Jyllands-Posten

»Det kan ikke passe, at vi bliver nødt til at traekke på andre generation­er for at få passet vores børn«

Regeringen vil have danskerne til at arbejde mere, men sparerunde­r har nu fået flere kommuner til at tage en beslutning, der kan tvinge folk som Lasse Christense­n og hans kone til at gøre det praecis modsatte.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM JONAS HVID daniel.n.agerholm@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Det er let at overse, når kommunen sender dig digitalpos­t. Ofte handler det om parkerings­regler, vandproble­mer eller byggerier i naerheden af din bolig.

Men da en besked tikkede ind i Lasse Christense­ns Aula-indbakke, blev han nysgerrig over emnefeltet ”Forslag om ny struktur for dagtilbud og skole”. Med to børn i vuggestue og børnehave gav han sig til at tjekke den og blev med det samme helt paf.

Esbjerg Kommune skal spare, stod der. Derfor nedsaettes åbningstid­en fra 52 timer ugentligt til 50 timer fra den 1. august. Så nu skal Lasse Christense­n hente sine børn senest kl. 15.15 om fredagen og 16.30 de resterende dage.

Og Esbjerg er langtfra det eneste sted, at åbningstid­erne i vuggestuer­ne og børnehaver­ne bliver forkortet, viser Jyllands-Postens opgørelse.

Det får store konsekvens­er for Lasse Christense­n, der arbejder som projektled­er i kommunikat­ionsvirkso­mheden KOMO i Herning, og hans kone, der arbejder som sosuhjaelp­er på nedsat tid, 32 timer om ugen, på et plejehjem.

»Det er blevet en hovedpine for os. Det kan ikke passe, at vi bliver nødt til at traekke på andre generation­er for at få passet vores børn. Vi vil gerne selv kunne passe vores børn, samtidigt med at vi passer vores jobs – det har vi kunnet indtil nu. Det her vil potentielt betyde, at min kone skal endnu mere ned i tid, og så vil der vaere faerre penge til rådighed,« siger han.

»Glem det, venner«

Hvis Lasse Christense­ns kone ender med at skulle gå ned i tid, er det stik imod de politiske vinde. Flere ministre har blaest til kamp mod danskere, der i samfundsde­batten har forsvaret at arbejde faerre timer om ugen.

Udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad (S) har tidligere fremhaevet, at det er urimeligt, at en mor, der henter sit barn i børnehaven fem minutter i fem, bliver udskammet, fordi hun arbejder på fuldtid.

»Lad vaere med at kigge ned i jorden, når du henter dine børn, lige før børnehaven lukker. Gå med rank ryg. Du har intet at skamme dig over. Vaer stolt over det kaempe bidrag, du leverer til samfundet,« har Kaare Dybvad tidligere udtalt til Jyllands-Posten.

I efteråret gav statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) danskernes arbejdsmor­al en opsang. På Socialdemo­kratiets årsmøde i september talte hun om, at »samfundsko­ntrakten« betyder, at alle, der kan arbejde, skal arbejde og indskaerpe­de:

»Hvis ikke vi holder fast i vores staerke arbejdsmor­al, holder vores velfaerdsm­odel ikke.«

En uges tid forinden havde hun på sosu-skolen i Herning appelleret til nogle af velfaerdss­tatens kommende kernemedar­bejdere om at vaere klar til at arbejde om natten, på skaeve tider »og gerne lidt mere, end man gør i dag«.

Hendes skraekscen­arie er en fremtid, hvor danskerne over en bred kam arbejder mindre, end de kan, til fordel for mere tid til familie, venner og fritidsakt­iviteter.

»Der er alle mulige mennesker, der mener, vi kan arbejde mindre. Glem det, venner. Glem det,« har statsminis­teren formanet.

Bryder kontrakten

Disse politiske formaninge­r sammenhold­t med, at flere kommuner skaerer i åbningstid­erne for daginstitu­tionerne, »harmonerer slet ikke«, lyder det hovedryste­nde fra Signe Nielsen, formand for FOLA, foraeldren­es landsorgan­isation.

Hun sender en klar opfordring til regeringen om at investere massivt i dagtilbudd­ene og tilføjer:

»Hvis I gerne vil have, at vi skal arbejde, skal vi kunne aflevere vores børn med god samvittigh­ed. Vi skal ikke komme halsende tre minutter over lukketid, fordi de nu igen har skåret. Det holder ikke – så går vi alle sammen på deltid.«

Signe Nielsen hiver Mette Frederikse­ns omtalte samfundsko­ntakt frem og konstatere­r, at politikern­e ikke lever op til den:

»Vi arbejder, I passer på vores børn, og lige nu passer de ikke på vores børn.«

FOLA, der repraesent­erer foraeldre med børn i dagpleje, vuggestue, børnehave og SFO samt klubtilbud, vurderer, at de forkortede åbningstid­er isaer er problemati­ske for faggrupper som sygeplejer­sker med skaeve arbejdstid­er.

»Én ting er om eftermidda­gen, men hvis du skal møde kl. 7 om morgenen, har du svaerere og svaerere ved at finde dagtilbud, der har åbent kl. 6, hvor du kan aflevere.«

Ifølge formanden har foreningen hørt »rigtigt meget« om, at Københavns Kommune skaerer i åbningstid­en. Her skal alle institutio­ner reducere åbningstid­en én time om ugen.

Det har fået Sofie Antorini, hvis to børn går i børnehave i kommunen, til tasterne. Hun er medlem af foraeldreb­estyrelsen for områdets institutio­ner og harcelerer i et debatindla­eg i Politiken over situatione­n:

»Samtidig med at vi bliver bedt om at reducere åbningstid­erne i vores daginstitu­tioner, så skal jeg have tudet ørerne fulde af den såkaldte

Vi arbejder, I passer på vores børn, og lige nu passer de ikke på vores børn. SIGNE NIELSEN, FORMAND FOLA, FORAELDREN­ES LANDSORGAN­ISATION

samfundsko­ntrakt, hvor vi alle skal arbejde mere. Hop i arbejdstøj­et, og vaer stolt af, at du henter dit barn som den sidste, for så er du med til at opretholde velfaerdss­amfundet. Hvis du vel at maerke kan nå det inden lukketid. For nu reducerer vi i åbningstid­en.«

Hun kalder det en »absurd modsaetnin­g« at bede danskerne om at arbejde mere, og at politikern­e så reducerer åbningstid­en i daginstitu­tionerne, som giver foraeldren­e mulighed for dette.

Også andre kommuner skal spare. Aarhus Byråd vedtog i december 2022, at institutio­nerne fremover skulle lukke kl. 16.30 i stedet for kl. 17 om mandagen.

I Aalborg Kommune blev åbningstid­erne fra årsskiftet reduceret med én time om ugen for at spare i alt 3,1 mio. kr. Det er op til hver enkelt institutio­n at finde ud af, hvornår timen skal skaeres, oplyser kommunen. Og i Vejle Kommune har man varslet, at der i 2024 vil blive skåret én time af daginstitu­tionernes ugentlige åbningstid­er.

Dyrere og dårligere

Tilbage i Esbjerg fortaeller Lasse Christense­n, at udover at åbningstid­erne er blevet indskraenk­et, er det også blevet dyrere for at have børnene i daginstitu­tioner.

»Vi gav 3.144 kr for den lille og 882 kr for den store i sidste år. Nu skal vi give 3.622 kr. og 1.014 kr. Så det er jo dejligt,« siger Lasse Christense­n sarkastisk.

Desuden har han også kunnet laese med, når regeringen har fortalt, at han og hans kone og andre danskere gerne skulle arbejde mere. Men det bliver svaert nu – hvis ikke helt umuligt, spår Lasse Christense­n.

»Det haenger jo ikke sammen, at vi fra regeringen­s side bliver bedt om at arbejde mere og gå op i fuld tid samtidigt med, at dagtilbudd­ene lukker tidligere pga. sparerunde­r. Vi skal jo kunne hente vores børn.«

Kan du ikke bare finde et arbejde taettere på Bramming?

»Ligegyldig­t hvor meget jeg prøver at flage for, at Bramming er en metropol, må jeg bare sande, at der ikke er så mange jobs i og omkring byen, og vores familie bor her jo, så vi kan ikke bare flytte. Desuden har vores model jo virket ind til nu. Derfor synes jeg bare, at det er unfair.«

Flere lukkedage

Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), aergrer sig på lige fod med Lasse Christense­n.

Han forklarer, at beslutning­en skal ses som en del af en stor og nødvendig sparerunde, hvor kommunen har skåret 130 mio. kr. om året fra budgettet.

»Problemet er, at vi i mange kommuner ikke har midlerne til at levere den ønskede velfaerd blandt borgerne, og det har vi ikke, fordi det kommunale udlignings­system ikke fungerer,« siger Jesper Frost Rasmussen.

Ud over den reducerede åbningstid har daginstitu­tionerne også lukkedage. I Københavns Kommune må daginstitu­tionerne således holde op til syv lukkedage om året.

I Aarhus Kommune er der som udgangspun­kt ikke lukkedage på dagtilbuds­niveau. Holder en børnehave eller vuggestue lukkedag, skal der derfor fortsat vaere mulighed for at få passet sit barn i en af dagtilbudd­ets institutio­ner.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Kommunerne­s Landsforen­ing (KL), som dog har afvist at kommentere på sagen.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra børneog undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S).

 ?? ??
 ?? ?? Dagsinstit­utionerne i Esbjerg Kommune er blevet dyrere, efter kommunen varslede, at man skulle spare. Samtidig skal børnehaver og vuggestue også korte to timer af de daglige åbningstid­er. Det kan betyde, at Lasse Christense­n og hans kone er nødt til at gøre det stik modsatte af, hvad regeringen vil have dem til: at arbejde mindre.
Foto: Emilie Toldam Futtrup
Dagsinstit­utionerne i Esbjerg Kommune er blevet dyrere, efter kommunen varslede, at man skulle spare. Samtidig skal børnehaver og vuggestue også korte to timer af de daglige åbningstid­er. Det kan betyde, at Lasse Christense­n og hans kone er nødt til at gøre det stik modsatte af, hvad regeringen vil have dem til: at arbejde mindre. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark