­digheden og regeringen­s sikkerheds­udvalg.

Sagerne måtte med en tvivlsom begrundels­e opgives, efter Højesteret klart havde tilkendegi­vet, at de med visse undtagelse­r sagtens kunne foregå for åbne døre uden at kompromitt­ere statshemme­ligheder. Det mente anklagemyn­digheden ikke – måske meget belejligt, da sagerne synes svagt funderede – men efterlod dermed kynisk en raekke personer i et limbo, der for nogles vedkommend­e endog var traumatise­rende.

Det kraever ikke en doktorgrad i teksttolkn­ing, at udkastet udtrykker stor utilfredsh­ed med den måde, TET har fungeret på.

Det har vaeret inkompeten­te, da regeringen nu mener, at »der er behov for nye personer i TET, som har indsigt i og erfaring med udenrigs-, sikkerheds- og efterretni­ngsmaessig­e forhold«, og at det har vaeret stivnakket og uden politisk gehør ved udsendelse­n af den famøse pressemedd­elelse, da der nu indføres en regel om, at »TET’s kommunikat­ion med offentligh­eden som det helt klare udgangspun­kt sker gennem tilsynets årlige redegørels­er om sin virksomhed i relation til PET«. Slut med pressemedd­elelser.

er i gang, og det ser ud, som om TET skal betale prisen for den tidligere socialdemo­kratiske regerings katastrofa­le behandling af FE-sagen, der »forekommer uforståeli­gt, uigennemta­enkt og praeget af en naesten ubrudt kaede af fejlslutni­nger«, som den tidligere departemen­tschef i Justitsmin­isteriet Michael Lunn har udtrykt det.

Jo, lorten er sandelig i gang med at trille nedad.

Hovedrengø­ringen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark