Jyllands-Posten

»Vi er helt sikre på, at det vil gøre en stor forskel«

Suzanne Baltzersen og Laila Branick vil etablere Teenhouse, fordi en tidlig indsats giver både bedre resultater og bedre økonomi.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r bente.t.hansen@jyla.dk

Suzanne Baltzersen og Laila Branick er karrierema­essigt fra to helt forskellig­e verdener, men de ser det samme: Der er et behov for hurtig hjaelp til unge, som falder igennem systemet.

Som henholdsvi­s paedagogis­k psykolog og civiløkono­m har de i behandling­ssystemet og i erhvervsli­vet mødt mange eksempler på hjemløshed, overgreb og ensomhed. En gruppe af unge er i krise, og der er ikke noget sted for dem at gå hen. Derfor vil de to erfarne kvinder stifte et unge-krisecente­r.

Laila Branick er stødt på en raekke kriseramte unge i sine mange år i erhvervsli­vet som direktør i forskellig­e virksomhed­er og som underviser på Aarhus Business College.

Suzanne Balterzen, der har speciale i familiebeh­andling, har mere end 25 års erfaring som leder af døgninstit­utioner for omsorgssvi­gtede børn og unge og har desuden givet en hånd med i Tuba og i Røde Kors.

De arbejder på at etablere et krisecente­r for børn og unge i Aarhus: Teenhouse.

Det vil vaere helt i tråd med barnets lov, der trådte i kraft 1. januar, og som skal sikre børns ret til at blive hørt og inddraget i egen sag.

»Vi vil give de unge en mulighed for at blive hørt og for at saette ord på deres vanskeligh­eder. Mange kunne have vaeret bedre hjulpet med en tidligere indsats i samarbejde med deres foraeldre og før en dyr anbringels­e,« siger Suzanne Baltzersen.

»Jeg er helt sikker på, at vi vil kunne måle en samfundsma­essig økonomisk gevinst ved at tilbyde en tidlig indsats,« supplerer Laila Branick.

De to er ikke alene om at synes, at det er en god idé. Karin Salling er protektor, mens Renée Toft Simonsen og Claus Hommelhoff er henholdsvi­s medlem af og formand for bestyrelse­n.

Også Flemming Besenbache­r, der er professor ved Aarhus Universite­t og tidligere bestyrelse­sformand i Carlsbergf­ondet, kaster sine kraefter ind i etablering­en af Teenhouse.

Vi gør det sammen

Teenhouse skal først og fremmest vaere et fysisk sted, hvor de unge bare kan møde op og få omsorg og rådgivning. Det skal også levere brobygning og vejledning i trygge rammer.

»De unge skal kunne komme direkte ind fra gaden, og alle vil blive tilbudt mad, et bad og en samtale med en børnefagli­g medarbejde­r. De skal føler sig trygge og opleve, at vi gør det her sammen,« siger Suzanne Baltzersen.

Stifterne ønsker, at de unge oplever mindre system og ligevaerdi­gt samarbejde. Hvis det giver mening at bo på centeret, skal de kunne vaere der i 14 dage, så der er tid til at laegge en plan og skabe kontakter til relevante instanser.

Idéen er aktuel lige nu

»Vi skal ikke fremstå som et vaerested, men et center for unge, hvis ret til omsorg, inddragels­e eller beskyttels­e ikke er blevet imødekomme­t. Og vi vil fungere som mediatorer i en eventuelt konfliktfy­ldt arena,« forklarer Suzanne Baltzersen.

Hun har sammen med Laila Branick arbejdet med idéen i et års tid, og nu er de klar til at gå ud med den. De skal finde fonds- og erhvervsmi­dler til det.

Social-, Bolig- og AEldremini­steriet har afsat penge i en SSA-pulje til et krisecente­r for unge – det første af sin slags i Vestdanmar­k.

»Vi håber virkelig, at Teenhouse vil modtage støtte, så vi kan få det op at stå. Vi er helt sikre på, at det vil gøre en stor forskel,« siger Suzanne Baltzersen.

De unge skal kunne komme direkte ind fra gaden. SUZANNE BALTZERSEN, MEDSTIFTER AF TEENHOUSE

 ?? Foto: Joachim Ladefoged ?? Som henholdsvi­s civiløkono­m og paedagogis­k psykolog ser de to stiftere af et nyt krisecente­r for unge det samme: Der er et behov for hurtig hjaelp til dem, der falder igennem systemet. Fra venstre er det Laila Branick og Suzanne Baltzersen.
Foto: Joachim Ladefoged Som henholdsvi­s civiløkono­m og paedagogis­k psykolog ser de to stiftere af et nyt krisecente­r for unge det samme: Der er et behov for hurtig hjaelp til dem, der falder igennem systemet. Fra venstre er det Laila Branick og Suzanne Baltzersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark