Jyllands-Posten

Migrantkri­se på tropeø kan rokke ved Frankrigs fundament

Frankrigs praesident, Macron, ser sig nødsaget til at aendre i sit lands forfatning for at standse en eskalerend­e migrantkri­se på den franske ø Mayotte. Det møder kritik fra begge politiske fløje, men af to forskellig­e årsager.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Tropeøen Mayotte i Det Indiske Ocean står midt i en eskalerend­e migrantkri­se. Hvert år føder migrantmød­re tusindvis af børn på øens hospitaler – og dermed er børnene sikret fransk statsborge­rskab.

For selvom Mayotte ligger godt 8.000 kilometer fra Paris, er øen en del af Frankrig.

Det har nu fået praesident Emmanuel Macron til at foreslå en opsigtsvae­kkende lovaendrin­g, der rokker ved Frankrigs selvforstå­else og møder kritik på tvaers af de politiske fløje.

Ved et besøg på tropeøen, der ligger mellem Madagaskar og Afrikas østkyst, praesenter­ede Frankrigs indenrigsm­inister, Gérald Darmanin, forleden regeringen­s forslag.

Konkret vil regeringen udelukke Mayotte fra bestemmels­en om, at langt de fleste, der fødes på fransk territoriu­n, er så godt som sikret fransk statsborge­rskab.

Bestemmels­en er kendt som droit du sol – på dansk »jordens ret« – og har vaeret en del af fransk lovgivning siden 1851.

»Det vil ikke laengere vaere muligt at blive fransk, hvis ikke du er barn af franske foraeldre,« sagde indenrings­minister Darmanin om lovforslag­et, som han selv kaldte »yderligtgå­ende«.

Migranter fra naboø

Europas udfordring­er med bådmigrant­er blegner i forhold til Mayottes, som arealmaess­igt er på størrelse med Mors.

Dagligt ankommer der ifølge BBC hundredevi­s af migranter til Mayottes strande. De kommer hovedsagel­igt fra den naerliggen­de østat Comorerne, som er blandt de fattigste lande i Afrika.

Ligesom Mayotte er Comorerne en forhenvaer­ende fransk koloni. Hvor Mayotte i 1970’erne stemte ja til at forblive fransk, stemte Comorerne for selvstaend­ighed.

I fjor fortalte Jyllands-Posten,

hvordan halvdelen af Mayottes 400.000 indbyggere ikke har fransk statsorger­skab. Når migrantern­e føder børn på Mayotte, er disse derimod så godt som sikret fransk statsborge­rskab gennem droit du sol.

Den franske regerings forslag kommer i kølvandet på en demonstrat­ionsbølge på Mayotte. Siden midten af januar har Mayottes indbyggere stablet vejspaerri­nger sammen på tvaers af øen i protest mod migrantern­e.

Demonstran­terne mener, at migrantern­e har forårsaget en

markant stigning i bandekrimi­nalitet og faldende levestanda­rder på øen, og at de samtidig presser Mayottes sundheds-, bolig- og uddannelse­ssektorer til bristepunk­tet.

»Mayotte er vred,« lød velkomsthi­lsenen til Frankrigs indenrigsm­inister, Darmanin, fra flere hundrede demonstran­ter i Mayottes hovedstad, Mamoudzou.

Kontrovers­ielt forslag

Den franske regerings forhåbning er, at en afskaffels­e af droit du sol på Mayotte vil saette en stopper for migrations­bølgen.

Men lovforslag­et, som vil kraeve en aendring af den franske forfatning, har vakt opstandels­e i Paris.

For isaer den franske venstreflø­j er droit du sol et symbol på en udbredt opfattelse af, at fransk nationalit­et ikke er betinget af etnicitet, men derimod er noget, som alle på lige fod kan tildeles eller opnå.

»Farlig udfordring«

På det sociale medie X skriver Manon Aubry fra venstreflø­jspartiet La France Insoumise, at regeringen­s forslag er en »farlig udfordring for vores historie og republikke­ns grundlaegg­ende principper«.

På den franske højrefløj bifalder man regeringen­s lovforslag. Kritikken herfra er derimod, at forslaget ikke er vidtgående nok. Droit du sol bør afskaffes i hele Frankrig, lyder det fra flere partier.

»Vi bør ikke begraense denne debat til Mayotte,« sagde formanden for Frankrigs senat, Gérard Larcher, forleden. Han er medlem af det konservati­ve parti Les Républicai­ns.

Mayotte er en del af Frankrigs i alt 13 oversøiske territorie­r, som bl.a. taeller øer i Caribien, Det Indiske Ocean og Stillehave­t samt landterrit­oriet Fransk Guyana i Sydamerika.

 ?? ?? Frankrigs indenrigsm­inister, Gérald Darmanin, ses ved et tidligere besøg på Mayotte. Forleden praesenter­ede han regeringen­s såkaldt »yderligtgå­ende« forslag på øen.
Foto: Chafion Madi/AFP
Frankrigs indenrigsm­inister, Gérald Darmanin, ses ved et tidligere besøg på Mayotte. Forleden praesenter­ede han regeringen­s såkaldt »yderligtgå­ende« forslag på øen. Foto: Chafion Madi/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark