Jyllands-Posten

Sensade vil hjaelpe danskerne med at parkere

Det danske firma Sensade har fundet en løsning, der skal gøre det lettere at finde ledige parkerings­pladser – nu har det fået en kendt milliardae­r med om bord.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

De fleste med bil og daglig pendling kender det. Den håbløse jagt efter en ledig parkerings­plads, når klokken slår 17, og resten af Danmark også har besluttet sig for at køre hjem fra arbejde.

Det kan tage halve – eller endda hele – timer at finde en. Isaer i storbyerne.

Faktisk er knap en tredjedel af al trafikken i danske storbyer bilister, der spejder efter en parkerings­plads.

Det skal der laves om på. Det mener i hvert fald den unge virksomhed Sensade, som har udviklet flere løsninger. Herunder verdens første fortovsmon­terede parkerings­sensor.

Til stede i større byer

Kenny Lafon, der er medejer af Sensade, grundlagde virksomhed­en tilbage i 2017 sammen med tre studiekamm­erater. Dengang under navnet Parkalot.

Sidenhen er den kendte milliardae­r Eigild Bødker Christense­n også kommet med om bord, og Sensades løsninger er blevet implemente­ret i flere af landets største byer.

»Det er primaert kommunerne, der køber vores løsninger. Og selling point for dem, udover at de vil gerne give en bedre service til deres borgere og reducere CO2-udledning, det er simpelthen, at én parkerings­bås koster imellem en halv million og en million danske kroner, når man skal bygge en parkerings­kaelder eller et p-hus,« fortaeller Kenny Lafon og tilføjer:

»Det er ganske enkelt billigere og mere miljøvenli­gt at optimere den eksisteren­de infrastruk­tur med vores sensorer fremfor at bygge flere pladser.«

Sensades løsninger fungerer ganske enkelt sådan, at sensorer bliver placeret i parkerings­zoner og herfra kan rapportere til bilister, der leder efter parkering, hvor den naermeste ledige plads er.

Som noget nyt kan Sensades løsninger også bruges til fortovspar­kering, og der er netop blevet implemente­ret mere end 1.000 af de fortovsmon­terede sensorer i Aarhus Kommune.

Skal ud i hele landet

Målet er, at løsningern­e skal bredes ud til hele landet, fortaeller Kenny Lafon.

Han ejer sammen med Thomas Hørring Olsen og Jens Bredkjaer Korshøj samlet set 60 pct. af virksomhed­en, mens den nordjyske erhvervsma­nd Eigild Bødker Christense­n ejer 20 pct.

Sidstnaevn­te, der isaer blev kendt i DR-serien ”Superrig med benene plantet i Aalborg”, købte sig ind i virksomhed­en i 2019, efter at holdet bag Sensade selv havde taget fat i ham og spurgt erhvervsma­nden.

»Vi taenkte dengang: Jamen hvis vi skal skalere den her forretning, så skal vi prøve at finde nogle investorer, der kan skubbe på med sparring og idéer, men også med ren økonomi,« siger Kenny Lafon og afslutter:

»Og selvom vi fik højere bud fra andre investorer end Eigild, så føltes det mest rigtigt at gå med ham.«

Indtil nu er det ikke lykkedes Sensade at blive en profitabel forretning, men det regner hele holdet med kommer, i takt med at sensorerne bliver rullet ud i flere byer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark