Jyllands-Posten

Hvorfor er beskaeftig­elsen ikke faldet under krisen?

Trods inflations­krisen og de stigende renter er beskaeftig­elsen ikke faldet. Skal økonomibøg­erne skrives om?

- ERIK BJØRSTED Cheføkonom i Dansk Metal

Stik mod alle forudsigel­ser fortsatte beskaeftig­elsen sidste år sin himmelflug­t og passerede tre mio. beskaeftig­ede lønmodtage­re. For et år siden var der ellers bred enighed blandt økonomer om, at beskaeftig­elsen ville begynde at falde i 2023. Det troede jeg også. Men vi tog fejl.

Som en kommentar til et tweet jeg skrev om den overrasken­de jobfremgan­g, spurgte Pelle Dragsted fra Enhedslist­en, om der var et par økonomibøg­er, der skulle skrives om. Det samme spurgte tidligere statsminis­ter, Anders Fogh Rasmussen om før finanskris­en, da ledigheden blev ved med at overraske positivt. Belaert af historien er jeg derfor varsom med bare at svare ”ja”, men kritisk selvreflek­sion er altid på sin plads.

Så hvorfor er beskaeftig­elsen ikke faldet?

En vaesentlig forklaring er, at brancherne har vaeret meget forskellig­t påvirket af inflations­krisen og de stigende renter. F.eks. har de stigende renter gjort ondt i byggeriet, og her er beskaeftig­elsen også bremset op. Omvendt har medicinali­ndustrien haft gyldne dage.

Men det er ikke hele historien. En stor del af jobfremgan­gen har nemlig vaeret trukket af servicesek­toren. Beskaeftig­elsen inden for brancherne hoteller og restaurant­er samt kultur og fritid er f.eks. fortsat med at stige. Det er overrasken­de, når man taenker på, hvor meget danskernes købekraft blev udhulet, da priserne gik amok. Men der er alligevel kommet hurtigt gang i det private forbrug igen, og det skyldes, at danskernes privatøkon­omi op til inflations­krisen var godt polstret.

Det står i kontrast til perioden før finanskris­en, da husholdnin­gerne holdt en vild forbrugsfe­st. Da finanskris­en ramte og renterne steg, var der derfor mange husholdnin­ger, der fik voldsomme økonomiske tømmermaen­d og måtte spaende livremmen ind. Så galt stod det ikke til denne gang.

Endelig er der også flere arbejdsgiv­ere, der har valgt at holde på medarbejde­rne, fordi de har frygtet at mangle arbejdskra­ften på den anden side af den globale afmatning. Efter coronakris­en var der mangel på arbejdskra­ft, og hvis afmatninge­n i verdensøko­nomien blev relativt mild, kunne der jo hurtigt blive mangel på arbejdskra­ft igen.

overfor et fald i antallet af faglaerte i arbejdssty­rken. Den del af arbejdssty­rken er kommet op i årene, og flere traekker sig tilbage fra arbejdsmar­kedet de kommende år. Dertil kommer, at for få unge tager

Samtidig står vi

en faglaert uddannelse. Derfor har arbejdsgiv­erne, på trods af vigende ordreindga­ng, i stort omfang valgt at holde på arbejdskra­ften.

Disse nuancer er ikke ukendte i økonomibøg­erne, men de er svaere at tage højde for, når man skal lave prognoser. Vores konjunktur­modeller er ofte relativt aggregered­e og beskriver overordned­e økonomiske sammenhaen­ge. Men under overfladen kan der vaere nogle vigtige nuancer, som vi ikke får taget højde for. Derfor skal vi have bedre øje for nuancerne i 2024 og ikke stirre os blinde på hovedtalle­ne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark