Jyllands-Posten

Kan du huske dit første job?

Handelsliv­et i gadeplan er vigtigt, fordi det giver vores unge deres første oplevelse med et fast arbejde. Det har betydning for både samfundet og for den unge selv.

- MARC PERERA CHRISTENSE­N Underdirek­tetør, Dansk Erhverv

Det kan jeg – og det kan du sikkert også. Mit første fritidsjob var så stereotypt, som det overhovede­t kan blive. Jeg var flaske- og servicedre­ng i Føtex Viby. Det var dengang, man tog imod flaskerne i hånden og talte dem op. Så udregnede man, hvor meget der var for, og tastede det ind på et aeldgammel­t kasseappar­at og udskrev en lille bon, som kunden kunne tage med i kassen. Derefter blev flaskerne pakket i kasser og slaebt i kaelderen.

Man laerte kunderne at kende og så andre sider af samfundet end det, man havde oplevet i den ligusterfl­ankerede 70’er-parcel. Kunderne var alt fra de lokale sprittere, der kom over middag med de første tomme guldølsfla­sker, til kammerater­nes faedre, der kom om fredagen eller lørdagen, når familierne købte ind.

Man laerte, hvad det betød at leve op til krav og forventnin­ger. Man oplevede glaeden ved at tjene sine egne penge og få ros af en chef – eller måske endda selveste varehusche­fen. I Føtex Viby hed han i øvrigt Madsen til efternavn. Jeg fandt faktisk aldrig ud af, hvad hans fornavn var. Man laerte også, hvordan det var at have kollegaer, der ikke opførte sig ordentligt og var illoyale.

»Smil, ret dig op og se på kunderne, når de taler til dig. Skjorten skal ned i bukserne, og det slips skal strammes – god arbejdslys­t!«

Jeg kan stadig høre Madsens formaninge­r. Da jeg senere stoppede for at starte i et andet job, sagde han, at jeg altid kunne komme tilbage. Det gjorde jeg faktisk flere år senere og havde yderligere knap fire fantastisk­e år i Føtex Viby.

Når jeg i mit nuvaerende arbejde

kaemper for de levende bymidter, for erhverv i gadeplan og for at holde liv i den fysiske detailhand­el, er det blandet andet, fordi jeg er rundet af den. Men det er også, fordi jeg ved, hvor afgørende handelsliv­et er for mange unge. For mange er det her, de har deres første job. Det er vejen ind på arbejdsmar­kedet. Fritidsjob er noget af det vigtigste, vi kan sikre til unge mennesker foruden uddannelse. På caféer, i butikker, avisruter eller i turismesek­toren etc.

For et par dage siden skrev min egen øverste chef, Brian Mikkelsen, en kronik sammen med direktører­ne fra henholdsvi­s Salling Group, Coop og Dagrofa om vaerdien af et fritidsjob.

Her fremhaeved­e de blandt andet følgende: »Unges sandsynlig­hed for en stabil arbejdsmar­kedstilkny­tning som voksne stiger med 90 pct., hvis de har et fritidsjob som 18-årige. For drenge er det tal 70 pct., og for piger 130 pct. Og det fortsaette­r: Unge med fritidsjob er mere motiverede – og har større sandsynlig­hed – for at komme i gang med en uddannelse, og de har 20-30 pct. lavere risiko for at have modtaget en faengselsd­om som 25-årig.«

Det viser, hvor afgørende fritidsjob­bet er! Kun hver tredje unge har i øvrigt et fritidsjob …

Vi har brug for alle haender og hoveder på det danske arbejdsmar­ked. Naturligvi­s på grund af samfundsøk­onomien og den måde vores samfund og vores velfaerd er afhaengig af, at flest muligt er i arbejde. Den del er vi alle med på.

Men for mig er der en årsag, der er endnu vigtigere. Betydninge­n af at vaere sin egen herre. At vaere i job i et land som det danske er ensbetyden­de med selvbestem­melse og indflydels­e på sin egen tilvaerels­e. Det handler om selvvaerd og visheden om at have en betydning.

Det handler kort og godt om muligheder i livet.

Men gevinsten er ikke kun de unges. Den er også arbejdsgiv­erens. Det er en fantastisk oplevelse at se et ubehjaelpe­ligt ungt menneske traede ind på sin arbejdspla­ds som 15-16-årig for så at sige farvel til en rank og stolt modnet kollega nogle år efter, når de rykkere videre. Den gave, det er at medvirke til skabelsen af den unge arbejdskra­ft, er det hele vaerd.

Så en klar opfordring herfra – se din arbejdspla­ds igennem for muligheden for at have unge i fritidsjob. De giver simpelthen så meget, og samfundet har brug for det.

Men mest af alt – de unge har brug for det.

Fritidsjob er noget af det vigtigste, vi kan sikre til unge mennesker foruden uddannelse.

 ?? ?? Marc Perera Christense­n, underdirek­tør i Dansk Erhverv. Foto: Rikke Kjaer Poulsen.
Marc Perera Christense­n, underdirek­tør i Dansk Erhverv. Foto: Rikke Kjaer Poulsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark