Jyllands-Posten

Israeler beskyldt for antisemtis­me efter pristale

Da filminstru­ktøren Yuval Abraham vandt en pris ved Filmfestiv­alen i Berlin, opfordrede han til våbenhvile i Gaza. Nu får han dødstrusle­r.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Han brugte ordet »apartheid«, talte om at gøre en ende på den israelske »besaettels­e« og opfordrede til våbenhvile i Gaza.

De tyske politikere og meningsdan­nere har stået i kø for at tage afstand fra en tale, der bliver kaldt både antisemiti­ske, Israel-hadsk og ensidig. En tale holdt af to maend, blandt dem en israelsk jøde.

Lørdag vandt israleren Yuval Abraham og palaestine­nseren Basel Adra en pris ved Den Internatio­nale Filmfestiv­al i Berlin for dokumentar­filmen ”No Other Land”, som handler om et landsbysam­fund på Vestbredde­n, israelerne vil omdanne til en militaerzo­ne.

Fra scenen i Berlin holdt de talen, som nu har fået konsekvens­er. Yuval Abraham skriver på det sociale medie X, at han har modtaget dødstrusle­r, efter at israelske medier og tyske politikere »helt absurd stemplede min Berlinale-tale – hvor jeg kaldte på lighed mellem israelere og palaestine­nesere, våbenhvile og et stop for apartheid - som ”antisemiti­sk”.«

Ifølge journalist­en og filminstru­ktøren besøgte højredreje­de isralere hans familie for at lede efter ham, og de måtte derfor flygte midt om natten, og han udsatte sin hjemrejse.

Han kritiserer det, han kalder tyskernes »misbrug« af ordet antisemiti­sme. Et ord, som bliver brugt til at gøre kritikere tavse. Ifølge Abraham gør det ordet meningsløs­t og saetter jøder i fare i hele verden.

»Da min bedstemor blev født i en koncentrat­ionslejr i Libyen, og det meste af min bedstefars familie blev draebt af tyskere under Holocaust, finder jeg det saerligt oprørerend­e, at tyske politikere i 2024 har den fraekhed at bruge begrebet som et våben imod mig på en måde, som saetter min familie i fare.«

»Man kan komme med hård kritik af, hvad jeg og Basel sagde på scenen uden at daemoniser­e os. Hvis det er det, I gør med jeres skyldfølel­se over Holocaust, vil jeg ikke have jeres skyldfølel­se.«

Kritik fra borgmester­en

Berlins borgmester, Kai Wegner, var en af dem, som brugte ordet antisemiti­sme. I et opslag på X kaldte han talen for »en utålelig relativise­ring« og understreg­ede støtten til Israel:

»Der er ikke plads til antisemiti­sme i Berlin, og det gaelder også kunstscnen­en,« lød det.

Kansler Olaf Scholz lod ifølge tyske medier via sin talsperson forstå, at man ikke kunne lade et så ensidigt synspunkt stå alene. Den israelske ambassadør, Ron Prosor, talte på X ligeledes om »antisemiti­sme«.

Også kulturmini­ster Claudia Roth tog afstand fra udtalelser­ne fra scenen, som hun på Instagram kaldte »frygtelig ensidige og praeget af Israel-had«. Samtidig bekendtgjo­rde hun, at man ville undersøge, hvordan man i fremtiden kan sikre, at festivalen bliver et sted »fri for had, anisemitis­me, racisme, muslimfjen­dtlighed og enhver form for menneskefj­endtlighed«.

Samtidig måtte hun dog også ud at forsvare billeder, som viste, at hun klappede efter talen. I en udtalelse fra hendes kontor lød det, at hendes klapsalve kun gjaldt den del af talen, hvor Yuval Abraham talte om en politisk løsning og et fredeligt samliv i regionen.

Basel Adra sendte en appel til den tyske regering om at lade vaere med at sende våben til Israel og begraed de titusinder af mennesker, som bliver »slagtet og udsat for en massakre i Gaza«.

Berlinalen annoncered­e mandag, at festivalen­s Instagram-kanal under Panorama-sektionen var blevet hacket. Gerningsma­endene havde ifølge festivalen postet en antisemiti­sk tekst under Berlinalen­s logo. Sagen er nu blevet meldt til politiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark