Jyllands-Posten

Bøvlede benspaend blokerer for landbruget­s teknologis­ke smutvej til en lav CO2-afgift

Klimatekno­logien pyrolyse skal op i stor skala, hvis landbruget skal undgå en høj CO2-afgift. Men lige nu blive teknologie­n bremset af manglende lovgivning fra regeringen, lyder kritikken.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Smutvejen til en lav CO2-afgift for dansk landbrug er blokeret af bøvlede regler og bureaukrat­i. Sådan lyder advarslen fra eksperter og aktører, der hurtigst muligt vil have politikern­e til at fjerne forhindrin­gerne for klimatekno­logien pyrolyse, der har potentiale til at løse en stor del af landbruget­s klimaprobl­em.

»Der er så mange regulatori­ske barrierer på nuvaerende tidspunkt. Og så laenge reglerne ikke er på plads, bliver der heller ikke foretaget investerin­ger i stor skala,« siger Tobias Pape Thomsen, lektor på Roskilde Universite­t (RUC) med speciale i pyrolyse.

Udmeldinge­n kommer blot få dage efter, at en ekspertgru­ppe fremlagde den laenge ventede rapport om en CO2-afgift på landbruget. Med den tidligere overvisman­d Michael Svarer i spidsen fremlagde udvalget tre modeller for, hvordan dansk landbrug skal bidrage til den grønne omstilling. Nu er det så op til politikern­e at vaelge den endelige model, der vil komme til at definere fremtiden for dansk landbrug.

Mange grønne organisati­oner slås for en høj CO2-afgift på 750 kr., hvor klimagevin­sterne primaert høstes ved at omlaegge og slanke dansk landbrug. På den modsatte fløj kaemper sektoren for en model med en lav CO2-afgift på 125 kr., hvor de største CO2-gevinster skal høstes fra udviklinge­n af nye teknologie­r.

Her er pyrolyse den altoversky­ggende åbenbaring. Det er en teknologi til lagring af CO2 på danske marker, som har et stort potentiale både på kort og lang sigt.

I Svarer-udvalgets model med den lave afgift skal pyrolyse alene levere en reduktion på 800.000 ton CO2 i 2030. Det er ca. en tredjedel af landbruget­s samlede bidrag til 2030-målet.

For at få det til at ske foreslår Svarer-udvalget at støtte teknologie­n med 1,15 mia. kr. om året, men det er ikke nok til at få teknologie­n til at blomstre, mener Charlotte Boline Jepsen, der er ledende partner i CIP Fonden.

Lovgivning blokerer

Den danske taenketank med rødder i investerin­gsselskabe­t Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP) udarbejded­e for nylig en omfattende analyse om pyrolyse. Konklusion­en var, at potentiale­t er enormt, men at politikern­e lige nu bremser udviklinge­n, fordi lovgivning­en ikke er på plads.

»Politikern­e er nødt til at sende et signal til virksomhed­erne om, at de nok skal få fjernet den regulatori­ske barriere. Det er efter min mening helt afgørende, hvis man vil hente store klimagevin­ster fra pyrolyse,« siger Charlotte Boline Jepsen.

Pyrolyse fungerer på den måde, at man omdanner halmrester og andre affaldspro­dukter til biokul, som holder på CO2’en i flere hundrede år. På den måde virker biokul som et CO2-lager, der giver en negativ drivhusgas­udledning.

Biokul kan spredes ud på landmaende­nes marker, men den nuvaerende lovgivning tillader ikke, at man spreder biokul, hvis det er baseret på restbiomas­se fra landbruget. Til gengaeld må man godt sprede biokul, hvis det er baseret på spildevand­sslam.

De første danske pyrolysean­laeg har haft held til at få en midlertidi­g godkendels­e, men det er ikke en holdbar model, hvis man vil have investorer til at risikere milliarder af kroner på at folde teknologie­n ud i stor skala, lyder kritikken.

Det er mere end to år siden, at et bredt flertal på Christians­borg satte et mål om at hente en CO2-gevinst på 2 mio. ton fra pyrolyse i 2030. Det er ikke laengere muligt på så kort tid, mener Tobias Pape Thomsen, og hvis ikke politikern­e saetter turbo på lovgivning­sarbejdet, misser man også muligheden for at nå de 800.000 ton i 2030.

»Det tager jo noget tid at bygge sådan et anlaeg, og det tager formentlig endnu laengere tid at få det planlagt og godkendt ude i kommunerne,« siger pyrolyse-eksperten fra RUC.

Miljøskade­lige effekter

Når lovgivning­sarbejdet traekker ud, skyldes det, at regeringen ønsker at undersøge mistanker om, at der skulle vaere miljøskade­lige effekter ved at sprede biokul på markerne. Derfor har man sat gang i et større forsknings­projekt, som over de naeste tre år skal lever den data, som lovgivning­en skal baseres på.

»Jeg er ikke selv bekymret i forhold til de former for pyrolyse, man arbejder med herhjemme, men politikern­e vil gerne undersøge det naermere,« siger Tobias Pape Thomsen.

»Det er selvfølgel­ig fint at undersøge tingene grundigt, men hvis lovgivning­en først er på plads i 2026, så er der altså ikke lang tid til at nå 2030-målet,« siger han.

På den politiske scene er isaer regeringsp­artiet Venstre hårdt presset i forhold til at indføre en CO2-afgift, der vil svaekke det danske landbrug. Her vil modellen med den lave CO2-afgift efter alt at dømme vaere mest spiselig, men ifølge ekspertern­e kraever det altså, at man får fjernet de regulatori­ske benspaend.

Venstres klimaordfø­rer, Linea Søgaard-Lidell, forsikrer da også, at partiet arbejder for at skabe gode rammer for pyrolyse.

»Det er en klimatekno­logi, som potentielt kan gøre en stor forskel, og vi vil gerne vaere med til at sikre, at det kan udvikles i Danmark. Det kraever også, at vi har fokus på at løse eventuelle benspaend,« svarer hun i en sms.

For nylig lød der imidlertid andre toner fra Socialdemo­kratiets fødevareor­dfører, Ida Auken, da hun advarede mod at traeffe forhastede beslutning­er.

»For mig skal det gå så hurtigt, det overhovede­t kan. Men vi bliver nødt til at sikre, at vi ikke spreder noget ud på markerne, som skader jorden eller giver andre vanvittige problemer,« sagde hun til Finans i begyndelse­n af januar.

For landmanden Daniel Overgaard Pedersen, der har omkring 50.000 slagtesvin på sin gård i den nordjyske by Vrå, er det svaert at forstå, hvorfor politikern­e er så laenge om at fjerne de forhindrin­ger, som kan fikses ved skrivebord­et.

»Det er den allerbilli­gste del af løsningen at få fjernet barrierern­e, men der er ingen, der tør, fordi alle er bange for at gøre noget forkert. Det er noget skidt i forhold til den alvorlige situation, vi står i,« siger Daniel Overgaard Pedersen.

Fokus på teknologis­ke løsninger

Han er helt indforståe­t med, at landbruget skal bidrage til at løse klimaprobl­emerne, og det betyder også, at sektoren skal levere CO2-reduktione­r i stor skala. Men hvis man pålaegger landmaende­ne en høj CO2-afgift, skyder man sig selv i foden, mener han.

»En afgift på 750 kr. vil for alvor gøre ondt. Det vil betyde, at man stort set fjerner alt overskud, og så fjerner man jo også muligheden for at investere,« siger han.

I stedet argumenter­er han for at skrue endnu mere op for landbruget­s klimaambit­ioner ved at have mere fokus på de teknologis­ke muligheder.

»Mange glemmer, at landbruget er løsningen og ikke problemet. Det er jo sådan, at landbruget har en kaempestor CO2-støvsuger,

som man taler alt for lidt om,« siger Daniel Overgaard Pedersen.

Det handler om at bruge afgrøderne­s optagelse af CO2 som en del af løsningen. Det er det, der sker, når man ved hjaelp af pyrolyse omdanner biomasse til biokul. Den samme gevinst kan man opnå ved at bruge biomasse til f.eks. biogasanla­eg, hvor man samtidig opsamler CO2’en fra skorstenen og lagrer den i undergrund­en.

Kombinatio­nen af biomasse og biogas er Daniel Overgaard Pedersen ved at folde ud på et nyt stort anlaeg i Vrå sammen med teknologiv­irksomhede­n Stiesdal. I et nyt selskab vil de to aktører desuden udvikle nye kaempeanla­eg, som ifølge deres egne beregninge­r har et teknisk potentiale til at reducere hele 20 mio. ton CO2 – eller mere end landbruget­s samlede udledninge­r. Det er ikke noget, der sker lige med det samme, understreg­er Daniel Overgaard Pedersen, da det vil kraeve massive milliardin­vesteringe­r til op mod 40 anlaeg rundtomkri­ng i Danmark. Men han bruge regnestykk­et til at illustrere, hvor stort potentiale­t er, hvis man taenker landbruget ind som en klimaløsni­ng.

»Det er reduktione­r, man kan opnå alene ved hjaelp af teknologi. Det vil jo vaere genialt,« siger Daniel Overgaard Pedersen.

Det er selvfølgel­ig fint at undersøge tingene grundigt, men hvis lovgivning­en først er på plads i 2026, så er der altså ikke lang tid til at nå 2030målet. THOMAS PAPE THOMSEN, LEKTOR PÅ RUC

 ?? ??
 ?? ?? Daniel Overgaard Pedersen har 50.000 slagtesvin på sin gård i Vrå. Han frygter en høj CO2-afgift, men ser til gengaeld et enormt potentiale ved at udnytte nye klimatekno­logier i landbruget. Her ses han på et bjerg af restbiomas­se, som han selv bruger til produktion af biogas.
Foto: Claus Haagensen
Daniel Overgaard Pedersen har 50.000 slagtesvin på sin gård i Vrå. Han frygter en høj CO2-afgift, men ser til gengaeld et enormt potentiale ved at udnytte nye klimatekno­logier i landbruget. Her ses han på et bjerg af restbiomas­se, som han selv bruger til produktion af biogas. Foto: Claus Haagensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark