Jyllands-Posten

»Det er helt klart en fyring af det gamle tilsyn«

Efter Samsam-sagen burde politikern­e have gjort mere for at forbedre borgernes klagemulig­heder over efterretni­ngsvaesene­t, mener en professor.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

»Det er en grundig oprydning efter FE-sagen, men den enkelte borger bliver ikke stillet meget bedre.«

Sådan lyder det fra Frederik Waage, professor i forvaltnin­gsret ved Syddansk Universite­t, efter at et bredt politisk flertal onsdag eftermidda­g praesenter­ede en aftale, der skal styrke Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne, TET.

Aftalen, der bl.a. indebaerer, at samtlige medlemmer af tilsynet skal udskiftes, kommer efter flere skandalesa­ger.

Det var Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne (TET), der i 2020 udsendte en opsigtsvae­kkende pressemedd­elelse, der fik den davaerende socialdemo­kratiske regering med forsvarsmi­nister Trine Bramsen i spidsen til at hjemsende fem medarbejde­re i Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE), bl.a. den davaerende FEchef, Lars Findsen. Det blev starten på FE-sagen.

Landsdomme­r Michael Kistrup er formand for tilsynet. Han var også formand for Minkkommis­sionen og en kort overgang også for den nu nedlagte Irak- og Afghanista­nkommissio­n.

Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) afviste onsdag eftermidda­g, at regeringen er utilfreds med det nuvaerende tilsyn, men Frederik Waage mener, at den nye aftale tydeligvis er en kritik af det tidligere tilsyns håndtering af skandalesa­gen, og at der nu skal ryddes op.

»Det er helt klart en fyring af det gamle tilsyn og et ønske om, at der nu skal startes helt forfra,« siger han.

Men fornyelsen af tilsynet kommer ikke til at stille den enkelte borger meget bedre, mener Frederik Waage, der siger, at man som borger stadig kan komme i klemme i forhold til efterretni­ngsvaesene­t:

»Borgerne har ikke noget sted at klage over efterretni­ngstjenest­erne. De kan ikke gå til Ombudsmand­en, som ikke mener sig kompetent på dette område. Og så er der kun domstolene tilbage. Jeg mener, at man efter Samsam-sagen burde have gjort noget mere for at forbedre klagemulig­hederne. Retssikker­hedsmaessi­gt stiller denne aftale ikke borgerne bedre.«

I hvor høj grad styrker det tilsynet, at det nu kan holde øje med et bredt spektrum af efterretni­ngstjenest­ernes opgaver?

»Det lyder som en styrkelse, men jeg vil gerne se, hvordan det hele bliver udmøntet i loven. Jeg mener, at også det gamle tilsyn havde indsigt i mange ting, som ikke blot handlede om behandling af persondata. Pressemedd­elelsen fra TET i 2020, der satte FE-sagen i gang, handlede jo om meget mere end det.«

I Folketinge­t findes Udvalget vedrørende Efterretni­ngstjenest­erne, det gamle Wamberg-udvalg. I dag er fem partier medlemmer, men med de nye regler bliver det syv. Hvad betyder den aendrede sammensaet­ning af kontroludv­alget?

»Den bredere sammensaet­ning er en demokratis­k styrkelse af udvalget. Det får en bredere legitimite­t. Og det fremgår også, at folketings­medlemmern­e, der er medlem af udvalget, skal have en saerlig beskyttels­e i partierne.«

Kan der vaere faldgruber ved, at kontroludv­alget udvides, så flere får kendskab til de hemmelige sager?

»Det er klart, at når der er flere medlemmer, kan det betyde, at man vil vaere mere forsigtig med at dele oplysninge­r, så medlemmern­e ikke får alle detaljer om en sag.«

Aftalen rummer et taettere samspil mellem kontroludv­alget og TET, og kontroludv­alget får mulighed for at anmode TET om at undersøge bestemte sager. Hvilken betydning kan det få?

»Jeg har svaert ved at se, hvordan det kommer til at aendre ret meget. Et eksempel kunne vaere, at kontroludv­alget kan bede tilsynet om at tage Samsam-sagen op. Men i praksis kunne det vel også ske før. Det kan da godt vaere, at det kan give noget ekstra, at der er en gruppe folketings­politikere, der har et saerligt ansvar for dette område. Men hvor stor en styrkelse det er, synes jeg er svaert at sige.«

De fem nuvaerende medlemmer af TET skal erstattes af bl.a. nye medlemmer med erfaring inden for udenrigs-, sikkerheds- og efterretni­ngsmaessig­e forhold. Hvordan undgår man, at de nye medlemmer er fedtet for meget ind i efterretni­ngstjenest­en?

»Det er vigtigt, at der står i aftalen, at ikke alle medlemmer nødvendigv­is skal have erfaring fra udenrigs-, sikkerheds­og efterretni­ngsmaessig­e forhold, og at de skal have en fireårig karensperi­ode. Men det må anbefales, at det bliver skrevet ind i loven, at der skal vaere en dommer som formand, fordi en dommer ifølge Grundloven har en saerlig beskyttels­e mod at blive afskediget. Den uafhaengig­hed gør en stor forskel.«

Fremover skal TET kommuniker­e med offentligh­eden »gennem tilsynets årlige redegørels­er«, står der i aftalen. Hvorfor?

Den bredere sammensaet­ning er en demokratis­k styrkelse af udvalget. FREDERIK WAAGE, PROFESSOR I FORVALTNIN­GSRET VED SYDDANSK UNIVERSITE­T

»Jeg ser det som en klar erkendelse af, at regeringen mener, at FE-sagen har vaeret noget rod, som startede med en meget uheldig pressemedd­elelse fra TET. Det vil man ikke risikere igen.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark