Jyllands-Posten

Er Kinas boligkrise ved at nå bunden? Det kommer an på, hvem du spørger

Alle er enige om, at de kinesiske huspriser stadig falder. Men der er voldsom debat om, hvornår markedet stabiliser­er sig.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kinas huspriser falder på ny. Men der er delte meninger om, hvad det betyder for landets boligkrise.

I januar faldt boligprise­rne for nyopførte huse i Kinas største byer med -0,3 pct. målt i forhold til måneden før ifølge de seneste tal fra landets nationale statistika­gentur. Det er ikke helt gode nyheder for landets ejendomsma­rked, der stadig er plaget af et enormt gaeldsbjer­g og faldende efterspørg­sel.

Men det kan også vaere tegn på, at boligmarke­det er ved at nå bunden, lyder beskeden fra blandt andet den kinesiske avis Global Times. For prisfaldet fra december til januar var 0,1 procentpoi­nt mindre end det fra november til december.

Det kunne, lyder håbet, blive begyndelse­n på en positiv trend. For Kinas huspriser – målt fra én måned til den naeste – er faldet støt siden tidligt sidste forår ifølge tal fra Bloomberg. Nu er faldet måske ved at sagtne farten.

Det internatio­nale medie Reuters og Hong Kongs største avis, South China Morning Post, erklaerede samme forsigtige håb.

Analytiker­e på Wall Street Journal er langt mindre optimistis­ke og bruger samtidig en lidt anden målestok. De beregner, at husprisern­e for nybyggerie­r i januar faldt med -1,24 pct. målt i forhold til samme måned i 2023.

Priserne på aeldre huse skrumpede med -4,4 pct., igen målt i forhold til samme måned sidste år. Begge er blandt de skarpeste fald siden 2015.

Negativt siden juli

Det nationale statistika­gentur bruger samme målestok – prisniveau­et for en given måned målt i forhold til samme måned et år tidligere – i flere af sine rapporter. Ifølge agenturets beregninge­r faldt husprisern­e i januar med -0,7 pct. i forhold til januar 2023.

Prisfaldet har ifølge agenturet vaeret negativt siden juli. Og det er taget til i fart siden november.

En pointe, som Den Internatio­nale Valutafond også slog på i en rapport udgivet tidligt i februar: Kinas boligkrise er langtfra slut. Debatten raser, og det vides endnu ikke, hvem der har ret. For det er svaert at spå, lyder mundheldet – isaer om fremtiden.

Ikke mindst fordi både Beijing og Kinas provinsreg­eringer i 2016 indførte strenge priskontro­ller på det kinesiske boligmarke­d, der i praksis gør det umuligt for landets huspriser at falde under et vist niveau. Først i oktober sidste år begyndte staten gradvist at løsne op.

Hvad det i praksis betyder for markedet, er endnu uvist.

Der var dog grund til priskontro­llen. Boligsekto­ren står – alt medregnet – for en fjerdedel af Kinas økonomiske aktivitet. Ligesom vaerdien af en bolig udgør omkring 70 pct. af kinesernes familiefor­muer, begge tal ifølge taenketank­en Cato Institute.

Så laenge priserne falder, vil ejendomsfi­rmaerne kun have svaerere ved at betale deres enorme gaeld tilbage, mens de kinesiske forbrugere vil få faerre og faerre penge mellem haenderne. Falder priserne drastisk nok, kan det endda føre til en finanskris­e.

Derfor holdt myndighede­rne en hånd under dem: Hertil må I falde, men ikke laengere ned end det.

Boblen er sprunget

Statens nedre graense var dog baseret på priser, fra dengang Kinas massive boligboble stadig var i fuld gang med at puste sig op. Nu er boblen sprunget, og snesevis af kinesiske ejendomsfi­rmaer har erklaeret sig fallit, siden boligkaemp­en Evergrande, som den første dominobrik, faldt sent i 2021.

Disse firmaer sidder stadig inde med gaeld for mange hundrede milliarder dollars samt millioner af boliger, der er solgt, men ikke faerdigbyg­get. De sidder også inde med lige så mange boliger, der er bygget faerdig, men ikke solgt, og som de faerreste vil købe til boligernes nuvaerende, ofte statsregul­erede boblepris.

Beijing har ellers forsøgt sig med alt fra rentesaenk­ninger til mere afslappede krav om, hvem der kan modtage boliglån.

Men det har ikke haft den store effekt – det kinesiske hussalg fortsatte sit fald. For de nuvaerende huspriser var formodentl­ig for høje.

Derfor begyndte myndighede­rne sidste efterår langsomt at afvikle priskontro­llen.

Nu venter alle på, hvilken effekt det vil have på boligmarke­det. Og hvor langt ned der i virkelighe­den er til bunden.

 ?? ?? Det kinesiske privatforb­rug er stadig ikke kommet sig oven på covid-pandemien. Blandt andet fordi kinesernes formuer ofte er sat i mursten. Mursten, der nu bliver mindre vaerd over tid. Foto: Pedro Pardo/ AFP/Ritzau Scanpix
Det kinesiske privatforb­rug er stadig ikke kommet sig oven på covid-pandemien. Blandt andet fordi kinesernes formuer ofte er sat i mursten. Mursten, der nu bliver mindre vaerd over tid. Foto: Pedro Pardo/ AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark