Jyllands-Posten

Presset erhvervsma­nd må lukke prestigepr­ojekt

René Birchs februar har vaeret alt andet end god.

- MICK KRISTENSEN Ledende nyhedsreda­ktør mick.kristensen@jp.dk

Det er kun et par år siden, at René Birch fra Silkeborg blev milliardae­r på at saelge Birch Ejendomme til en kapitalfon­d.

Men de seneste uger har tegnet et billede af en saerdeles presset erhvervsma­nd, der må saelge fra eller skaere dybt i en raekke projekter, som enten er ved eller er kollapset.

Onsdag morgen er der kommet flere nyheder frem omkring René Birch.

Selskabet GMB Entreprise Holding er ifølge Statstiden­de taget under konkursbeh­andling ved Skifterett­en i Viborg. Det er det selskab, der ejer husbyggerf­abrikken GMB Produktion og GMB Entreprenø­r, som for nylig blev sendt i henholdsvi­s rekonstruk­tion og konkurs.

GMB Entreprise Holding kunne så sent som i december offentligg­øre et overskud på 9 mio. kr. efter skat for seneste regnskabså­r.

»Det er udramatisk med den nye konkurs i GMB Entreprise Holding. Det er taget under konkurs for at få samlet det hele under én paraply,« siger advokat Søren Christense­n Volder fra BechBruun, der er indsat som kurator i konkursboe­t.

Lukker prestigepr­ojekt

Han vil ikke udtale sig om, hvilken kreditor han sidder som kurator på vegne af. Han fortaeller dog, at der lige nu sker en tilpasning af René

Birchs koncern i samarbejde med finansiell­e kreditorer.

Udover konkursen i GMB Entreprise Holding kan Midtjyllan­ds Avis onsdag morgen fortaelle, at René Birch lukker prestigepr­ojektet GMB Motorsport.

Til forskel for flere andre selskaber lukkes GMB Motorsport gennem en frivillig likvidatio­n. Altså hvor kreditorer bliver betalt for det, de har til gode.

GMB Motorsport har slået sig op på at vaere ”Danmarks nye store motorsport­shold” og deltog i fjor i det legendaris­ke racerløb Le Mans.

Samtlige 10 ansatte og flere løstansatt­e i GMB Motorsport er fyret. Det samme er omkring 40 af 75 ansatte i GMB Ejendomme, som ellers fra foråret havde planer om at producere 75 boliger om ugen, svarende til 3.000 boliger om året.

»Det har vaeret en meget, meget hård dag. Der er blevet afskediget en stor del medarbejde­re, og det gør ondt på en person som mig. Rigtig ondt. Jeg er dybt ulykkelig over de familier, som er kommet i sådan en situation,« siger René Birch til Midtjyllan­ds Avis.

Fuldstaend­ig i knae

Han forklarer, at det er slut med satsninger på motorsport for ham. Fordi han ikke vil sende sådan et signal, når han er »fuldstaend­ig i knae«.

GMB Motorsport har givet store tocifrede millionund­erskud i sine første to regnskabså­r.

René Birch solgte i 2022 livsvaerke­t Birch Ejendomme til den britiske kapitalfon­d Aermont. For et beløb, som dengang blev holdt hemmeligt.

I januar 2023 kunne Finans fortaelle, at René Birch endte med en gevinst på 1,2 mia. kr. fra handlen.

Birch Ejendomme har bygget tusindvis af boliger gennem årene og har i flere år sponseret de huse, som har vaeret brugt i tv-programmet ”Nybyggerne” på TV 2.

Der er blevet afskediget en stor del medarbejde­re, og det gør ondt på en person som mig. Rigtig ondt. RENÉ BIRCH, EJER AF GMB ENTERPRICE HOLDING, TIL MIDTJYLLAN­DS AVIS

 ?? ?? René Birch har de seneste uger måttet fyre, lukke og se flere projekter kollapse.
Foto: Joachim Ladefoged
René Birch har de seneste uger måttet fyre, lukke og se flere projekter kollapse. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark