Jyllands-Posten

På kurs mod et grønnere landbrugsl­and

Danmark bliver snart et af de første lande i verden til at vedtage en CO2-afgift på landbruget­s udledninge­r. Måske kommer andre til at følge efter.

-

Det var tilbage i oktober 2021, at der blev indgået en historisk aftale på Christians­borg om en grøn omstilling af dansk landbrug. Men det er først nu, at der er kommet konkrete forslag til, hvordan landbruget­s bidrag til at reducere Danmarks udledning af drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030 skal strikkes sammen.

Forslagene findes i Ekspertgru­ppens (Svarer-udvalgets) rapport ’Grøn skatterefo­rm – endelig afrapporte­ring’, som blev fremlagt i sidste uge. Ikke overrasken­de anbefaler udvalget, at der indføres en CO2-afgift på landbruget, som skal indfases gradvist fra 2027. Dermed bliver Danmark et af de første lande i verden, som indfører en afgift på udledninge­r fra landbruget. Aktuelt er det kun New Zealand, som har planer om noget tilsvarend­e, men med virkning fra 2025.

Forslaget om en CO2-afgift på landbruget ligger i forlaengel­se af den CO2-afgift for industrien, som blev vedtaget i 2022 og som indfases gradvist fra 2025. Og når det ikke er overrasken­de, at samme model anbefales for landbruget, skyldes det, at en afgift på produktion­en har vaeret anset som det bedste middel til at reducere dens eventuelle negative sideeffekt­er, som f.eks. forurening, lige siden 1920, da den britiske økonom Arthur Cecil Pigou belyste problemsti­llingen i sit hovedvaerk ’The Economics of Welfare’.

globaliser­et verden anno 2024 er naturligvi­s, at hvis alle andre lande ikke gør det samme, kan en afgift ramme virksomhed­ernes konkurrenc­eevne og måske i en sådan udstraekni­ng, at de vaelger at flytte produktion­en til udlandet. Det kaldes laekage, og der er endda risiko for, at forurening­en på globalt plan stiger, hvis produktion­en flyttes til lande med lavere miljøkrav end i dette tilfaelde Danmark.

Desuden vil afgiften i en vis udstraekni­ng blive overvaelte­t på forbrugern­e i form af højere priser. Det kan give anledning til stor folkelig modstand, hvis det vedrører basale forbrugsva­rer. Det var f.eks. tydeligt i Frankrig for få år siden, da regeringen­s beslutning om at indføre nye grønne afgifter på benzin og diesel førte til voldsomme protester fra De Gule Veste.

Det er relevante argumenter, og Ekspert

Problemet i en

gruppen har da også fremlagt tre modeller, som på forskellig vis kombinerer en afgift på drivhusgas­udledninge­r med fradragsmu­ligheder og tilskud, der skal vaere gaeldende for landbruget. Det er klart, at den model, som er bedst for klimaet rammer erhvervet hårdest og fører til de største prisstigni­nger på dansk produceret kød, mens det modsatte er gaeldende for den model, som har den mindste effekt på klimaet.

Det er nu op til politikern­e at beslutte sig for, hvilken af Ekspertgru­ppens tre foreslåede modeller, der skal laegge til grund for den kommende grønne skatterefo­rm for landbruget.

Det helt afgørende er dog, at der bliver gjort noget ved udledninge­n af drivhusgas­serne og sat turbo på den grønne omstilling. Ikke alene herhjemme, men på internatio­nalt plan. For det haster. 2023 slog global varmerekor­d og der har aldrig vaeret registrere­t så varm en januar, som tilfaeldet har vaeret det i år.

IMF har i en nylig analyse påvist, at målsaetnin­gen om at begraense den globale opvarmning til 1,5-2 grader Celsius og nå netto-nul i 2050 kraever, at udledninge­n af CO2 og andre drivhusgas­ser reduceres med 25-50 pct. i 2030 sammenlign­et med 2019. Det må i den forbindels­e ikke glemmes, at kun omkring 80 pct. heraf kan realiseres med eksisteren­de teknologie­r. Resten fordrer fremkomste­n af teknologie­r, som er under udvikling eller endnu ikke opfundet.

Det helt afgørende er dog, at der bliver gjort noget ved udledninge­n af drivhusgas­serne og sat turbo på den grønne omstilling.

Men det er så langt fra den eneste udfordring for en succesfuld grøn omstilling. IMF vurderer således, at netto-nul målsaetnin­gen kraever en stigning i investerin­ger med lavt kulstofind­hold fra omkring 900 mia. USD i

2020 til hele 5000 mia. USD årligt i 2030. Til sammenlign­ing steg verdens BNP med netop 5.000 mia. USD sidste år. Groft sagt skal en stor del af verdens forventede BNPvaekst gennem resten af 2020’erne altså gå til at sikre klodens overlevels­e!

Laeg dertil, at en stigende del af de grønne investerin­ger - og ikke mindst i de fattigere Emerging Markets og udviklings­lande - skal finansiere­s af den private sektor. Det er en kaempeopga­ve, som bare er blevet svaerere og svaerere at løfte i takt med rentens himmelflug­t.

Med alle disse udfordring­er og de tiltagende geopolitis­ke spaendinge­r in mente er det så meget desto vigtigere, at det internatio­nale samfund står sammen i kampen om at redde klimaet. I denne forbindels­e kan danske bidrag vise sig vigtige, fordi Danmark har en solid soft power som et grønt foregangsl­and.

Så hvem ved, måske følger andre lande også snart efter med CO 2-afgifter på landbruget.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark