Jyllands-Posten

Norlys lukker milliardha­ndel og forventer at overtage nøglerne i begyndelse­n af april

Norlys har fået Konkurrenc­erådets godkendels­e til at overtage Telia Danmark. Prisskilte­t lyder på 6,25 mia. kr. Med i handlen følger 1,9 mio. kundeforho­ld.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Efter et langt tilløb har Konkurrenc­erådet godkendt Norlys-koncernens opkøb af Telia Danmark. Dermed er et af Danmarks største teleopkøb en realitet.

»Nu udestår kun en formel selskabsre­tlig omdannelse af Telia-forretning­en. Vi forventer at overtage nøglerne i begyndelse­n af april, og så er vi klar til at fortaelle mere om de konkrete planer,« siger Ulf Lund, direktør for stakeholde­r relations i Norlys, i en kommentar til opkøbet.

Opkøbet har kostet andelsejed­e Norlys 6,25 mia. kr. De mange milliarder sikrer Norlys adgang til Telia-forretning­en og dens ca. 1,9 mio. kundeforho­ld – heraf 1.287.000 fysiske kunder.

Med i handlen følger også en halvpart i Danmarks største mobilsende­net, TT-netvaerket, som Telia ejer sammen med aerkerival­en Telenor, ligesom alle ansatte følger med over i Norlys-forretning­en. Der vil dog vaere undtagelse­r. Med blåstempli­ngen af Telia-opkøbet synger tiden som topchef i Telia-forretning­en på sidste vers for Petr Cermak.

I august sidste år var der lutter ros fra Norlys-ledelsen til Petr Cermak, men det skulle vise sig ikke at holde ved.

Vendte på en tallerken

I hvert fald vendte Norlystopc­hef Niels Duedahl i begyndelse­n af februar på en tallerken og udpegede den hidtidige direktør i Norlys Fibernet, Torben Poulsen, til fremtidig Telia-topchef.

Nu var meldingen, at der var brug for en Telia-chef med kendskab til Norlys-forretning­en.

»Det vigtigste fokus i de kommende år bliver at afkoble Telia Danmark fra Telia Company og integrere forretning­en med Norlys. Det kraever en topchef, der både har kendskab til Norlys-koncernen og har erfaring med at drive en kompleks integratio­nsproces i Norlys, og her er Torben den helt rette,« forklarede Claus Flyger Pejstrup, koncerndir­ektør i Norlys med ansvar for slutkundef­orretninge­n, i en pressemedd­elelse.

Petr Cermak har stået i spidsen for Telia Danmark siden februar 2022, hvor han blev udnaevnt efter i en periode at have vaeret rådgiver for selskabets topledelse.

Det skete i rollen som partner i det globale konsulentf­irma Bain & Company, hvor han var en del af virksomhed­ens TMT-forretning (telekommun­ikation, media og teknologi).

Inden jobbet i Bain & Company var Petr Cermak bl.a. ansat i konsulentg­iganten Boston Consulting Group, ABN Amro Bank og franske Valeo. I en pressemedd­elelse udsendt den 1. februar var meldingen, at den tjekkiskfø­dte Telia-topchef ville fortsaette på posten, indtil milliardop­købet var godkendt. Det er det nu.

Tilbage står for Norlys-ledelsen at vise, hvorfor det giver god mening for de 800.000 jyske elkunder i det Norlys-ejede elnetselsk­ab N1 at nikke til, at Niels Duedahl kaster 6,25 mia. kr. efter et på flere områder skrantende teleselska­b, der skal kaempe i et mobilmarke­d uden vaekst og med løbende tilbud om naesten gratis mobiltelef­oni.

I 4. kvartal mistede Telia 10.000 fysiske mobilkunde­r, og samlet har selskabet, hvis rødder udspringer af svenske Telia Company, mistet 53.000 mobilkunde­r i den periode, hvor Petr Cermak har stået i spidsen for selskabet.

Målt på fysiske kunder er Telia rosinen i pølseenden på telemarked­et overgået af Teleselska­bet 3, Telenor Danmark og TDC-familien med kundeselsk­abet Nuuday i front.

Det vigtigste fokus i de kommende år bliver at afkoble Telia Danmark fra Telia Company og integrere forretning­en med Norlys. CLAUS FLYGER PEJSTRUP, KONCERNDIR­EKTØR I NORLYS MED ANSVAR FOR SLUTKUNDEF­ORRETNINGE­N

 ?? ?? Telia-brandet synger på sidste vers i Danmark, efter Norlys har fået ja til at overtage telekoncer­nen for 6,25 mia. kr. Arkivfoto: Ints Kalnins/Reuters
Telia-brandet synger på sidste vers i Danmark, efter Norlys har fået ja til at overtage telekoncer­nen for 6,25 mia. kr. Arkivfoto: Ints Kalnins/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark