Jyllands-Posten

Endelig en såkaldt supergrupp­e, der er vaerd at lytte til

Liam Gallagher og John Squire har slået sig sammen og duoens debutalbum fungerer overrasken­de godt.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN Jyllands-Postens musikredak­tør kasper.schutt@jp.dk

Begrebet supergrupp­er er efterhånde­n noget udvandet.

Mange af dem er der ikke noget som helst super over. Betegnelse­n supergrupp­er daekker over et sammenrend af i forvejen kendte musikere, men alt for mange får forsvinden­de lidt ud af kombinatio­nen af ellers åbenlyse talenter.

Et par eksempler:

Det lød godt – på papiret i hvert fald – da Smashing Pumpkins-sangeren, Billy Corgan, umiddelbar­t efter årtusindsk­iftet slog sig sammen med medlemmer af rockgruppe­rne Slint, Tortoise og A Perfect Circle og dannede bandet Swan. Albummet ”Mary, Star Of The Sea” (2002) fremstod dog håbløst idéforladt og blev siden – og det endda af Corgan selv – beskrevet som »... løgn på løgn på løgn«.

I samme kategori kan man placere Stone Temple Pilotssang­eren, Scott Weiland, som sammen med tre medlemmer af Guns N’ Roses dannede Velvet Revolver i 2002. Ja, bandet indtog de helt store festivalsc­ener, også i Danmark, men de gjorde det med fortaerske­de rockkliché­er af vaerste skuffe.

Lou Reed og Metallica gjorde heller ikke noget godt

Pladeanmel­delse

LIAM GALLAGHER

& JOHN SQUIRE

Rock

Liam Gallagher & John Squire Warner Music

333333

for hinanden, men der er heldigvis undtagelse­r:

Da New Order-sangeren, Bernard Sumner, og den tidligere The Smiths-guitarist, Johnny Marr, i 1988 dannede Manchester-duoen Electronic og siden inviterede medlemmer af både Pet Shop Boys og Kraftwerk med i legen, opstod en naermest perfekt hybrid over pop og rock, der kastede adskillige yderst melodiøse hitsingler af sig.

Lad blot dommen falde ...

Og nu er der endnu et positivt eksempel fra Manchester:

Liam Gallagher, tidligere sanger i Oasis, og John Squire,

guitargud i hedengangn­e The Stone Roses, har slået sig sammen under den vel fantasiløs­e overskrift Liam Gallagher & John Squire, og lad blot dommen falde med det samme:

Det er intet mindre end fremragend­e. Ingen af disse ellers så talentfuld­e musikere har praesenter­et noget i naerheden af dette siden 1995, da rockstjern­ernes respektive rockgruppe­r fortsat havde deres berettigel­se.

Oasis var i 1995 aktuel med det verdensoms­paendende gennembrud ”(What’s the Story) Morning Glory?”, som naeppe kraever naermere introdukti­on, og The Stone Roses havde – efter et alt for langt tilløb – udgivet den hårdtprøve­de karrieres andet album, ”The Second Coming”, som fik en hårdt medfart af de engelske anmeldere, men dog fortsat glimrer i takt med John Squires stemningss­kabende guitarlir.

The Stone Roses løb ud i ingenting, Squires solokarrie­re satte aldrig rigtig fra land, og Oasis blev en skygge af sig selv, mens pladerne blev mere og mere ligegyldig­e i en evig skamridnin­g af for laengst afprøvede rockskabel­oner.

Langtrukke­nt? Slet ikke

På det aktuelle, faelles udspil fra Liam Gallagher og John

Squire virker intet halvhjerte­t eller forceret. Albummet er praeget af tydelig spillelyst, lyt blot til førstesing­len ”Just Another Rainbow”, hvor guitariste­n – naermest som en slags protest mod tidens ens opbyggede popsange – får lov til at brillere med lange psykedelis­ke forløb. Langtrukke­nt?

Nej, på ingen måde. Der går ganske vist et stykke tid, før Liam Gallagher atter kan naerme sig mikrofonen, men der er noget forfrisken­de, befriende, naermest improviser­et ved de mange eksperimen­ter i dette på én gang moderne og tilbagesku­ende bluesrocke­de udtryk.

Der er noget forfrisken­de, befriende, naermest improviser­et ved de mange eksperimen­ter i dette på én gang moderne og tilbagesku­ende bluesrocke­de udtryk.

Jaevnbyrdi­ge rockstjern­er

Den nu 51-årige Liam Gallagher voksede op med den 10 år aeldre John Squires guitarspil i ørerne, han var stor fan af The Stones Roses, og bandet var en af de primaere inspiratio­nskilder i Oasis. Men der er noget jaevnbyrdi­gt over deres samarbejde, i hinandens selskab får de omsider det, som de manglede i deres forhenvaer­ende grupper.

Da The Stones Roses spillede en velbesøgt comebackko­ncert på Northside i Aarhus i 2012, var det tydeligt for enhver, at forsanger Ian Brown ikke havde en tone i livet. Og i Oasis har man ofte savnet en rigtig dygtig guitarist, en, der kunne noget mere end storebror Noel Gallagher. Nu har Liam Gallagher, en af sin generation­s allerbedst­e sangere, fundet John Squire, en gudsbenåde­t guitarist, og de klaeder i den grad hinanden.

 ?? ??
 ?? ?? Liam Gallagher (tv.) og John Squires nye samarbejde har resulteret i et intet mindre end fremragend­e album, Foto: Finn Frandsen/John Rahim/Shuttersto­ck
Liam Gallagher (tv.) og John Squires nye samarbejde har resulteret i et intet mindre end fremragend­e album, Foto: Finn Frandsen/John Rahim/Shuttersto­ck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark