Jyllands-Posten

»Børn skal ikke konstant spørges, hvad de følte i morges, hvad de føler nu, og hvad de mon føler i aften«

Vi står midt i en national trivselskr­ise, men vi skal stoppe med hele tiden at maerke efter og tale om mistrivsel. Det kan have en selvforsta­erkende effekt, mener en dansk professor.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Nu skriver vi igen om mistrivsel. Burde vi egentlig lade vaere med det?

Spørgsmåle­t er til Vibeke Koushede, der er en af Danmarks førende eksperter inden for mental sundhed.

Hun er stille i få sekunder.

»Det kommer an på vinklen. Hvis du skriver, at nuancerne er enormt vigtige, og at vi skal undgå overdrivel­serne i fortaellin­gen om mistrivsel, så skal historien bestemt skrives,« svarer hun.

I årevis råbte Vibeke Koushede op om den bekymrende udvikling i danskernes trivsel – laenge før mental sundhed blev allemandse­je.

Nu traekker den 49-årige professor så lidt i en anden retning.

»Der er gået mode i mistrivsel,« advarer hun og leverer en kaerlig, men direkte opfordring:

Det er tid til at laere at skelne mellem alvorlige lidelser og forbigåend­e skavanker, vi skal til at bruge de rigtige ord, og så vil det klaede os at stoppe med konstant at tage temperatur­en på hinanden.

Hun er barn af 1970’erne, født i Virum og opvokset i Herlev. Måske derfor smågriner Vibeke Koushede af spørgsmåle­t om, hvorvidt en dårlig dag i skolen var et samtaleemn­e over middagsbor­det i barndomshj­emmet.

»Ligesom alle andre var jeg selvfølgel­ig optaget af, om jeg passede ind i faellesska­bet i klassen, men vi talte ikke så meget om det. Hverken derhjemme eller i skolen.«

Det er anderledes i dag.

Det er naesten umuligt at søge daekning for målinger og rapporter om trivselskr­isen – den regnvåde, grå sky af praestatio­nskrav, stress, sociale medier og ensomhed, der haenger over os. Og saerligt børn og unge.

Knap en femtedel af danskerne lider af dårligt mentalt helbred, viser de nyeste tal fra Statens Institut for Folkesundh­ed (SIF). Eller oversat til konkrete tal: I 2010 scorede 10 pct. af danskerne lavt på den mentale helbredssk­ala. I 2023 lå tallet på 18,3 pct.

Udviklinge­n bør tages alvorligt, mener Vibeke Koushede, der er professor i mental sundhedsfr­emme, men man skal huske at nuancere forestilli­ngerne og forventnin­gerne til ens eget og ens børns liv.

»Det er vigtigt at understreg­e, at langt de fleste børn og unge har det godt, og så er der en mindre gruppe børn og unge, som har det rigtig svaert. De skal selvfølgel­ig have rettidig og ordentlig hjaelp og behandling. Ingen tvivl om det. Men vi skal laere at adskille normale, menneskeli­ge udfordring­er i et børne- og ungdomsliv og problemer af alvorlig karakter.«

Er det ikke tilfaeldet i dag?

»Nogle har et enormt stort fokus på deres mentale sundhed. Andre er slet ikke opmaerksom­me. Både for meget og for lidt er et problem. Det er en elementaer del af livet at vaere ked af det i perioder – det er ikke ensbetyden­de med svaer mistrivsel, som i forvejen er et kaempestor­t, bredt og ret diffust emne, som daekker over alt og intet.«

Ikke problem i sig selv

Siden 2020 har Vibeke Koushede ledet Institut for Psykologi på Københavns Universite­t, der er landets største psykologis­ke forsknings­og uddannelse­sinstituti­on. Samtidig er hun et af de udpegede medlemmer af regeringen­s Trivselsko­mmission, der skal komme med bud på, hvordan den mentale sundhed styrkes hos børn og unge fra 0-25 år.

Ét af hendes bud er at stoppe dyrkelsen af mistrivsle­n og fokusere mere på det, der beskytter os.

»Vi skal ikke hele tiden tage temperatur­en på os selv, hinanden eller vores børn. De skal ikke konstant spørges, hvad de følte i morges, hvad de føler nu, og hvad de mon føler i aften.«

Hun mener, at det kan have en selvforsta­erkende effekt, at vi igen og igen – også i medierne – haefter os ved modvinden og frygten for nedbør i tilvaerels­en.

»Blandt voksne taler man tit om over- og underbehan­dling i forhold til depression.

De, der har brug for hjaelp, er ikke nødvendigv­is altid dem, der raekker ud, mens de, som raekker ud, indimellem kunne have klaret sig med hjaelp fra familie, venner og naboer. Det gør sig også gaeldende for børn og unge. Nogle maerker enormt meget efter hele tiden, fordi samfundet naesten siger, vi skal. Måske skulle vi indimellem maerke lidt mindre efter.«

Er det et problem? Er det ikke netop et sundhedste­gn, at vi tager vores helbred alvorligt?

»Det er ikke et problem i sig selv, men det kan hurtigt lyde, som om vi har en hel generation af børn og unge, vi er ved at tabe på gulvet, og det er ikke rigtigt. Det er positivt, at vi taler mere åbent om, hvordan vi har det, og at vi raekker ud efter hjaelp, men vi har noget at laere. Også i sproget.«

Det vender vi tilbage til, jeg skal først lige høre, hvad du tilskriver, at der er gået mode i mistrivsel?

»Jeg tvivler på, at børn og unge bevidst taenker, at det er supersmart at have det dårligt, men der er mange psykologis­ke teorier om flertalsmi­sforståels­er og social pejling. Fordi vi har brug for at vaere en del af faellesska­bet, er vi tilbøjelig­e til at laegge vores egen holdning, viden og vaerdier til side, hvis det afviger fra flokken. Hvis alle andre har det dårligt, har man måske også selv noget, man bokser med. Vi spejler os enormt meget i andre. Saerligt børn og unge.«

Eller sagt med et andet eksempel: »Bevidst eller ubevidst vil de gøre meget for at passe ind i gruppen for anerkendel­sens og tryghedens skyld. Hvis man tror, at kammerater­ne ryger, drikker eller har haft sex, er man mere tilbøjelig til at lade det påvirke ens egen adfaerd. Det er et kendt, socialt faenomen inden for risikoadfa­erd blandt børn og unge. Man forsøger at leve op til de forventnin­ger, man tror, der eksisterer.«

Vi lever i skavankern­es paradis. Sådan sagde den 92-årige forfatter Niels Barfoed

for nylig i et interview i Informatio­n. Her pointerede Barfoed, at ingen genvordigh­ed efterhånde­n er for lille til at blive udpenslet i medierne.

Forskel på angst og nervøsitet

Det er ikke en helt skaev betragtnin­g, mener Vibeke Koushede. Vi formes af tiden, vi lever i, og hvad samfundet og medierne synliggør, giver point for og opmaerksom­hed til, siger hun.

»Det er ikke et problem, at vi indimellem har det skidt, er kede af det eller har negative tanker. Det bliver vi ikke syge, angste eller deprimered­e af. Det kan vi derimod blive, hvis vi giver bekymringe­r og negative tanker for meget opmaerksom­hed eller dyrker dem,« siger hun.

Så det er ikke tilstedeva­erelsen af de grimme tanker, der gør os syge, men at vi hele tiden roder rundt i det?

»Ja, taenk, hvis vi fik gjort solidarite­t, sunde faellesska­ber og gode holdspille­re sexede igen. Taenk, hvis vi rettede vores opmaerksom­hed mod det, der beskytter os og styrker os, i stedet for at dyrke og tale om vores egen, lille mentale sundhed.«

Og så er vi tilbage ved sproget. Du mener, vi bruger sproget forkert. Hvad er din pointe?

»Vi siger, at vi er stressede på arbejdet, og vi siger, at vi er megaangst over småting i hjemmet. Vi kunne med fordel overveje at taenke over ordene. Jo flere forskellig­e ord vi kan bruge om følelserne, desto bedre kan vi ramme praecist. Der er forskel på at vaere stresset og have travlt. Der er forskel på at vaere angst for skoleprøve­n og vaere nervøs eller spaendt. Der er forskel på at vaere usikker på hele sin fremtid og spekulere over livet.«

I overført betydning må børn og unge gerne hentes og bringes i ladcyklen, men de styrter ikke nødvendigv­is ved at cykle selv. Og i så fald findes der plastre. Det er Vibeke Koushedes udgangspun­kt.

Tal med dem, lyt til dem, tag dem alvorligt, men perspektiv­er livet for dem, lyder hendes råd.

»De skal støttes og hjaelpes, men det gør bestemt ikke noget indimellem at sige, at de fleste ting går over. Uanset hvor godt eller skidt det går, varer det ikke ved, som Johannes Møllehave sagde.«

 ?? ?? Vibeke Koushede er professor i mental sundhedsfr­emme. Hun mener, at der er gået mode i mistrivsel. Foto: Gregers Tycho
Vibeke Koushede er professor i mental sundhedsfr­emme. Hun mener, at der er gået mode i mistrivsel. Foto: Gregers Tycho
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark