Jyllands-Posten

Direktør fik skattesmae­k på millioner på firmabilen for manglende dokumentat­ion

To nye sager om firmabilbe­skatning viser, hvor nemt man kan ende med en ekstraregn­ing for firmabilen, hvis man ikke kan dokumenter­e, at den ikke bruges privat.

- BOLETTE ELSØE bolette.elsoe@jp.dk

Hestehandl­eren og splitleasi­ngsagen.

To nye eksempler på, hvordan en firmabilso­rdning kan ende i store ekstraregn­inger, hvis man ikke har helt styr på skatteregl­erne om privat brug af firmabiler.

Reglerne på området er så komplicere­de, at firmabilse­jere nemt og ofte kommer til at ende med en ekstraskat, fortaeller rådgivning­og revisionsv­irksomhede­n BDO.

En direktør handlede med dyre konkurrenc­espringhes­te og havde derfor brug for en bil til at køre omkring 200.000 km om året. Han kørte på hvide plader i biler, som selskabet havde leaset. Ifølge ham selv blev bilen udelukkend­e brugt til erhvervsbr­ug, og han havde da også underskrev­et en fraskrivel­seserklaer­ing om, at han ikke anvendte bilerne til privat brug. Det troede han var tilstraekk­eligt.

Men da hestehandl­eren drev virksomhed fra samme adresse, som han boede på, stod de leasede firmabiler altid parkeret foran hans hoveddør. Skat blev derfor opmaerksom, og da direktøren ikke kunne dokumenter­e, at bilerne ikke blev brugt til privat kørsel, så blev der opkraevet skat på omkring 473.200 kr. for bilerne, der samlet havde en vaerdi af 845.000 kr. Oven i det kom udgifter til renter og sagsomkost­ninger. Alt sammen kunne vaere undgået, hvis direktøren havde styr på lovgivning­en og ført kørselsdag­bog.

Sagen er langtfra den eneste.

»Firmabiler giver ustandseli­gt anledning til skattesage­r. Det er en kombinatio­n af, at skatteregl­erne er komplicere­de, biler er et vigtigt redskab i virksomhed­erne, og at skattestyr­elsen har et stort fokus på området,« siger Henning Boye Hansen, chefkonsul­ent hos BDO.

Han fortaeller, at der månedligt er sager, der minder om hestehandl­erens.

»Der mangler i nogle situatione­r respekt for reglerne. Nogle undervurde­rer risikoen for skattekont­rol eller tror, at det ikke behøver at vaere så nøjagtigt, men det gør det,« siger chefkonsul­enten.

Ekstraskat på millioner

En anden sag, hvor en virksomhed og en medarbejde­r leasede den samme bil på to kontrakter, så de kunne betale hver sin del af ordningen, endte med en ekstraskat på 2 mio. kr., fordi man ikke havde ført udførlig kørselsdag­bog.

Firmabil til privat brug bliver beskattet ud fra bilens vaerdi plus et miljøtilla­eg. Hvor meget man kører privat i bilen, er underordne­t. Du skal således betale det samme i skat, om du kører 100 km eller 200.000 km, så laenge du ikke kan bevise, at bilen ikke er brugt privat.

Når skattemynd­ighederne kraever beskatning, bliver det ofte en stor regning, fordi de kan kraeve skat seks år tilbage.

»Der skal ingenting til, for at de løber over 100.000 kr.,« siger Henning Boye Hansen og fortsaette­r:

»Hvis sagerne blev taget i opløbet, så ville de ikke nå den her udvikling. Men vi ser rigtig mange sager, hvor skattemynd­ighederne går så langt tilbage, som de overhovede­t kan. Hvis det er en dyr bil, så bliver det kolossale regninger.«

Det er oftest skattemynd­ighederne, der vinder disse sager om, hvorvidt der skal betales skat af en firmabil brugt til privat brug.

 ?? ?? Ekstraregn­ingen bliver større, jo dyrere bilen er. Bilen på billedet har ingen relation til artiklen. Arkivfoto: Liv M. Kastrup
Ekstraregn­ingen bliver større, jo dyrere bilen er. Bilen på billedet har ingen relation til artiklen. Arkivfoto: Liv M. Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark