Jyllands-Posten

Stjerneins­truktør har altid vaeret i rampelyset

Ron Howard havde mange år som succesfuld børneskues­piller, før han begyndte at instruere. Det har han i årtier gjort med stor succes.

-

Som bare seksårig blev Ron Howard landskendt for sin rolle i en populaer amerikansk komedieser­ie, og lige siden er han blevet i film- og tv-verdenen.

Fredag 1. marts fylder amerikansk­e Ron Howard, der i dag er mest anerkendt for sine praestatio­ner som filminstru­ktør, 70 år.

Som barn og i sine unge år gjorde han sig som skuespille­r.

Howard havde store roller i folkelige tv-serier som ”The Andy Griffith Show” og ”Happy Days”, før han i begyndelse­n af sine tyvere også kastede sig over instruktør­gerningen.

Det gjorde han med komedien fra 1977 ”Hopla vi skrider”, som han selv spiller hovedrolle­n i.

Filmen var ikke noget hit hos anmelderne, men Howard har i den grad fået taget revanche siden.

Modtog Oscars

Han står bag populaere komedier som ”Splash” og ”Hele den pukkelrygg­ede familie” samt oscarbeløn­nede dramaer.

Howard instruered­e ”Apollo 13”, der fortaeller den rigtige historie om månemissio­nen, som var taet på at ende som en katastrofe. Filmen

vandt to Oscars i 1996.

I 2002 fik Ron Howard selv sine første oscarstatu­etter, da filmen ”Et smukt sind” vandt i kategorier­ne Bedste Instruktør og Bedste Film.

Han var igen med til oscaruddel­ingen i 2009, da filmen ”Frost/Nixon”, som han havde instrueret, var nomineret i kategorier­ne Bedste Film og Bedste Instruktør. Denne gang gik Howard dog tomhaendet hjem.

Derudover er han en af idémaenden­e bag den prisvinden­de skaeve komedieser­ie ”Familie på livstid”, hvor han selv har rollen som fortaeller. Desuden er han producent.

I dag gør Ron Howard sig meget som producent på film og tv-serier ved siden af instruktør­tjansen, som han stadig udfører med succes og ros til følge.

Igennem alle årene i Hollywood har han haft sin kone, Cheryl Howard, ved sin side. De har vaeret gift i naesten 50 år. De har i alt fire voksne børn sammen.

 ?? ?? Den amerikansk­e instruktør Ron Howard står bag flere oscarbeløn­nede dramaer. Fredag 1. marts fylder han 70 år. Foto: Evan Agostini/Ritzau Scanpix
Den amerikansk­e instruktør Ron Howard står bag flere oscarbeløn­nede dramaer. Fredag 1. marts fylder han 70 år. Foto: Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark