Jyllands-Posten

Mens Bødskov vil ødelaegge festen, kan danskerne forsøge at tage del i den

-

Det sidste regnskab blev det største for Karin Frøsig, afgående topchef i Sydbank. På bundlinjen af det 13. årsregnska­b stod historiske 3,3 mia. kr.

Frøsig slutter på toppen, mens hendes direktørko­lleger i de konkurrere­nde banker kan fortsaette. I hvert fald lidt endnu.

Var de komplet immune over for omverdenen­s dom, kunne bankfolken­e juble haemningsl­øst over deres formåen i 2023, hvor de største banker tilsammen generede et overskud på 43 mia. kr., svarende til en stigning på 372 pct. i forhold til 2022.

er skabt af centralban­kernes gentagne renteforhø­jelser, der har gjort det muligt at udvide rentemargi­nalerne mellem, hvad det koster at låne og have penge stående i banken. Bedre tider på markedet for vaerdipapi­rer skubbede yderligere til festivitas­sen, og stemningen blev ikke ødelagt af tab på kunder –

Festens grundstemn­ing

den post har i nogle banker vaeret minimal.

Sådan kunne gildet fortsaette balstyrisk, men det fik den socialdemo­kratiske erhvervsmi­nister, Morten Bødskov, ødelagt med sin moralisere­nde pegefinger, for hvad maerker danskerne til – underforst­ået: de griske – bankers gode tider?

Bankerne – og erhvervsli­vet i det hele taget – må efterhånde­n have vaennet sig til dømmetrang­en. I hvert fald den socialdemo­kratiske del af regeringen har tilsynelad­ende let til moralske kvababbels­er, når indtjening er noget med milliarder.

Fra sin fremskudte post ved jordskredd­et i Ølst syntes statsminis­teren f.eks., at det hele var noget underligt noget, når nu en af ejerne i den grad var ved muffen. Og da erhvervsmi­nisteren hed Simon Kollerup, moralisere­de han over, at bankerne ikke haevede de negative renter i samme takt som indtjening­en. Kollerup kaldte det grådigt og formanede: »Det skal stoppe nu.«

Politikere må gerne have holdninger – ja, ofte savner man ligefrem de tydelige af dem, men som regering må man nu engang styre med love frem for pegefingre.

Det er sket, at bankernes påståede grådighed har ført til direkte politiske indgreb. Da retten til tidlig pension skulle finansiere­s, skete det bl.a. med en saerskat på 2,3 mia. kr. til bankerne. Den davaerende skattemini­ster – han hed i øvrigt Bødskov – kaldte det et »samfundsbi­drag«.

Den aggressive tone over for den finansiell­e sektor er farlig, hvor nem og bekvem den end måtte vaere. Spørg bare i Italien, hvor staten sidste år truede bankerne med, at de skulle aflevere halvdelen af indtjening­en fra centralban­kernes rentestign­inger – de såkaldte overnormal­e profitter. Truslen satte sig straks i aktiemarke­det, også i Danmark. Siden blev kravet blødt op.

Indtjening­en i bankerne aftager i år, vurderer i hvert fald bankerne selv. Her forsøger man at holde liv i fortaellin­gen om en mulig fremtidig økonomisk krise, som ingen rigtig ved, hvornår vil indtraeffe, eller hvor hård den vil blive. Uanset hvad er bankerne godt rustet til at modstå en endog hård samfundsøk­onomisk nedtur, viser stresstest.

Den aggressive tone over for den finansiell­e sektor er farlig, hvor nem og bekvem den end måtte vaere.

i bankerne, og vel kunne det klaede dem at lade kunderne maerke de gode tider. Enhver kunde må derfor gøre op med sig selv, om ens banks overskud synes lige lovlig højt, i forhold til hvad man selv får i renter eller skal betale i gebyrer. Der er rum til forhandlin­g med sin bank eller til at kigge sig om efter en anden.

Det er vores eget personlige ansvar – og det er nemmere at håndtere end regeringen­s tilsynelad­ende foragt for andres tjente penge, som hverken bankkunder eller banker kan bruge til noget.

Det går forrygende

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark