Jyllands-Posten

Selv her i Aarhus mangler vi laeger

Sundhed skal helt taet på, hvor du bor og lever dit liv, og din egen laege skal i fremtiden vaere bindeledde­t – så ingen tabes i overgangen mellem hospitaler, familielae­ger og de kommunale sundhedsti­lbud.

- CHRISTIAN BUDDE Rådmand for Sundhed og Omsorg og medlem af KL’s Sundheds- og AEldreudva­lg JETTE DAM-HANSEN Formand for PLO-Aarhus

Det er de faerreste, der ønsker at vaere på sygehuset laengere end højest nødvendigt. Slet ikke når behandling eller kontrol af eksempelvi­s en velreguler­et kronisk sygdom som diabetes, kol eller hjertesygd­om kan klares i vores eget hjem eller taet på, hvor vi bor – nemlig hos vores egen laege.

I fremtiden er vi nødt til at vende vores sundhedsva­esen på hovedet. I Kommunerne­s Landsforen­ing (KL) og Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO) giver vi i et nyt udspil 10 forslag til at gøre netop dét.

Uanset om man lider af kronisk sygdom, psykiske udfordring­er eller noget helt tredje, så skal sundhedsva­esenets tilbud vaere taet på vores hverdag, der hvor det giver bedst faglig mening. Vi skal alle have vores egen laege taet på, og laegen skal i fremtiden bringe den nødvendige behandling ind i din hverdag eller i kommunale sundhedshu­se.

I Aarhus har vi fast tilknytted­e laeger på vores plejehjem. Vores erfaringer viser, at det taette samarbejde mellem plejeperso­nalet og den faste laege giver bedre kommunikat­ion og sikrer en bedre behandling, hvilket resulterer i faerre indlaeggel­ser på hospital. De gode erfaringer skal vi kopiere, så vi også har faste laeger på bosteder samt styrker arbejdet med forbedret kontakt med videoløsni­nger til borger på korttidspl­adser og i hjemmeplej­en. Samtidig skal de praktisere­nde laeger have rollen som den behandling­sansvarlig­e for eksempelvi­s borgere med velreguler­et kronisk sygdom og multisygdo­m.

Lige så vigtigt er det, at alle har let adgang til sin praktisere­nde laege. I Aarhus er det ikke vanskeligt at sikre den nødvendige laegedaekn­ing, som vi ser det i andre kommuner, der kaemper med laegemange­l. Ikke desto mindre har vi i Aarhus ligesom i de øvrige større byer for få laegepraks­isser i de udsatte boligområd­er.

Det er et problem, for det er ofte her, vi oplever stor ulighed i sundhed. Der er allerede en politisk aftale på landsplan om øgning af praktisere­nde laeger med 1.500 frem mod 2035. De ekstra laeger skal vaere en del af løsningen. Sårbare, multisyge og socialt udsatte skal sikres adgang til laegebesøg og relevante sundhedsti­lbud, hvor de bor, hvilket kan ske ved, at vi samarbejde­r om, at laegepraks­is placeres i udsatte boligområd­er, ligesom vi allerede har erfaringer med i Gellerup og Frydenlund.

kan aarhusiane­rne allerede nu møde forskellig­e sundhedsfu­nktioner i samme hus, og det giver god vaerdi for borgerne. Men for at kunne løfte det naere sundhedsva­esen er det ikke nok,

Netop de to steder

at kommuner og praktisere­nde laeger intensiver­er samarbejde­t. Vi ved, at faellesska­ber har en stor sundhedsfr­emmende vaerdi, og her tager boligforen­inger, idraetsfor­eninger og organisati­oner i Aarhus et stort ansvar ved at skabe faellesska­ber og aktivitete­r i lokalområd­et, gå med til laegebesøg og besøg på sygehuset og hjaelpe til at holde nye vaner ved lige.

Ikke desto mindre har vi i Aarhus ligesom i de øvrige større byer for få laegepraks­isser i de udsatte boligområd­er.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark