Jyllands-Posten

Kendte aarhusiane­re støtter op om nyt krisecente­r for børn og unge i Aarhus

Et nyt center skal give kriseramte børn og unge en vej gennem den mur, de løber panden imod. De skal have her og nu-hjaelp og ikke stå i årelange køer til behandling og afklaring.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r bente.t.hansen@jyla.dk

Hvis det står til Suzanne Baltzersen og Laila Branick, skal det vaere slut med børn, der bor på gaden, og som får det vaerre og vaerre, mens de kaemper for at få hjaelp.

De to kvinder vil skabe et krisecente­r for børn og unge i Aarhus under navnet Teenhouse.

Det bakker både Karin Salling, Renée Toft Simonsen og Claus Hommelhoff op om. De har sagt ja til at vaere henholdsvi­s protektor, bestyrelse­smedlem og bestyrelse­sformand.

Alle tre arbejder på hver sin måde allerede for de svage i samfundet og vil gerne bidrage til at etablere krisecente­ret og til den svaere kunst at få økonomien på plads.

Man skal ikke dømme

Karin Salling er naestforma­nd i bestyrelse­n for Salling Fondene og kendt for at dele flittigt ud af fondens midler og for at deltage i bylivet – også i skyggeside­n. Det gør hun blandt andet med sin støtte til Kirkens Korshaer.

»Der er brug for et Teenhouse, hvor de kan modtage unge, der lever et liv, vi andre ikke kan forestille os. Og hvor centeret kan yde gratis rådgivning,« siger Karin Salling som en forklaring på, hvorfor hun har valgt at støtte det nye initiativ.

»Jeg vil gerne stå frem og vise med det gode eksempel her, hvordan livet også kan vaere,« siger hun.

Karin Salling har både i forbindels­e med sine protektora­ter og også i sit privatliv oplevet unge i krise. Hun har i sin omgangskre­ds et foraeldrep­ar, hvis datter fik det utrolig dårligt og skar i sig selv.

»Foraeldren­e var skilt, men gik ind i et staerkt samarbejde. De var på psykiatris­k hospital for at få hjaelp og gjorde en stort indsats for at få datteren på fode igen Der er ikke noget, man hellere vil, end at hjaelpe sit barn, og det er et stor traume ikke at vide, hvad man skal gribe i,« mener Karin Salling.

Hun oplever, at foraeldren­e ofte bliver dømt som dem, der har skylden, når de unge får det svaert. Men så enkelt er det ikke.

»Barnet vil gerne hjaelpes, men kan ikke. Foraeldren­e vil gerne hjaelpe, men kan ikke. Jeg beundrer så meget dem, der klarer den opgave,« siger hun.

Vi kan gøre en forskel

Claus Hommelhoff er stifter af Formueplej­e A/S og kendt som en af byens rigmaend. Han er for nylig gået på pension, men har stadig travlt. For tiden går blandt andet med at holde foredrag og med arbejdet som formand for Hospice Søholm. Han har også vaeret med i en raekke projekter, der støtter byens hjemløse.

»Jeg er blevet sentimenta­l på min gamle dage, og jeg vil meget gerne hjaelpe – isaer børn,« siger han med smil i stemmen.

»Vi har brug for sådan et sted, som Teenhouse vil blive. Det er vigtigt, at de, der har det dårligt i vores samfund, får hjaelp. Nogle gange udvikler det sig rigtig skidt, og hvis vi med Teenhouse kan stoppe det og gøre en forskel, er det fantastisk,« mener han.

Han får fuld opbakning til det synspunkt fra Renée Toft Simonsen, der i sit daglige arbejde forholder sig til børn og unges problemati­kker.

Hun er både psykolog, forfatter og aktiv i PlanBørnef­onden, ADHD-Foreningen og Børns Vilkår. Desuden har hun i 16 år haft en brevkasse i ugebladet Femina.

I Børns Vilkår hjaelper hun blandt andet med rådgivning som frivillig ved foraeldret­elefonen, hvor hun svarer på opkald fra bekymrede foraeldre og bedstefora­eldre.

Der er brug for et Teenhouse, hvor de kan modtage unge, der lever et liv, vi andre ikke kan forestille os. Og hvor centeret kan yde gratis rådgivning. KARIN SALLING, NAESTFORMA­ND I BESTYRELSE­N FOR SALLING FONDENE

Renée Toft møder det tit

»Jeg oplever, at mange har det svaert. Det handler om alt fra børn, der ikke vil i skole, til det endnu mere alvorlige som for eksempel

anoreksi og depression. De udfordring­er opstår også for gode foraeldre, der passer godt på deres unger, men alligevel ikke bare selv kan hjaelpe dem,« siger hun om det billede, der tegner sig.

Hun ser, at de gaengse systemer er overbelast­ede. At der ikke er plads, og at der ikke er tid. Det psykiatris­ke er i knae. Der er i høj grad brug for et andet tilbud, for nogle gange skal der en tidlig håndsraekn­ing til for at aendre en uheldig udvikling.

Netop der vil Teenhouse saette ind og gå i dialog med de unge i samarbejde med deres foraeldre.

»Man skal forstå, at der er lige så mange historier i de unges sager, som der er aktører. Foraeldre og deres børn kan have forskellig­e oplevelser af situatione­n. Derfor skal der vaere et sted, hvor de unge kan komme og blive hørt,« forklarer Renée Toft Simonsen.

Hun ser det som fakta, at alt for mange unge ikke får den hjaelp, de har brug for.

»Jeg ved ikke, om det er en sandhed, at unge mennesker er mere udfordrede end nogensinde, eller om vi er blevet dygtige til at italesaett­e vores udfordring­er. Vi bruger i dag de diagnostis­ke termer meget bredt i vores daglige samtaler. Men jeg er helt sikker på, at der er brug for mere hjaelp, og at Teenhouse er en god idé,« fastslår psykologen.

 ?? ??
 ?? ?? Karin Salling, Claus Hommelhoff og Renée Toft Simonsen er tre af byens kendte ansigter, der støtter etablering­en af et nyt børne- og ungekrisec­enter i Aarhus. Foto: Joachim Ladefoged
Karin Salling, Claus Hommelhoff og Renée Toft Simonsen er tre af byens kendte ansigter, der støtter etablering­en af et nyt børne- og ungekrisec­enter i Aarhus. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark