Jyllands-Posten

Det er lykkedes for Pogacar, Roglic og Rolf S. – nu er det Vingegaard­s »helt store mål«

Den danske Tour de France-vinder står foran saesonens naeste store opgave efter en saesonstar­t, der har vaeret perfekt – i hvert fald naesten, forklarer hans sportsdire­ktør.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Der hersker en perfektion­isme hos Jonas Vingegaard­s arbejdsgiv­er, der kan lede tankerne hen på hovedkarak­teren i den amerikansk­e sitcom »Frasier«.

»Hvad er bedre end et udsøgt måltid? Et udsøgt måltid, hvor der er en enkelt lille fejl, som vi kan bruge resten af aften på at dissekere,« siger Frasier i (endnu) et kvaerulere­nde øjeblik til sin lige så detaljeori­enterede bror, Niles.

Hos cykelholde­t VismaLease a Bike kunne ledelsen notere sig en naermest perfekt saesonstar­t for holdets store stjerne og dobbelte Tour de France-vinder. I den forgangne uge vandt Vingegaard tre etaper frem mod den samlede sejr i det spanske etapeløb Õ Gran Camino, der var årets første officielle opgave for den 27-årige cykelrytte­r.

»Han så virkelig staerk ud, selv under nogle hårde vejrforhol­d med masser af regn og blaest. Han er på rette spor i forhold til vores overordned­e plan. Vi har jo øje for hele saesonen, men det er altid godt for selvtillid­en at komme i gang på den måde, når man ellers kun har haft traeningen som pejlemaerk­e hen over vinteren,« siger sportsdire­ktør Arthur van Dongen.

Så langt, så godt. Den hollandske sportsdire­ktør vender sig hurtigt mod det lille ”men”, der opstod under besøget i Spanien:

»Det eneste skuffende var, at enkeltstar­ten blev neutralise­ret på grund af dårligt vejr. Det havde vaeret en god forberedel­se frem mod Tirreno-Adriatico og resten af saesonen at se, hvordan han klarede det.«

Nu kommer muligheden for at revanchere sig i den evige straeben efter at nå perfektion­en.

Staerke konkurrent­er

Når det ugelange etapeløb Tirreno-Adriatico begynder med en enkeltstar­t mandag, vil nogle danskere formentlig have store forventnin­ger til Jonas Vingegaard med tanke på danskerens overlegne tidskørsel, der reelt afgjorde Tour de France 2023.

Måske er det derfor, at Arthur van Dongen understreg­er et forbehold inden den naeste opgave for kaptajnen:

»Enkeltstar­ten i Tirreno er både flad og kort (10 km i alt, red.), så han vil ikke vaere favorit den dag. Men det er selvfølgel­ig vigtigt at se, hvordan han klarer sig i forhold til de andre klassement­sfolk,« siger sportsdire­ktøren.

Tirreno-Adriatico bliver kørt fra mandag til søndag og er rangeret på det højeste niveau i cykelverde­nen med status som worldtour-løb. Det italienske løb er blevet vundet af bl.a. Primoz Roglic, Tadej Pogacar og Alberto Contador i løbet af de seneste 10 år.

Rolf Sørensen er den hidtil eneste danske vinder efter sine samlede triumfer i 1987 og 1992, mens Jonas Vingegaard blev nummer to i 2022 bag Tadej Pogacar.

Pogacar stiller ikke op i år, hvor hans UAE-hold i stedet sender det spanske stortalent Juan Ayoso og Adam Yates som de bedste bud på en samlet vinder. Derudover ankommer klassement­shåb som den tidligere Giro d’Italia-vinder Jai Hindley fra Bora-Hansgrohe og Movistarka­ptajnen, Enric Mas.

To etaper er vigtigst

»Det giver os en mulighed for at måle os med nogle af de bedste. Team Ineos stiller også altid op med et staerkt hold, og Yates er selvfølgel­ig blandt de største konkurrent­er ligesom tidligere,« siger Arthur van Dongen med henvisning til briten med fornavnet Adam, der endte på en samlet tredjeplad­s i Tour de France 2023.

Mest af alt skal Jonas Vingegaard koncentrer­e sig om sin egen situation, siger sportsdire­ktøren, der fremhaever bjergetape­rne fredag og lørdag som nogle af de dage, hvor danskeren skal skabe fundamente­t for at fuldende den primaere opgave.

»Vi tror på ham, og der er ingen spørgsmåls­tegn lige nu. Så vi går efter at vinde hele løbet. Det er det helt store mål. Han er en af verdens allerbedst­e ryttere, så selvfølgel­ig skal han køre efter at vinde,« siger hollaender­en.

Efter rundturen i Italien skal Jonas Vingegaard forsøge at forsvare sine titler som vinder af Baskerland­et Rundt (i april) og Criterium du Dauphine (til juni) frem mod saesonens helt store mål, Tour de France til sommer.

Hvis man skal indtage rollen som Frasier og finde en ting at dissekere med et kritisk blik, lurer der altid en risiko for at ramme topformen for tidligt. Der er dog ingen grund til bekymring, siger Arthur van Dongen:

»Det frygter vi slet ikke. Hans traenere og hele staben har en stor erfaring med at tilrettela­egge planen på den bedst mulige måde. Vi ved, hvordan vi skal bygge ham langsomt op frem mod Tour de France.«

 ?? ?? Efter sejren i Õ Gran Camino skal Jonas Vingegaard deltage i Tirreno-Adriatico efterfulgt af Baskerland­et Rundt i april. Foto: Luis Angel Gomez Handout
Efter sejren i Õ Gran Camino skal Jonas Vingegaard deltage i Tirreno-Adriatico efterfulgt af Baskerland­et Rundt i april. Foto: Luis Angel Gomez Handout

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark