Jyllands-Posten

Nu truer nedlukning igen USA’s økonomi

De sidste detaljer omkring det amerikansk­e statsbudge­t er ikke på plads, og det truer igen med at lukke dele af det amerikansk­e statsappar­at ned.

- ALEXANDER BITSCH DANIEL SKINBJERG alexander.bitsch@finans.dk daniel.skinbjerg@finans.dk

Historien gentager ikke sig selv, men den rimer.

Den kendte saetning fra Mark Twain kunne måske godt bruge en omskrivnin­g, når det handler om det amerikansk­e statsbudge­t og risikoen for, at dele af statsappar­atet lukker ned.

For her gentager historien sig rent faktisk, da der nu igen er risiko for, at statsansat­te bliver sendt hjem, hvis der ikke kommer en løsning inden fredag i denne uge. Og praecis en uge efter er der igen en ny deadline, som kan resultere i en nedlukning.

Det er fjerde gang siden september, at risikoen for en nedlukning er opstået i verdens største økonomi, lyder det fra Nordea.

»På en måde er det en film, vi har set før, og hvor vi allerede kender slutningen,« fortaeller Simon Kristianse­n, der er seniorstra­teg i Nordea.

Han slår fast, at sandsynlig­heden for en nedlukning er lav – mere bestemt 26 pct. ifølge investorer­ne på investerin­gsplatform­en Kalshi – men det kan få konsekvens­er for aktie- og obligation­smarkedet, hvis den bliver en realitet.

»Finansmark­ederne ser ikke ud til at vaere forberedte på, at vi ender med en laengere nedlukning. På det seneste har investorer­ne vaeret begejstred­e for AI (kunstig intelligen­s, red.), som har løftet aktiemarke­det til rekordnive­auer. Men vi risikerer, at det er ”højt at flyve, dybt at falde”, hvis situatione­n avler usikkerhed og får dem til at realisere deres aktieafkas­t,« fastslår Simon Kristianse­n.

Men Nordea-strategen er mere eller mindre overbevist om, at man nok skal finde en løsning. Hvis man ikke lander en aftale, vil ansatte på 4 af 12 offentlige områder i USA blive sendt hjem den 1. marts, mens de resterende vil blive ramt den 8. marts.

»Forklaring­en er mest af alt, at det er valgår i USA, og villighede­n til at vaere partiet, der får det til at ramle sammen, er nok ikke den største. På samme tid har man de seneste tre gange landet en aftale i 11. time. Sådan bliver det sandsynlig­vis også denne gang,« siger Simon Kristianse­n.

I Jyske Bank haelder man til, at man i Kongressen finder en løsning på budgetprob­lematikken, inden man når til, at de ansatte bliver sendt hjem. Hvis det ender med en nedlukning, er det dog ikke ensbetyden­de med, at det vil ramme amerikansk økonomi hårdt.

Tvungen ferie

Forklaring­en på dette er, at der er en tradition for, at man fra politisk side bliver enig om, at de statsansat­te på bagkant får udbetalt løn for den periode, hvor nedlukning­en har stået på.

Dermed står man ikke med det samme med en større del af befolkning­en, som er presset på finanserne og derfor skaerer ned for forbruget.

»Groft sagt svarer det til en ferie for de statsansat­te. De ved bare ikke, hvor lang den bliver,« siger Kim Faester, chefanalyt­iker i Jyske Bank, som vurderer, at en eventuel nedlukning skal straekke sig over fire til fem uger, før det begynder at slå igennem på økonomien.

En nedlukning vil dog kunne påvirke økonomien på den måde, at det vil blive mere end svaert at åbne motorhjelm­en og se, hvor godt den økonomiske motor har det. Det skyldes, at der i forbindels­e med en nedlukning vil blive sat en prop i strømmen af økonomiske nøgletal fra den amerikansk­e økonomi.

»Man plejer at sige, at en nedlukning er en lille, våd kineser, mens gaeldsloft­et er en potentiel atombombe. Vi har set nedlukning­er før, og de har sjaeldent betydet noget,« siger Kim Faester.

USA vil blive presset på sin evne til at betale sine regninger, og en bankerot rykker dermed taettere på, hvis landet kommer i karambolag­e med sit selvindfør­te gaeldsloft.

Kongressen fungerer ikke

Det har vaeret oppe over ad flere omgange, og ved den seneste runde i foråret 2023 blev gaeldsloft­et suspendere­t frem til den 1. januar 2025.

Nogenlunde samme vurdering kommer fra Mikael Olai Milhøj, der er chefstrate­g i Sterna Capital Partners. Han kalder truslen om en nedlukning som følge af budgetudfo­rdringerne »en saga«.

Konsekvens­erne af en eventuel nedlukning vil ikke vaere så store, at det f.eks. vil kunne sende den amerikansk­e økonomi i en recession, bliver det vurderet. Men det er udtryk for, at processen i Kongressen ikke fungerer.

»Man kan godt tage sig lidt til hovedet over, at man ikke har styr på budgetproc­essen i verdens største og førende økonomi. Men vi har efterhånde­n laert, at mens man andre steder finder en løsning fem minutter i midnat, så kan den godt blive et par minutter over midnat i USA,« siger Mikael Olai Milhøj.

At det har vist sig at vaere så svaert at få et statsbudge­t og de endelige detaljer på plads, viser noget om, hvor fastlåst situatione­n er i Kongressen i USA.

Og dansen med deadlinen kan vise sig at få direkte eller indirekte konsekvens­er for kreditvurd­eringen hos kreditvurd­eringsbure­auet Moody’s.

Her har man tidligere indikeret, at den politiske situation kan koste AAA-ratingen hos Moody’s, der er det sidste af de tre store kreditvurd­eringsbure­auer, som giver USA det absolut bedste kvalitetss­tempel.

»Selv uden en nedlukning kunne man godt forstille sig, at Moody’s vil nedgradere USA. Det ville jeg ikke vaere så overrasket over,« siger Mikael Olai Milhøj.

Hvis USA skulle miste AAA-ratingen hos de sidste af de store ratingbure­auer, er det dog ikke ensbetyden­de med, at det vil fjerne interessen for amerikansk statsgaeld. Her er det langt mere presserede, at der bliver rettet op på det store underskud på de offentlige finanser, som USA kører rundt med trods en økonomi i god form.

»Vi er klar over, at det er en uholdbar situation, men på den anden side er det svaert at se, hvornår det ikke holder laengere. Vi må forholde os til det løbende, og det kommer til at fylde mere i fremtiden. Men så laenge økonomien vokser mere end statsgaeld­en, så er det ikke kritisk, om end det er en skygge, som haenger over USA,« siger Simon Kristensen.

 ?? ??
 ?? Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix ??
Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark