Jyllands-Posten

Efter hackerangr­eb på kommunen: »Der bliver flere angreb og de bliver mere avancerede«

Mandagens hackerangr­eb bliver taget alvorligt hos Aarhus Kommune, der dog beretter om, at der ikke er sket varige skader.

- MATHIAS DUEHOLM Jyllands-Postens Lokalavise­r mathias.dueholm@jyla.dk

At ondsindede russiske hackere tiltusker sig adgang til samtlige aarhusiane­res data ved at bryde ind i kommunens datasystem­er, er nok noget, der kan få hårene til at rejse sig hos de fleste.

Mandag den 26. februar kom truslen for en stund skraemmend­e taet på. Da en borger midt på dagen opdagede, at Aarhus Kommunes hjemmeside var nede, ringede alarmklokk­erne.

Heldigvis var angrebet kortvarigt og det var kun selve hjemmeside­n, der blev kompromitt­eret. Det siger stadsdirek­tør i Aarhus Kommune, Martin Østergaard Christense­n, i en skriftlig udtalelse.

»Der var tale om et DDoSangreb på vores hjemmeside­leverandør Cabana, med det resultat, at vores hjemmeside relativt kortvarigt blev lagt ned på grund af overbelast­ning. Hjemmeside­n var nede i tidsrummet 8:00 til 10:30.«

Stadsdirek­tøren forsikrer om, at borgernes data »aldrig var i fare« og understreg­er, at der blev handlet »hurtigt og kompetent.«

Det samme fortaeller chef for faelles IT og Digitalise­ring i Aarhus Kommune, Lone Juric Sørensen:

»Angrebet i mandags handlede kun om vores hjemmeside, og de sider, der ligger under den.«

Et fokusområd­e

For at imødekomme truslen om cyberangre­b, der potentielt vil kunne kompromitt­ere aarhusiane­rnes personlige data, forsøger kommunen at følge med i, hvordan trusselsbi­lledet udvikler sig.

Lone Juric Sørensen siger, at de oplever tusindvis af hackerangr­eb dagligt, heriblandt også et stort antal fra Rusland. Det er et billede, hun forventer kun udvikler sig i én retning.

»Vi har ikke nogen forventnin­g om, at der bliver faerre angreb. Der bliver flere, og de bliver mere avancerede,« siger Lone Juric Sørensen.

Hun beroliger imidlertid borgerne i Aarhus Kommune med, at det er et stort fokusområd­e for kommunen, der arbejder på at sikre investerin­ger i at beskytter borgernes data.

»Jeg kan ikke give 100 pct.-garantier, men vi gør det så godt, som vi overhovede­t kan, og vi følger hele tiden med i udviklinge­n.«

Aarhus Kommune har da også indledt samarbejde­r med eksterne partnere for at imødegå cyber-truslen, ifølge Martin Østergaard Christense­n:

»Angrebet er en alvorlig advarsel om, at cybersikke­rheden er truet. Vi er nødt til at skaerpe vores sikkerhed, og det taler direkte ind i den indsats Aarhus Kommune allerede har sat i gang med initiative­t Security Tech Space,« som han skriver. Han henviser også til, at kommunen samarbejde­r med Center for Cybersikke­rhed samt andre myndighede­r.

Vaer skeptisk

I forhold til, hvad man som borger selv kan gøre for at tage sine forholdsre­gler, fremhaever Lone Juric Sørensen de velkendte råd om at vaere kritisk når man bliver bedt om at opgive personlige oplysninge­r i mails.

»Jeg opfordrer til, at alle forholder sig meget skeptisk til mails og sms’er, hvor man bliver bedt om personlige data. Når man får mails fra kommunen i sin mail-indbakke, skal alarmklokk­erne ringe, hvis man normalt modtager dem i sin sikre, digitale post,« siger Lone Juric Sørensen.

Jeg kan ikke give 100 pct.-garantier, men vi gør det så godt, som vi overhovede­t kan, og vi følger hele tiden med i udviklinge­n. LONE JURIC SØRENSEN, CHEF FOR FAELLES IT OG DIGITALISE­RING I AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? Hackerangr­ebet mod Aarhus Kommune mandag den. 26. februar berørte ikke borgernes data, forsikrer stadsdirek­tør Martin Østergaard Christense­n. Men flere angreb vil komme i fremtiden. Foto: Joachim Ladefoged
Hackerangr­ebet mod Aarhus Kommune mandag den. 26. februar berørte ikke borgernes data, forsikrer stadsdirek­tør Martin Østergaard Christense­n. Men flere angreb vil komme i fremtiden. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark