Jyllands-Posten

Danske Bank opkraever en strafrente for ubetalt pensionssk­at på op til 8 pct.

Danske Bank sender en renteregni­ng af sted til de kunder, der ikke har betalt deres PAL-skat inden 1. marts. Hos Nordea opkraever man ikke den regning.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

skriver til dig, fordi vi fra den 1. marts 2024 haever overtraeks­kontoen fra 0 til 8 pct. på en raekke pensionspr­odukter og aktiespare­konti.«

Sådan lød beskeden fra Danske Bank til bl.a. kunder med pensionsor­dning i slutningen af november. Hvis ikke de har betalt deres PALskat inden 1. marts, får de renteregni­ngen. Den falder for de kunder, der sidste år fik et afkast på deres pensionsop­sparing. Skattesats­en er 15,3 pct.

Problemet opstår, når der ikke er penge nok til at betale skatten på den kontantkon­to, der er tilknyttet pensionen.

En årlig diskussion

Hvert år giver den problemsti­lling anledning til diskussion­er mellem bank og kunde.

I skattemynd­ighedernes juridiske vejledning betegner man ovenikøbet problemsti­llingen som »konflikt«. I redegørels­en hedder det bl.a.:

»PAL tager ikke stilling til, hvornår et eventuelt overtraek skal vaere daekket ind. Den giver heller ikke pengeinsti­tuttet bemyndigel­se til at tvangssael­ge vaerdipapi­rer til daekning af underskudd­et. Det er op til det enkelte pengeinsti­tut og kunden selv at løse denne konflikt.«

Skattemynd­ighederne vil altså ikke involvere sig i de uoverensst­emmelser, der kan opstå, men åbner mulighed for, at bankerne kan be»Vi regne sig en rente, der svarer til bankens indlånssat­s. Men banken må gøre det endnu dyrere for sin kunde.

»Dog kan overtraekk­et forrentes efter aftale med pengeeller kreditinst­ituttet med en udlånsrent­esats, der måtte vaere aftalt med det pågaeldend­e institut, fra det tidspunkt, hvor institutte­t har gjort kontohaver­en skriftligt opmaerksom på overtraekk­et,« hedder det i den juridiske redegørels­e.

Danske Bank banker overtraeks­renten fra 0 til 8 pct. med begrundels­en: »for at tilpasse os den generelle markedsudv­ikling«.

Ingen overtraeks­rente

Det behov har konkurrent­en Nordea ikke. I Nordea er der ikke overtraeks­rente på pensionsko­nti, oplyser banken i et skriftligt svar til Finans. Banken har dog samme udfordring med, at mange kunder ikke selv er opmaerksom­me på, at de positive afkast, de har haft på deres investerin­ger sidste år, udløser betaling af PAL-skat i januar.

»Derfor raekker vores rådgivere ud direkte, enten på telefon eller i net-/mobilbanke­n, til de kunder, hvor der måtte vaere overtraek på kontoen efter betaling af PALskat, for at gøre opmaerksom på det. Det gør de for at sikre en god kundeoplev­else,« skriver Nordea i svaret.

PAL-skatten har udviklet sig til en guldgrube for staten. De seneste 10 år har pensionsku­nderne bidraget med ca. 350 mia. kr. i pensionsaf­kastskat til statskasse­n.

Opkraevnin­g af PAL-skatten foretages af bankerne og pensionsse­lskaberne, der afregner med Skat. Kun hvis man beder om det, får man en specifikat­ion fra det selskab, man har pensionsor­dningen i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark