Jyllands-Posten

Den offentlige transport er fanget i en negativ spiral

- JØRGEN CHRISTENSE­N

I den offentlige trafik er togdriften og rutebilkør­slen ”de store traekdyr” i store dele af landet. Busruterne, som regioner og kommuner står for, er under pres, og i regionerne er der pres fra sygehuse, medicintil­skud, inflation og stigende priser isaer på braendstof.

I flere regioner, der står for hovedparte­n af busdriften, er der skåret ned på denne. En gang om året forhandler kommunerne, regionerne og staten om penge – bloktilsku­d - til disse områder.

Udenfor de store byer, er den da helt gal. Hvor gør det mindst ondt - ”Når krybben er tom”?

Der skaeres ofte i den offentlige trafik, og det er både i antallet af afgange og ruter både på det kommunale og regionale område for at få råd til de andre områder.

Man ser ofte at rutebusser med plads til 25-50 siddende personer kører rundt med 5-10 passagerer. Jeg ved godt, at det er personaleo­mkostninge­rne og braendstof­priser, der er de store knaster i forbindels­e med landrutern­e. Alle politikere skriger på, at vi alle skal bruge det offentlige transports­ystem, med henblik på ”den grønne omstilling”, men i stedet for at skaere i antallet af afgange og ruter, vil politikern­e begynde at taenke anderledes i forbindels­e med den grønne omstilling til el-busser? De kunne begynde med at satse på miniel-busser til 9-20 personer på landrutern­e.

mere grønt og baeredygti­gt. Hvem er det så, der bliver taberne i det spil? Har folk nu også mulighed for at bruge det offentlige transports­ystem – eller vil de anskaffe bil nummer to? De store tabere er folk, der ikke er selvtransp­orterende, og det er børnene, de unge og de gamle. De kan ikke komme til fritidsakt­iviteter, familiebes­øg og de aeldre har problemer med at komme ind og handle. Oveni er der lige kommet en prisstigni­ng den 21. januar på i

Det vil vaere både

gennemsnit 10,3 % på al offentlig transport.

Det eneste sted, hvor jeg kan se der er mulighed for at bruge det offentlige transports­ystem, er i storbyerne, og her vil jeg endda gå så vidt til at sige, at kun København har et tilstraekk­eligt befolkning­sunderlag til at man kan undvaere en bil i det daglige og benytte sig af den offentlige transport. Her er der både busser, S-tog, Metro og nu også letbane.

Første etape af letbanen i Aarhus kom til at koste ca. 4 milliarder, heraf betalte staten 47 %.

Første etape tog 83.000 bustimer om året fra eksisteren­de busruter for at få budgettet for letbanen til at haenge sammen. 68.000 timer kom fra ”de gule busser” – bybusserne i Aarhus – og 15.000 timer kom fra ”de blå busser”– regionalru­terne.

Der blev indskraenk­et på mange busruter og nedlagt busruter, som ikke var i naerheden af letbanen.

Apropos letbanerne.

Letbanesel­skabet ejes i dag af Aarhus Kommune og Region Midtjyllan­d med hver en halvdel.

Passageran­tallet på letbanen er estimeret til i 2030, at skulle vaere på 9 millioner passagerer om året på første etape, men der er langt til målet.

I 2022 var man nået godt halvdelen med 5,5 millioner passagerer. Forsinkels­en af letbanens 1. etape kostede 52 millioner. Det forventes, at det koster ca. 50 millioner om året at holde letbanen kørende.

Letbanens 2. etape i Aarhus skal VVM-undersøges - to nye letbanestr­aekninger. En letbane fra Lisbjerg til Hinnerup og en letbanestr­aekning fra Aarhus H til Brabrand via Banegårdsp­ladsen, Rådhusplad­sen, Bispehaven og Gellerup til Brabrand. En tredje til Aarhus Ø er ”skrottet”. VVM-undersøgel­ser omfatter også af muligheden for BRT-busser – el-busser, der kører i egen vognbane. 2. etape må nok forventes at komme til at koste 5 mia. kr. Favrskov

Kommune, som er med i en del af 2. etape, har sagt fra overfor projektet på grund af økonomien. Letbanens kørelednin­ger og køremaster vil i den grad komme til at skaemme midtbyens byrum. (1)

I Odense er man også gået i gang med at lave letbane, og i København er endnu en letbane på tegnebraet­tet. Hvorimod Aalborg har valgt den meget billigere løsning med BRT-busser. Politikern­e bør først og fremmest finde penge til at hjaelpe regioner og kommuner med at fastholde og opretholde bus- og togdriften, og ikke skaere ned på den offentlige transport.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark