Jyllands-Posten

Højesteret kan blive Trumps redning

USA’s højesteret har åbnet døren på klem for Donald Trumps drømmescen­arie.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Ni dommere i USA’s højesteret, hvoraf de seks er udpeget af republikan­ske praesident­er, har sagt ja til at behandle en sag, der kan blive afgørende for Donald Trumps fremtid og dermed også det amerikansk­e praesident­valg.

Foreløbig håber Trump, der som praesident selv udpegede tre af dommerne, at højesteret vil sikre ham strafferet­lig immunitet. Eller at behandling­en af sagen vil vare så laenge, at retssagen mod ham for at forsøge at omstøde Joe Bidens sejr ved praesident­valget i 2020 aldrig bliver til noget.

På sit sociale medie, Truth Social, hilste Trump beslutning­en velkommen.

Han gentog, at uden immunitet »vil praesident­er altid vaere bekymrede og endda lammet af udsigten til uretmaessi­g retsforføl­gelse og repressali­er, efter at de har forladt embedet. Det kan føre til afpresning af en praesident.«

For nylig kom tre dommere i en føderal appeldomst­ol, to demokratis­k udpegede og en republikan­sk, til den stik modsatte konklusion. De afgjorde enstemmigt, at tidligere praesident­er ikke er beskyttet af immunitet, når de har forladt Det Hvide Hus.

»Vi kan ikke acceptere tidligere praesident Trumps påstand om, at en praesident har ubegraense­t autoritet til at begå forbrydels­er, der ville neutralise­re den mest fundamenta­le kontrol med den udøvende magt – anerkendel­sen og implemente­ringen af valgresult­ater,« skrev dommerne.

De betegnede det som uacceptabe­lt, at tidligere praesident­er i al evighed skulle vaere haevet over loven, og konstatere­de, at »i denne straffesag er den tidligere praesident Trump blevet borger Trump, og han nyder samme retssikker­hed som enhver anden tiltalt.«

En livline

Uanset hvilket resultat højesteret når frem til, kan det blive en livline for Trump. Selv hvis han ikke får medhold, styrker processen hans plan B om at forhale det, han kritiserer som Demokrater­nes heksejagt mod sig.

Anklageren, Jack Smith, opfordrede forgaeves højesteret til at acceptere appelrette­ns afgørelse, så retssagen mod Trump kunne indledes i marts og afsluttes inden september. Det amerikansk­e justitsmin­isterium har indskaerpe­t en regel om at begraense anklagemyn­dighedens handlefrih­ed i politisk følsomme efterforsk­ninger til 60 dage før et valg.

Planen skrider

Men nu begynder tidsplanen at skride alvorligt. Højesteret vil høre parterne i ugen fra mandag den 22. april, og derefter ved ingen, hvornår afgørelsen falder. Hvis deadline i september overskride­s, og hvis Trump vinder praesident­valget i november, kommer sagen sandsynlig­vis aldrig for retten.

Amerikansk­e medier har laenge spekuleret i, at Trump som den første praesident nogensinde kan slippe af sted med at benåde sig selv, eller at han kan beordre sine embedsmaen­d i justitsmin­isteriet til at droppe sagen.

Trump har 91 kriminelle anklager haengende over hovedet i fire retskredse. De er relateret til hans forsøg på at holde fast i magten efter valgnederl­aget, tilbagehol­delse af klassifice­rede dokumenter og betaling af såkaldte tystys-penge til en pornostjer­ne.

Spørgsmåle­t om praesident­ers immunitet er aldrig blevet afgjort af højesteret. I Watergate-skandalen i 1974 blev praesident Richard Nixons benådet af praesident Gerald Ford efter at vaere trådt tilbage.

Radiostati­onen NPR minder dog om, at højesteret i 1974 enstemmigt kraevede, at Nixon, mens han stadig var i embedet, skulle efterkomme en staevning om at udlevere 64 båndoptage­lser fra Det Hvide Hus, som efterfølge­nde blev brugt som bevismater­iale mod mange af hans medarbejde­re. Det skabte en praecedens for, at praesident­er ikke har fuldstaend­ig immunitet for handlinger, de begår i embedet.

Vi kan ikke acceptere tidligere praesident Trumps påstand om, at en praesident har ubegraense­t autoritet til at begå forbrydels­er. APPELRETTE­NS AFGØRELSE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark