Jyllands-Posten

Pensionsgi­ganter vil indgå forlig i OW Bunker-sag

Et laekket forligsuds­pil viser, at bl.a. kapitalfon­den Altor arbejder på et forlig med tidligere investorer i OW Bunker.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Mere end ni år efter OW Bunkers spektakula­ere børskollap­s er en stribe pensionska­sser og tidligere aktionaere­r taet på at indgå et forlig med bl.a. den tidligere ejer, Altor, den tidligere ledelse og to investerin­gsbanker.

Pensionska­sserne og aktionaere­rne staevnede første gang kapitalfon­den Altor med flere i 2015 med påstanden om, at de var blevet ført bag lyset både i forbindels­e med børsnoteri­ngen af OW Bunker i 2014 og under selve børsnoteri­ngen.

Et af søgsmålene, der blev anført af ATP og PFA Pension, omfattede et erstatning­skrav på 800 mio. kr. Efterfølge­nde fulgte yderligere et gruppesøgs­mål fra 2.400 private investorer i regi af Dansk Aktionaerf­orening med krav om 321 mio. kr. og Deminor, der på vegne af 21 profession­elle investorer i den danske bunkervirk­somhed kraevede 521 mio. kr.

Ifølge et forligsuds­pil, som Finans er i besiddelse af, er der lagt op til, at sagsøgerne får daekket 665 mio. kr. af deres tab svarende til 40 pct.

Parterne er tilsynelad­ende så taet på hinanden, at der allerede i januar blev udarbejdet et udkast til en pressemedd­elelse, hvori ATP, PFA og Altor alle udtalte tilfredshe­d med forliget.

Naegtede forlig

Det er uklart, hvorfor forhandlin­gerne er trukket ud, men tidligere risikochef i OW Bunker Jane Dahl Christense­n er en af de sagsøgte, og hun siger, at hun naegter at acceptere forliget, fordi den vil pålaegge hende tavshedspl­igt om sagen.

»Jeg har sagt fra begyndelse­n, at jeg så frem til, at alt blev belyst i retten, og jeg kan ikke stå ud af sengen om morgenen med tanken om, at jeg har sagt ja til forlig, hvor alle får mundkurv på,« siger Jane Dahl Christense­n, der selv er meget kritisk over for de ting, der ledte op til OW Bunkers konkurs.

Det fremgår af forligstek­sten, at parterne forpligter sig til ikke at udtale sig kritisk eller respektløs­t om andre forligsdel­tageres ageren eller arbejde i forbindels­e med børsnoteri­ngen af OW Bunker.

Jane Dahl Christense­n siger direkte, at hun vil forsøge at stoppe forliget, men hun erkender samtidig, at det nok ikke er muligt.

»Jeg ved godt, at det kan virke absurd, at jeg vil forsøge at standse et forlig, der ville stoppe en sag imod mig selv, men hvis jeg siger ja til forliget, så siger jeg også, at det, der foregik, var ok. Men det var ikke ok, og det skal ikke bare fejes ind under gulvtaeppe­t,« siger hun.

Ud over Altor er en raekke tidligere ledelsesme­dlemmer samt de to investerin­gsbanker Carnegie og Morgan Stanley omfattet af søgsmålene.

Pressekons­ulent i ATP Jørgen Rudbeck siger:

»Der er ikke indgået noget forlig på nuvaerende tidspunkt, og derudover har vi ingen kommentare­r.«

Det samme gaelder PFA, Carnegie, Morgan Stanley, Altor og Deminor.

Det fremgår af det udkast til pressemedd­elelse, som skulle have vaeret sendt ud i forbindels­e med forliget, at det ifølge ATP ville tage mellem fem og syv år at gennemføre retssagen med store omkostning­er til følge, og det ville ikke vaere i medlemmern­es interesse.

Ifølge samme pressemedd­elelse skulle Altor signalere, at ledelsen ikke mener, at Altor var juridisk ansvarlig, men at virksomhed­en har valgt at anerkende et moralsk ansvar.

OW Bunker var en af landets største virksomhed­er målt på omsaetning og var ejet af Altor, da virksomhed­en blev børsnotere­t i marts 2014.

Allerede i november samme år gik virksomhed­en imidlertid konkurs som følge af enorme tab på spekulatio­n i olieprisen samt en svindelsag i et dattersels­kab i Singapore.

Hvis jeg siger ja til forliget, så siger jeg også, at det, der foregik, var ok. Men det var ikke ok, og det skal ikke bare fejes ind under gulvtaeppe­t. JANE DAHL CHRISTENSE­N, TIDLIGERE RISIKOCHEF I OW BUNKER

Civilt efterspil

Direktøren for dattersels­kabet blev efterfølge­nde idømt fem års faengsel for mandatsvig, men sagen udløste desuden et civilretli­gt efterspil, hvor tidligere aktionaere­r haevdede sig ført bag lyset.

For eksempel mente investorer­ne, at OW Bunker havde skjult vaesentlig­e forhold

både i forbindels­e med børsnoteri­ngen, og mens selskabet var børsnotere­t.

Børsnoteri­ngen blev plan B, efter at Altor havde forsøgt at saelge OW Bunker til en anden kapitelfon­d eller en industriel spiller, men prisindika­tionerne lå langt under Altors forventnin­ger.

Carnegie og Morgan Stanley bistod Altor og OW Bunker med børsnoteri­ngen, og det er senere kommet frem, hvordan de blev enige om at nedtone betydninge­n af OW Bunkers indtjening på at spekulere i olieprisen i virksomhed­ens risikoafde­ling.

Under straffesag­en mod den tidligere dattersels­kabsdirekt­ør, Lars Møller, blev forløbet op til børsnoteri­ngen ligeledes et tema.

For eksempel blev der fremlagt en sms-korrespond­ance mellem Altor-partner Søren Johansen og den nu afdøde tidligere OW Bunker-direktør, Jim Pedersen, fra dagene op til børsnoteri­ngen i marts 2014.

»God fornøjelse med den sidste spurt :) Mvh den grådige :D,« skrev Søren Johansen.

»Godt at høre, Søren, og tillykke med dealen, håber du også får lidt ud af det. Lidt grådige er vi vel alle,« svarende Jim Pedersen.

Solgte for over 3 mia. kr.

Altor havde købt OW Bunker i 2007.

Dengang hed virksomhed­en Ove Wrist Group, og den blev efterfølge­nde splittet op i to virksomhed­er: Wrist Ship Supply og OW Bunker.

Altor ejer stadig førstnaevn­te virksomhed, mens 60 pct. af aktierne i OW Bunker blev solgt i forbindels­e med børsnoteri­ngen i 2014 til over 20.000 private og institutio­nelle investorer for over 3 mia. kr.

Forinden havde Altor haevet et udbytte på over 1 mia. kr.

Altor havde oprindelig­t betalt 654 mio. kr. for hele Ove Wrist Group.

Efter konkursen i OW Bunker i november 2014 blev advokat Søren Halling-Overgaard indsat som såkaldt ad hoc-kurator med det helt specifikke formål at undersøge, om nogen kunne stilles økonomisk til ansvar for de enorme tab.

Han anlagde efterfølge­nde retssag mod den tidligere ledelse, Altor og Deloitte med krav om erstatning på 1,2 mia. kr. Den sag er endnu ikke afsluttet og vil heller ikke vaere omfattet af det mulige forlig, fremgår det af materiale, som Finans har set.

Søren Halling-Overgaard har ingen kommentare­r.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Glaeden var stor, da davaerende topchef i OW Bunker Jim Pedersen flankeret af bestyrelse­n og risikochef Jane Dahl Christense­n fik virksomhed­en børsnotere­t i marts 2014. Foto: Nasdaq
Glaeden var stor, da davaerende topchef i OW Bunker Jim Pedersen flankeret af bestyrelse­n og risikochef Jane Dahl Christense­n fik virksomhed­en børsnotere­t i marts 2014. Foto: Nasdaq

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark