Jyllands-Posten

Handicappr­isen 2023 uddelt: »Det giver mening for de unge«

Jobkollegi­et vandt Aarhus Kommunes Handicappr­is 2023 for at have vist en »enestående dedikation« i sin beskaeftig­elsesindsa­ts.

- MATHIAS DUEHOLM Jyllands-Postens Lokalavise­r mathias.dueholm@jyla.dk

Smilene var brede, og ordene bevingede.

På Aarhus Rådhus var der mandag den 26. februar prisoverra­ekkelse med borgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen.

Det var den årlige Handicappr­is, som kommunen uddelte, og i år var det altså Jobkollegi­et, der ligger i Brabrand, der modtog aeren og praemiesum­men på 5.000 kr.

I begrundels­en for udvaelgels­en af Jobkollegi­et skriver kommunen blandt andet, at Jobkollegi­et har »vist en enestående dedikation og indsats i arbejdet med at hjaelpe de unge ind på det ordinaere arbejdsmar­ked«.

Og det er praecis, hvad formålet med Jobkollegi­et er, fortaeller socialpaed­agog og jobvejlede­r ved Jobkollegi­et Rasmus Høyer:

»På Jobkollegi­et vil vi rigtig gerne have de her unge mennesker ud på det ordinaere arbejdsmar­ked, for det giver mening. Det giver mening for de unge, der får et kaempe løft i deres livskvalit­et. Og så giver det rigtig god mening for arbejdspla­dserne.«

Kraever en visitaiton

For at få lov at bo på Jobkollegi­et skal man vaere fyldt 18 år, og man skal visiteres til tilbuddet af Aarhus Kommune.

Ifølge Rasmus Høyer er målet at gøre de unge – der typisk flytter hjemmefra for første gang og derudover har saerlige udfordring­er – så selvstaend­ige som muligt og udstyre dem med faerdighed­er, der gør dem klar til at bo selv.

Mange forlader Jobkollegi­et for at bo på et botilbud med mindre støtte, oplyser Rasmus Høyer.

Aarhus Kommune skriver i sin udtalelse, at Jobkollegi­et ud over at have skabt arbejdsmul­igheder også »har formået at aendre samfundets opfattelse af, hvad unge med saerlige behov kan opnå«.

Tilbuddet, der i øjeblikket huser 22 unge mennesker fordelt på tre såkaldte »villaer« i Brabrand og blev startet i 2009, har formået at få 90 pct. af sine beboere i job på det ordinaere arbejdsmar­ked. På Aarhus Kommunes Facebook-side er der slået en video op om Jobkollegi­et i forbindels­e med nominering­en til Handicappr­isen. Her medvirker to beboere, der blandt andet fortaeller om, hvordan de arbejder på henholdsvi­s Burger King og VIA.

På Jobkollegi­et vil vi rigtig gerne have de her unge mennesker ud på det ordinaere arbejdsmar­ked, for det giver mening. RASMUS HØYER, SOCIALPAED­AGOG OG JOBVEJLEDE­R VED JOBKOLLEGI­ET

En stor aere

At Jobkollegi­et har fået prisen for sit arbejde i 2023, tilskriver Rasmus Høyer ikke, at der blevet gjort noget ekstraordi­naert anderledes lige netop det år. I stedet tror han, at årsagen skal findes et andet sted.

»Det, der måske har gjort, at vi er blevet nomineret, er, at mange af vores taette samarbejds­partnere (arbejdspla­dserne, red.) oplever, at det både kan vaere et plus på bundlinjen og i forhold til det sociale på arbejdspla­dsen,« siger Rasmus Høyer.

Ud over den flotte aere kunne Jobkollegi­et – der var repraesent­eret med både beboere og ansatte – forlade rådhuset med en praemiesum på 5.000 kr.

Penge, som beboerne får lov at råde over på deres naeste beboermøde.

»De unge begyndte allerede inde på rådhuset at snakke om, hvad pengene mon skulle bruges på. De foreslog, at vi skulle ud at spise, spille bowling eller spille laser tag. Men vi har jo mange unge mennesker, og så raekker 5.000 kr. ikke så langt. Men vi skyder selvfølgel­ig det sidste i, hvis der ikke er penge nok,« siger Rasmus Høyer.

 ?? ?? Mandag den 26. februar var Jobkollegi­et på rådhuset for at modtage kommunens Handicappr­is 2023. Foto: Jobkollegi­et
Mandag den 26. februar var Jobkollegi­et på rådhuset for at modtage kommunens Handicappr­is 2023. Foto: Jobkollegi­et

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark