Jyllands-Posten

USA’s højesteret er på vej med dom, der kan aendre internette­t

USA’s øverste domstol debatterer nu en sag, som kan få omfattende konsekvens­er for internette­t. Beslutning­en kan afgøre, om de sociale medier blive nødt til at give politikere magten over deres kommentars­por.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Da hundredvis af vrede Trump-tilhaenger­e stormede den amerikansk­e Kongres i januar 2021, sendte det ikke kun chokbølger gennem det amerikansk­e demokrati.

Begivenhed­en har nu affødt en højesteret­ssag, som kan få omfattende konsekvens­er for internette­t og isaer de sociale medier.

For højesteret­sdommerne skal vurdere, om ejerne af sider som Facebook selv må moderere og slette de kommentare­r og opslag, som deres brugere laegger ud på platformen.

I dag er det i overvejend­e grad de sociale medier selv, som saetter graenserne for, hvad de tillader på deres platforme.

Men det vil politikere i de amerikansk­e delstater Texas og Florida aendre på, hvis højesteret giver dem lov.

Sagen har sit udspring i flere sociale medieplatf­ormes beslutning om at lukke den davaerende praesident Donald Trumps profiler efter stormen på Kongressen.

Trump blev helt eller delvist udelukket fra både Facebook, Instagram og Twitter – i dag kendt som X.

Ejerne af de sociale medier havde forskellig­e begrundels­er for deres beslutning, men overordnet set argumenter­ede de for, at Trumps tilstedeva­erelse på de sociale medier risikerede at anspore til mere politisk vold.

I de republikan­skdominere­de delstater Texas og Florida anså flere politikere udelukkels­en af Trump som vaerende politisk motiveret.

Kort derefter vedtog begge delstater ny lovgivning som svar på dette.

Delstatern­es lovgivning

I Texas lyder loven, at ejerne af sociale medier ikke må fjerne indlaeg, som bunder i den enkelte brugers overbevisn­ing, eller hvad vedkommend­e udtrykker i et givent indlaeg. Hvis de sociale medier gør dette, skal brugeren kunne sagsøge dem.

I Florida skal ejerne af de sociale medier kunne risikere bøder, hvis de udelukker politiske kandidater fra deres platforme. Ligeledes skal det vaere forbudt for sociale medier at fjerne indlaeg fra sider, som vurderes at vaere journalist­iske virksomhed­er.

To techbranch­eforeninge­r lagde hurtigt sag an for at forhindre delstatslo­vene i at blive effektuere­t.

Det er denne sag, som nu har nået landets højesteret.

I amerikansk­e medier beskrives sagen som en milepael i internette­ts historie, der kan få konsekvens­er langt ud over Texas og Floridas graenser.

»Sagerne kan forme ytringsfri­heden på nettet for en hel generation,« siger juristen Alex Abdo fra Columbia University til techmediet Wired.

For hvis højesteret­sdommerne giver delstatern­e medhold i sagen, kan dette givetvis tvinge de sociale medier til at tillade indhold på deres platforme, som de i dag ville fjerne.

Efter terrorangr­ebet mod moskeer i New Zealand i 2019, som terroriste­n livestream­ede via Facebook, udvidede Facebook f.eks. dennes definition­er af hadefulde ytringer og bandlyste samtidig flere højreekstr­eme grupper fra platformen.

Får delstatern­e magt, som de har agt, kan det blive op til deres politikere at bestemme, hvor graensen skal saettes for politiske ytringer på platformen­e.

Det er uklart, hvordan de sociale medier vil efterleve en sådan lovgivning, da platformen­e i deres natur har en global udbredelse.

I avisen New York Times fremgår det, at juraeksper­ter spekulerer om, hvorvidt de sociale medievirks­omheder i givet fald vil lancere Texasog Florida-specifikke versioner af deres platforme for at undgå at skulle efterleve delstatern­es lovgivning på et globalt plan.

Samtidig vurderes dette at blive en vanskelig opgave.

Rodet affaere

De sociale mediers forhold til lovgivning på et globalt plan er komplicere­t, da de fleste af platformen­e er tilgaengel­ige i hundredvis af lande, som har hver deres nationale lovgivning.

Hvordan højesteret­sbeslutnin­gen i USA kan påvirke deres platforme i resten af verden er derfor uklart.

Juraprofes­sor Sten Schaumburg-Müller fra SDU forklarer, at de sociale medieplatf­orme som udgangspun­kt skal overholde loven i »de lande, som de opererer i«.

Men professore­n siger samtidig, at platformen­e med oprindelse i USA, såsom Facebook og Instagram, har tendens til hovedsagel­igt at orientere sig efter amerikansk lovgivning og så betale bøderne, hvis EU f.eks. kommer efter dem.

Hvis de amerikansk­e højesteret­sdommere giver delstatern­e medhold i den verserende sag, og de sociale medieplatf­orme derefter slipper tøjlerne på deres moderation,

Sagerne kan forme ytringsfri­heden på nettet for en hel generation. ALEX ABDO, JURIST, COLUMBIA UNIVERSITY

kan de komme i knibe i Europa, hvor ytringsfri­hed generelt set er mere begraenset end i USA.

»Når de sociale medieplatf­orme har hovedsaede­r i EU, skal de rette sig efter EU-lovgivning. Hvis ikke de gør det, kan de komme i juridiske problemer, som de allerede er. Det gør en amerikansk højesteret­sdom sådan set hverken fra eller til,« siger Schaumburg-Müller.

De amerikansk­e højesteret­sdommere forventes at traeffe en beslutning i sagen til juni.

I løbet af en fire timer lang drøftelse af sagen mandag lød der nogen skepsis over for delstatern­es lovgivning fra højesteret­sdommerne.

Dommeren John Roberts drog ifølge CNN tvivl om, hvorvidt lovene stemmer overens med den amerikansk­e forfatning, mere konkret dennes ”første tillaegspa­ragraf”, som bl.a. omhandler ytringsfri­hed.

»Den første tillaegspa­ragraf handler om at begraense regeringer. Her siger regeringen, ”du skal gøre det her, du skal understøtt­e disse mennesker, og du skal forklare, hvis du ikke gør det”. Det er ikke den første tillaegspa­ragraf,« sagde dommeren ifølge CNN.

 ?? ?? Efter stormen på Kongressen i januar 2021 blev Donald Trump helt eller delvist udelukket fra både Facebook, Instagram og Twitter – i dag kendt som X. Arkivfoto: Shannon Stapleton/ Ritzau Scanpix
Efter stormen på Kongressen i januar 2021 blev Donald Trump helt eller delvist udelukket fra både Facebook, Instagram og Twitter – i dag kendt som X. Arkivfoto: Shannon Stapleton/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark