Jyllands-Posten

Fejrer 50 år på Restaurant Rådhus Kroen – men jubilaeet er bittersødt

John d’Arcy Eriksen kan 2. marts fejre et imponerend­e jubilaeum på Restaurant Rådhus Kroen i Ebeltoft. Det har han taenkt sig at gøre, men det bliver med sorg i hjertet.

- ANNE FRANK HENRIKSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r anne.henriksen@jyla.dk

Alle, der har spist hos John på Restaurant Rådhus Kroen, ved, at det er svaert ikke at blive smittet af hans gode humør.

Det er sådan, folk kender ham, og derfor kunne denne artikel om hans 50-årsjubilae­um også sagtens vaere lige så munter som han selv.

Og selv om John d’Arcy Eriksen naturligvi­s stadig er en grundglad restaurant­ejer, så er han også i sorg.

»Min kone gennem 37 år døde før jul. Det var trist og en stor sorg, så det er lidt hårdt lige nu. Lidt hårdt.«

Han gentager det med tryk på lidt, som for at holde den facade, folk kender ham på. Kraftfuld og livsglad.

Og det er heldigvis ikke bare en facade til pynt. For sådan er John d’Arcy Eriksen, også dette sted i livet.

Igennem 50 år har han drevet Restaurant Rådhus Kroen i Ebeltoft.

Med glimt i øjet, høj røst, hårdt arbejde og en lun – og til tider fraek og bramfri – humor har han gjort det til et sted, hvor folk føler sig godt tilpas og derfor vender tilbage igen og igen.

»Det er simpelthen hele mit liv at vaere restauratø­r. Det er en livsdrøm, der er gået i opfyldelse, og jeg har elsket alle 50 år,« siger han med en sjaellands­k dialekt, der afslører, at han ikke oprindelig­t er fra Ebeltoft.

»Jeg er vel efterhånde­n ved at kunne sige, at jeg ikke laengere er en af de nye. Jeg er blevet en del af byen, og folk kalder faktisk ikke rigtigt det her sted for Rådhus Kroen laengere. De siger bare ”nede hos John”.«

I dag er han 77 år, født i Aalborg og opvokset i Espergaerd­e.

Både hans far og morfar var tjenere, og John d’Arcy Eriksen

har aldrig villet vaere andet. Han blev uddannet som tjener fra Hotel Kystens Perle i Snekkerste­n.

I 1973, da fortaellin­gen om Restaurant Rådhus Kroen tager sin begyndelse, boede han i Nordsjaell­and og arbejdede på Søllerød Kro.

»Sammen med Søren Gericke. Jeg serverede også til dronningen­s bryllup. Der var jeg glad for at vaere, men jeg har altid drømt om at få mit eget.«

En dejlig dag

At det skulle blive i Ebeltoft lå ikke i kortene, men tilfaeldig­heder har det jo nogle gange med at blande bunken. I juli 1973 besøgte han en ven i byen, og de sad ude på terrassen og drak en øl, da postbud Knudsen kom forbi.

Han sagde noget i retning af: Har du hørt, Juliane stopper? Og det gav vennen en god idé.

»Han mente, at det sted lige kunne vaere noget for mig, så vi gik ned på Julianes Kro, som det hed dengang, og fik en øl mere. Og jeg kan huske, jeg sagde: Det er jo lige praecis mig, det her.«

I december blev han ringet op af ejeren af bygningen, møbelhandl­er Krog, som tilbød ham at leje restaurant­en, og to måneder efter var John d’Arcy Eriksen flyttet til Ebeltoft og havde åbnet sit eget spisested i en af byens alleraelds­te ejendomme, som han døbte Restaurant Rådhus Kroen.

Bygningen er mere end 300 år gammel og er blevet drevet som bevaertnin­g siden 1887 med kun fire forskellig­e ejere.

»Juliane var en meget vellidt dame, som satte et stort aftryk på Ebeltoft, men hun ville ikke have mig ind. Hun syntes, jeg var en tovlig københavne­r, der var kommet herover. Jeg lavede hendes indretning om, og det brød hun sig vist heller ikke så meget om.«

Men på trods af at han var en tovlig københavne­r, så blev han taget godt imod i Ebeltoft.

»Jeg kan huske, at S.A. (Jensen, byens politimand i 1974, red.) sagde til mig, at det nok var en god idé for sådan en som mig lige at stikke en finger i jorden. Det ved jeg ikke, om jeg gjorde, men det lykkedes jo alligevel det hele,« siger han og slår ud med armene i den lille kro.

Her er plads til 28 spisende gaester indendørs og mange flere ude i gårdhaven. Et par gange har han vaeret helt oppe på 85 til frokost, som han selv laver ude i det meget lille køkken, der slet ikke passer til så volumenful­d en mand som John d’Arcy Eriksen.

Det gør til gengaeld indretning­en i krostuen, der på naer et par farveskift gennem årene stadig ser ud, praecis som da han åbnede 2. marts 1974.

»Jeg kan godt lide, at tingene er, som de er. «

Tabet af Ruth har taget hårdt på ham, og det var da også lige før, han overvejede ikke at fejre jubilaeet.

»Men så sagde folk til mig, at man ikke kan passere den milepael uden at fejre det, og at folk jo nok bare ville dukke op alligevel, så nu gør vi det. Og det bliver sgu også en dejlig dag. Folk er jo aldrig sure, når de er på restaurant. De er glade, og det er derfor, jeg elsker mit arbejde.«

Vil du fejre John d’Arcy Eriksen og hans 50 år på Restaurant Rådhus Kroen, så holder han en uformel reception 2. marts klokken 12-15.

 ?? ?? »Det er simpelthen hele mit liv at vaere restauratø­r. Det er en livsdrøm, der er gået i opfyldelse, og jeg har elsket alle 50 år,« siger John d'Arcy Eriksen, som holder jubilaeums­reception i sin restaurant 2. marts. Foto: Anne Frank Henriksen
»Det er simpelthen hele mit liv at vaere restauratø­r. Det er en livsdrøm, der er gået i opfyldelse, og jeg har elsket alle 50 år,« siger John d'Arcy Eriksen, som holder jubilaeums­reception i sin restaurant 2. marts. Foto: Anne Frank Henriksen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark