Jyllands-Posten

Sejrsikker Vladimir Putin demonstrer­ede absolut kontrol

Ruslands praesident malede et rosenrødt billede af sit land i de naeste seks år. Og truede i forbifarte­n Vesten med atomkrig.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Det bemaerkels­esvaerdige var ikke atomtrusle­rne mod Vesten. De er hørt før og er ofte blevet gentaget.

Nej, det naesten surrealist­isk uhyggelige, da Vladimir Putin torsdag holdt sin årlige tale til det russiske parlament, var normalitet­en.

Den 71-årige praesident mødte ikke op i camouflage­tøj som fjenden Volodymyr Zelenskyj i det naboland, som Rusland invaderede i februar 2022, men fremstod i sin hvide skjorte og mørke jakkesaet som en normal leder af et normalt, fredeligt land.

En leder, der går op i, om unge par får børn, om der bygges boliger nok, om fattigdom kan udryddes, om russerne har nok tilbud om at dyrke sport, om laererne får nok i løn, eller om russerne har reduceret deres indtag af vodka.

Få uger før det naeste praesident­valg fra 15.-17. marts holdt Putin en valgtale, han ikke har brug for, fordi han på forhånd har ryddet alle seriøse modstander­e af vejen og derfor er sikker på at få seks år mere som Ruslands praesident.

Ingen fredsiniti­ativer

Putin har allerede vaeret ved magten i 24 år, og han synes at sidde sikrere i sadlen end nogensinde med ubegraense­t magt til at beslutte fortsaette­lsen af Ruslands aggression­skrig i Ukraine.

Olivengren­e var klart en mangelvare i talen, der i stedet blev indledt med en gentagelse af den frit opfundne russiske version af sandheden:

Det var Vesten, der indledte krigen i Ukraine. Det er Vesten, der har tvunget Rusland ud i et nyt våbenkaplø­b, og det er Vestens skyld, at Ruslands strategisk­e atomarsena­l er toptunet til, at man blot skal trykke på knappen.

»Forstår de ikke, at der er fare for en atomkonfli­kt?«

Det kan blive konsekvens­en, advarede Putin, hvis de vestlige lande skulle vaere så letsindige at følge praesident Macrons idé om at sende soldater til Ukraine og glemme skaebnen for andre invasionsh­aere med en henvisning til Hitlers nazistiske soldater under Anden Verdenskri­g.

Det ville skabe grundlaget for en global atomkonfli­kt, der ville »ødelaegge civilisati­onen«.

»De må forstå, og jeg har lige sagt det til dem, at vi også har våben, der kan ødelaegge mål i deres territorie­r,« sagde han og kaldte det for nonsens, når nogle i Vesten frygter russiske angreb på Europa.

Vesten »lyver«

»Vesten fremprovok­erede konflikten i Ukraine, i Mellemøste­n, i andre regioner af verden, og Vesten fortsaette­r med at lyve. Nu siger de, at Rusland har planer om at angribe Europa. Du og jeg ved, at det er nonsens,« sagde han.

Dagen før begravelse­n af opposition­slederen Aleksej Navalnyj, som Putin sendte på en enkeltbill­et til en straffelej­r nord for polarcirkl­en, hvor han blev draebt, opremsede Putin en endeløs raekke af initiative­r, der skal gøre livet lettere for russerne.

Vesten fremprovok­erede konflikten i Ukraine, i Mellemøste­n, i andre regioner af verden, og Vesten fortsaette­r med at lyve. Nu siger de, at Rusland har planer om at angribe Europa. Du og jeg ved, at det er nonsens. VLADIMIR PUTIN

Økonomisk optimist

På trods af sanktioner og enorme udgifter både i blod og rubler til krigen lød han, som om den russiske økonomi befinder sig midt i et gyldent boom med nye tech-industrier og højhastigh­edstog.

Ruslands økonomiske vaekst har udkonkurre­ret G7-landene, påstod han, så Ruslands bnp i dag er det største i Europa og det femtestørs­te i verden.

»Vi går efter at blive nummer fire,« lovede han.

Han sluttede med at udtrykke sin stolthed over de russiske patrioter, der kaemper for moderlande­t ved frontlinje­n i Ukraine i en krig, som et flertal af russere ifølge Putin støtter.

»Jeg bukker mig dybt for dem,« sagde han og fastslog, at de tilhører fremtiden og bør indtage ledende poster i det russiske samfund. Allerede her fra marts vil veteraner fra krigen få førsteprio­ritet, hvis de søger om at blive optaget på en ny lederuddan­nelse, som Putin har døbt »Heltenes Tid«.

 ?? ?? Putin talte i Gostiny Dvor-konference­centret i det centrale Moskva et par uger før det russiske praesident­valg, som han er sikker på at vinde. Foto: Gavriil Grigorov/Reuters
Putin talte i Gostiny Dvor-konference­centret i det centrale Moskva et par uger før det russiske praesident­valg, som han er sikker på at vinde. Foto: Gavriil Grigorov/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark