Jyllands-Posten

Landbruget mangler et kaerligt skub for at blive grønt. En afgift er den eneste løsning

Ifølge Liberal Alliance kommer Danmark ikke uden om at skulle nedlaegge nogle arbejdspla­dser i landbruget, hvis vi vil i mål med klimamålsa­etningerne.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk

Fra både venstre- og højrefløje­n kom reaktioner­ne på en CO2-afgift på landbruget vaeltende i sidste uge. Men i det liberale hjørne var der påfaldende stille.

Nu tager Liberal Alliances fødevareor­dfører, Carsten Bach, bladet fra munden og saetter ord på, hvordan partiet stiller sig i sagen.

I sidste uge fremlagde et udvalg af eksperter anført af professor i økonomi Michael Svarer sin endelige rapport for, hvordan en CO2-afgift på landbruget kan se ud.

Rapportens tre modeller laegger alle op til, at mellem 3.050 og 8.000 landmaend må finde sig et andet arbejde. Alligevel er afgiften ifølge Carsten Bach et nødvendigt onde, man ikke kan komme udenom, hvis Danmark vil vaere et grønt foregangsl­and.

»Afgiftsred­skabet, som er det mest samfundsef­fektive redskab i denne sammenhaen­g, kan ikke tages i brug, uden at det har nogle konsekvens­er for landbrugsp­roduktione­n og arbejdspla­dserne i landbrugss­ektoren,« siger han.

Liberal Alliance er generelt imod skatter og afgifter, som partiet også fremhaever med sloganet: »Faerre afgifter, mere frihed,«, men det er ifølge Carsten Bach henvendt til danskernes privatøkon­omi.

Når det gaelder landbruget, kan man ikke komme uden om statslig indblandin­g, mener han.

»Hvis der er noget, vi ønsker os lidt mindre af, så er en afgift en rigtig god idé. Hvorimod hvis der er noget, vi gerne vil have mere af, så skal vi lette skatter og afgifter,« siger han og fortsaette­r:

»Det, man gerne vil gøre med en klimaafgif­t på landbrugsp­roduktione­n, er netop at skabe den samme grad af frihed for alle vores produktion­serhverv i Danmark, sådan at der ikke er nogen, der skal holde mere for end andre,« siger han.

I 2022 indgik regeringen en aftale om en CO2-afgift på industrien.

Carsten Bach vil endnu ikke tage stilling til, hvilken model han bedst kan lide, men han er positivt stemt over for de tre bud, der nu er lagt frem.

Også selvom det vil koste arbejdspla­dser.

Et kaerligt, nødvendigt skub

Flere landmaend har i den seneste tid ytret deres vrede over, at de – som de eneste landmaend i verden – bliver pålagt en afgift for deres udledninge­r.

Ifølge landmaende­ne er det slet ikke nødvendigt med en afgift, fordi de har mange gode teknologis­ke løsninger klar, som på sigt vil gøre dansk landbrug endnu mere klimavenli­gt.

Det er Carsten Bach for så vidt enig i, men tempoet er for langsomt.

Ifølge Carsten Bach er det fuldstaend­ig afgørende, at staten blander sig i landbruget og kommer med et incitament for netop at få indført de teknologie­r, landmaende­ne selv fremhaever.

»Vi skal tage det mest effektive redskab i brug, og det er afgiftsred­skabet,« siger Carsten Bach og uddyber, at der i løbet af de seneste 10 år ikke er sket en vaesentlig forbedring i landbruget­s klimaeffek­tivitet.

»Vi mangler det sidste kaerlige skub i ryggen for rigtigt at komme ud over rampen. Når vi ser tilbage på de seneste 10 år, så er der desvaerre ikke sket helt den samme reduktion i landbruget, som man måske havde håbet på,« siger han.

En bunden opgave

Et af de mest anvendte argumenter imod en CO2-afgift i landbruget har lydt, at dele af landbrugsp­roduktione­n, som følge af afgiften, vil rykke ud af landet til mindre energieffe­ktive landbrugsn­ationer som Polen. Men det er Carsten Bach nu ikke så nervøs for.

»Den risiko er jo selvfølgel­ig til stede, men det vigtigste, vi skal huske på, er, at Polen jo også har nogle klimaforpl­igtelser inden for EU-systemet, som det skal leve op til. Det kan godt vaere, at man i Polen vaelger at lukke øjnene for, at landbrugss­ektoren også har en klimapåvir­kning, men det betyder så bare, at der er andre dele af samfundet i Polen, der skal stå mere for end landbrugss­ektoren,« siger han.

Hvordan en CO2-afgift vil ramme de mindre danske samfund og landsbyer, hvor koncentrat­ionen af landbrug er størst, er Carsten Bach dog mere nervøs for.

»Det er jo en bekymring, jeg også selv sidder med som midt- og vestjyde, og det er selvfølgel­ig en mekanisme, som vi politisk skal vaere opmaerksom­me på og vaere med til at understøtt­e, at det ikke får yderligere konsekvens­er, end hvad godt er,« siger han.

Vi skal tage det mest effektive redskab i brug, og det er afgiftsred­skabet. CARSTEN BACH (I), FØDEVAREOR­DFØRER

Men det vejer ikke tungere, end at man ikke skal kigge ind i en afgift?

»Nej, vi står over for en bunden opgave. Vi har en klimalov, som vi skal leve op til, og nogle klimamålsa­etninger også i EU, som vi skal leve op til for at vaere en trovaerdig internatio­nal samarbejds­partner og spiller i EU,« siger han.

Mange af de vaelgere, der tidligere har sat deres kryds ved Venstre, er i de senere år rykket mod Liberal Alliance. Carsten Bach er dog ikke bekymret for, at støtte til en afgift på landbruget kan risikere at sende nogle af vaelgerne tilbage eller videre til et andet parti. Faktisk er han mere bekymret for en vaelgerflu­gt, hvis ikke Liberal Alliance gik ind for en CO2-afgift.

»Jeg er måske mere nervøs for, at hvis ikke vi sikrer en samfundsøk­onomisk effektiv grøn omstilling i Danmark, at det så kan give nogle andre negative konsekvens­er politisk, men også samfundsøk­onomisk. Jeg taenker, at det ville vaere mindst lige så upopulaert, hvis ikke vi gjorde noget,« siger han.

 ?? ?? Liberal Alliances Carsten Bach påpeger, at de seneste 10 år ikke vaesentlig­t har forbedret landbruget­s klimaeffek­tivitet.
Derfor er en afgift et godt redskab, mener han. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Liberal Alliances Carsten Bach påpeger, at de seneste 10 år ikke vaesentlig­t har forbedret landbruget­s klimaeffek­tivitet. Derfor er en afgift et godt redskab, mener han. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark