Jyllands-Posten

»Der er mange ting at fremhaeve i aftalen, som jeg samlet set er glad for«

På Odense Universite­tshospital kalder sygeplejer­sker den nye overenskom­staftale »et skridt i den rigtige retning«. Sygeplejer­skenes forkvinde tør ikke spå om udfaldet af den kommende urafstemni­ng.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Mikael Flintegaar­d kan ikke helt gennemskue tallene endnu.

Men umiddelbar­t ser den nye lønaftale for ham og hans knap 40.000 sygeplejer­skekollege­r i regionerne fornuftig ud, taenker han. Hans lønstignin­g vil i løbet af de naeste to år samlet blive på ca. 7.200 kr. om måneden med vagttillae­g, viser oversigten fra hans fagforenin­g, Dansk Sygeplejer­åd.

»Jeg havde håbet på et løft på 3.000 kr. i grundlønne­n, så det bliver mere attraktivt at gå ind i faget. Det ser det ud til, at vi er på vej mod at få, så det er et skridt i den rigtige retning. Man skal gerne kunne tjene mere med en uddannelse som vores med patientans­var, end hvis man arbejder fuld tid i Joe & The Juice,« siger Mikael Flintegaar­d, der arbejder på Odense Universite­tshospital (OUH) som anaestesis­ygeplejers­ke på netop fuldtid.

I den nye overenskom­staftale mellem arbejdsgiv­erne Danske Regioner og Sundhedska­rtellet får bl.a. sygeplejer­skerne på landets offentlige hospitaler en samlet lønramme de naeste to år på 8,8 pct. Det nye lønløft giver 4 pct. mere i løn allerede fra april i år. Aftalen er et mindre kludetaepp­e af saerydelse­r og tillaeg, og den betyder bl.a., at lønnen stiger, alt efter hvor laenge man har vaeret faerdigudd­annet.

»Vi har prioritere­t lønudvikli­ngen i starten af karrierefo­rløbet, vi har prioritere­t de erfarne – og så har vi også prioritere­t pension,« siger forkvinde i Dansk Sygeplejer­åd og formand for Sundhedska­rtellet Dorthe Boe Danbjørg om årsagen til, at sygeplejer­skernes lønstignin­g vil differenti­ere.

Det giver et lønløft

Bl.a. vil sygeplejer­sker med mange vagter på skaeve tidspunkte­r også kunne hente ekstra lønløft. Aftalen med regionerne betyder også, at sygeplejer­sker får anciennite­tstillaeg og vagttillae­g, uanset om de er på deltid eller fuldtid. Hvis en sygeplejer­ske på deltid arbejder gennemsnit­ligt 30 timer om ugen, vil tillaegget blive gradueret svarende til hans eller hendes ansaettels­e.

»Der er mange ting at fremhaeve i aftalen, som jeg samlet set er glad for. Vi er lykkedes med at få en god overordnet ramme på 8,8 pct. Jeg er også glad for, at der kommer en stor del af lønstignin­gen allerede 1. april i år,« siger Dorthe Boe Danbjørg under et besøg hos anaestesis­ygeplejers­kerne på OUH, hvor den nye overenskom­staftale bl.a. blev debatteret.

De specialudd­annede sygeplejer­sker, der taeller anaestesio­g intensivsy­geplejersk­er, får i den nye aftale ikke et ekstra nøk på lønnen. Det er skuffende i betragtnin­g af, at der på landsplan er mangel på anaestesis­ygeplejers­ker, mener Margit Kaas, uddannelse­sansvarlig anaestesis­ygeplejers­ke på OUH.

»Lønløftet er rigtig godt, men fra grundlønne­n og op til os, der har taget en specialudd­annelse, er lønspringe­t ikke ret højt. Jeg savner anerkendel­se af at have taget en ekstra uddannelse på to år, hvor vi uddanner os til at stå med et helt saerligt ansvar for patientern­e,« siger Margit Kaas, der ligesom sine kolleger p.t. får 1.297 kr. i specialudd­annelsesti­llaeg pr. måned.

Mikael Flintegaar­d, der også har en specialudd­annelse som intensivsy­geplejersk­e, er på sygeplejer­skernes sidste løntrin.

»Efter mere end 10 år i faget er jeg som fuldtidsme­darbejder i dag på 31.656 kr. om måneden i grundløn. Jeg får tillaegget for min specialudd­annelse, to erfaringst­illaeg og et undervisni­ngtillaeg, så samlet er min løn på ca. 38.000 kr. uden pension og vagttillae­g,« fortaeller Mikael Flintegaar­d.

Skuffelse er forståelig

Dorthe Boe Danbjørg forstår godt de specialudd­annedes skuffelse.

»Grunden til, at vi har prioritere­t, som vi har, er, at vi kan se, at de specialudd­annede grupper er nogle af dem, vi er lykkedes med at løfte lokalt. Og en af konsekvens­erne af treparten er, at vi får en dynamisk lønudvikli­ng, hvor der gives løn bl.a. i forhold til arbejdskra­ftmangel som følge af treparten. Derfor forventer vi også, at de kommende lokale lønforhand­linger kan betyde ekstra honorering­er til udvalgte grupper,« siger Dorthe Boe Danbjørg.

Ved de seneste OK-forhandlin­ger på sundhedsom­rådet i 2021 stemte et flertal af sygeplejer­skerne nej til forhandlin­gsresultat­et på 5 pct. over tre år. Denne gang er sygeplejer­skernes OK-resultat bundet sammen med trepartsaf­talen fra december 2023 mellem regeringen, KL, Danske Regioner, FH og Akademiker­ne. Og her er der lagt en forhindrin­g ind for en gentagelse af 2021-strejken. Alle overenskom­stfornyels­erne på det offentlige område er sammenkaed­et, så eksempelvi­s sygeplejer­sker som enkelt organisati­on ikke kan gå i konflikt, hvis medlemmern­e forkaster resultatet ved den foreståend­e urafstemni­ng.

»Jeg får blandede tilbagemel­dinger fra medlemmern­e. Trepartsaf­talen betyder eksempelvi­s, at sygeplejer­skerne i kommunerne ikke får del i den del af lønløftet. Det skaber frustratio­n, men jeg håber selvfølgel­ig, at OKaftalen generelt får opbakning, men jeg er spaendt på resultatet,« siger Dorthe Boe Danbjørg.

Tiltraekni­ng og fastholdel­se

For arbejdsgiv­erne handler den nye lønaftale isaer om at kunne tiltraekke og holde sygeplejer­skerne på de offentlige arbejdspla­dser. Ifølge Heino Knudsen (S), som er regionsråd­sformand i Region Sjaelland og formand for Regionerne­s Lønnings- og Takstnaevn, vil den nye aftale komme både personale og patienter til gode:

»Alle ansatte i det regionale sundhedsva­esen vil opleve en lønstignin­g, og sammen med den fokuserede indsats på bedre arbejdstil­rettelaegg­else og arbejdsmil­jø er vejen banet for endnu mere attraktive regionale arbejdspla­dser. Det er også godt nyt for patienter, der har brug for udredning og behandling,« siger han i en pressemedd­elelse fra Danske Regioner.

Jeg savner anerkendel­se af at have taget en ekstra uddannelse på to år, hvor vi uddanner os til at stå med et helt saerligt ansvar for patientern­e. MARGIT KAAS, UDDANNELSE­SANSVARLIG ANAESTESIS­YGEPLEJERS­KE PÅ OUH

 ?? ?? Dorthe Boe Danbjørg (tv.), forkvinde i Dansk Sygeplejer­åd, på besøg på afdelinger­ne på sygehuset i Odense, OUH, for at snakke med de menige medlemmer om den nye overenskom­st. Foto: Brian Karmark
Dorthe Boe Danbjørg (tv.), forkvinde i Dansk Sygeplejer­åd, på besøg på afdelinger­ne på sygehuset i Odense, OUH, for at snakke med de menige medlemmer om den nye overenskom­st. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark